www.car.cz
 

Janákem slibně rozjetý závod v Silverstone ukončila kolize a sestřelení
     7.7.2008 07:14 - tisková zpráva


Osmnáct pilotů, jenž protnuli šachovnici dnešního závodu Porsche Mobil 1 Supercupu v Silverstone, může hovořit o obrovském štěstí. Jirka Janák k nim, bohužel, nepatří. Nadějně rozjetý podnik pro něj zásluhou inkasované rány skončil předčasně.

Již od rána kropil Anglii déšť, který rozhodl o tom, že sedmý závod Porsche Supercupu se pojede na mokru. Náročný okruh v Silverstone tím dostal další rozměr co do obtížnosti. Nespočet výletů mimo trať i samotné dění v závodě dokazovalo, že šlápnout na brzdy silněji, či v nesprávném okamihu, může mít hodně nepříjemné následky.

Hned v úvodním kole diváci viděli drama, o které se postaral Martin Ragginger. Do boje se pustil příliš agresivně, na co doplatil Jeroen Blekemoleen startující z pole position. V mokrém oparu však nestihli včas dobrzdit někteří další piloti, výsledkem čeho byla pořádná skrumáž.

Jiří Janák ji obešel, i když v důsledku nepřehledné situace ztratil tři místa, které si po startu vybojoval. Ve vláčku za Safety Carem pak střežil osmé místo, později figuroval i na místě šestém. Krátce poté, co se objevil šestiminutový odpočet do konce závodu, Jirka z trati zmizel. Chris Mamerow, až příliš spěchající za dalším úspěchem, podcenil zmáčenou trať a nadělil Jirkovi fatální ránu do zad.

„Ten náraz přišel bez výstrahy do zadního boku a já skončil v kačírku.

Samozřejmě, že mě to velice mrzí, protože před závodem jsem věřil, že by jsem konečně mohl dosáhnout úspěch,“ řekl zklamaný Jiří Janák, podle kterého byl dnešní závod opravdu náročný. „Místy bylo tolik vody, že jsem musel i na rovince ubírat plyn,“ dodal.

Český pilot po závodě netajil hněv, ale především obrovské zklamání. Zbytečná ztráta zaviněná soupeřem, se nedá tak lehce překousnout.

„Můžu ovlivnit jak projedu zatáčku, nebo kdy zabrzdím, ale něco takového jak se mi stalo dnes, bohužel ne. Není jednoduché hledat motivaci, když jednou neposlouchá auto, pak mě zase sestřelí soupeř. Ale nedá se nic dělat. Musím na to rychle zapomenout a soustředit se na závod, který mě příští týden čeká v Zandwoortu,“ uzavřel Jirka Janák.


Závod v Silverstonu tak, jak byl nepříjemný pro téměř polovinu startovního pole, byl pro diváky určitě jedním z nejzajímavějších z dosavadní sezóny. Navzdory totálně promočené trati a mizivé viditelnosti, se ti co „přežili“ až do konce, nebáli předvést maximum své odvahy. Nejvíc z toho vytěžil vítěz Sean Edwards, ale i druhý Danny Watts a třetí Slovák Štefan Rosina.

www.jiri-janak.com

PR


 
 
Fotogalerie:   FIA GT3 2008: Matzke a Skula zlatí na Oscherslebenu, foto týmu K. Kubeš

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose