www.car.cz
 

Po úspěchu na Středoevropské rallye se Loprais Tatra Team vrací do Veszprému.
     15.7.2008 16:18 - tisková zpráva


Po úspěchu na Středoevropské rallye, který nastartoval závodní program Loprais Tatra Teamu na letošní rok, vyráží tým na druhý svůj letošní závodní podnik zpět namísto činu, do maďarského Veszprému.

Ve dnech 22.-24.8. 2008 se na rychlých a prašných tratích vojenského prostoru v okolí Veszprému uskuteční další ročník maďarské Baji, podniku patřícího do oficiálního kalendáře FIA pro Světový pohár v cross country bajas, tedy kratších soutěžích maratónského typu, stejně tak i oficiální součásti českého, slovenského a maďarského šampionátu v cross-country rally.

Po léta je na maďarský podnik připuštěna účast kamionů a nejeden tým ze světové špičky ji už využil ke kvalitnímu testování, což je i případ Loprais Tatra Teamu.

Loprais Tatra Team na soutěž vyráží ve složení racionálně zredukovaném v porovnání se Středoevropskou rallye a nasazuje jeden závodní vůz do soutěže a jeden asistenční automobil.

Tým vyráží na soutěž samozřejmě s ambicemi na celkové vítězství mezi kamiony, když nejtěžší kategorie bude čítat minimálně deset posádek a zařazení kategorie kamionů do třídy Open dává možnost účasti i některým nestandardním, ale velmi zajímavým vozidlům bez oficiální homologace FIA. Snad i podstatnějším důvodem je ověření dalších poznatků při systematickém vývoji závodního vozu.


Dakar 2009 hlásí plný stav!
Obavy o to, že by přesun nejslavnější dálkové rallye světa na jihoamerický kontinent byly začátkem jejího konce, vzaly rychle za své: pořadatelská A.S.O. dokázala opět naplnit plnou kapacitu přihlášek po pouhém jednom měsíci!

Už v polovině června A.S.O. zaznamenala přihlášky pro přibližně 550 soutěžních posádek a z nich vybrala zhruba 500, které dostaly potvrzení o přijetí. Vzhledem k tomu, že účastníci zrušeného Dakaru 2008 dostali podmínky shodné s těmi pro rok 2008, rekrutuje se 65% soutěžících právě z této skupiny. Mezi přijatými je zhruba 14% nováčků, často právě z jihoamerického kontinentu.

Loprais Tatra Team obdržel potvrzení pořadatelů o přihlášení všech vozidel, závodního i asistenčních. "Dakar se stal v poslední době skutečným fenoménem. Zájem všech účastníků o účast v posledních letech doslova bral dech a je příjemné vidět, jak všichni reagují na tuhle novou výzvu. Jako novou vzrušující příležitost vnímáme jihoamerický Dakar i my a na účast se nesmírně těšíme. Přípravy vozu i týmu už dávno začaly," shrnuje svoje dojmy Aleš Loprais.

S respektem hovoří o Rallye Dakar 2009 navigátor Ladislav Lála: "Dakar zavítá vůbec poprvé do Jižní Ameriky. Bude to ve všech ohledech náročný závod, který nabídne prakticky vše počínaje rychlými pistami přes největší duny a nejsušší poušť na světě, ale také závodění v nadmořských výškách přes 3.000 metrů. Zvítězí ten, kdo bude nejrychlejší, bude mít nejméně technických problémů a nebude chybovat v navigaci."

Soutěž naostro odstartuje v Buenos Aires 3. ledna 2009 a skončí tamtéž o patnáct dní později. Technické přejímky se však uskuteční ještě v Evropě, v přístavu Le Havre na konci listopadu.

 

PR



 
 
Fotogalerie:   Premiérový středoevropský Dakar 2008 objektivem Jirky Vintra

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose