www.car.cz
 

V endurovém MS na Slovensku bodovalo sedm Čechů
     tisková zpráva


Třináctá místa Jana Zaremby a Víti Kuklíka byla nejlepšími výsledky českých endurových jezdců v šestém díle mistrovství světa, který se o víkendu konal v Povážské Bystrici. Snadnou dosažitelnost slovenského závodu však využili k letošnímu premiérovému startu na MS i jiní čeští reprezentanti a na bodované pozice se jich prosadilo dalších pět. Na start tradičně náročného, přibližně 80 km dlouhého okruhu, se postavilo v sobotu celkem 77 jezdců a z toho devět českých reprezentantů.

Na dlouhých měřených testech, které se jely dva na travnaté pastvině a jeden z části navíc v náročném lesním úseku, se našim, ale i jiným předním jezdcům, nedařilo dle jejich přání.

Náročnost travnatého povrchu ztížil především čtvrteční a páteční déšť. Naštěstí po dobu celé dvoudenní soutěže už jezdcům počasí přálo. I tak se některé úseky staly dost obtížně


Jan ZAREMBA - KTM 125

průjezdnými. V časových kontrolách se servisem, které byly dvě, se najíždělo na pomalejší "B" časy něco kolem osmi minut a dalších dvou bez servisu pouze 2 - 3 minuty. Celkem seděli jezdci na motocyklu po oba dva dny vždy přibližně 7.30 hodin.

Z vítězství se na Slovensku radovali lídři průběžného pořadí šampionátu. V kategorii Enduro 1 byl po oba dva dny nejrychlejší Španěl Stefan Merriman, v Enduro 2 Juha Salminen z Finska a třetí skupině kraloval další Fin Samuli Aro. Z našich si nejvíce bodů do průběžného pořadí připsal Víťa Kuklík na KTM 250 2T za dvě třináctá místa. Nebýt pádů na měřených testech, bylo by umístění určitě o něco



Víťa KUKLÍK - KTM 250 2T
lepší. Víťa se prozatím v kategorii Enduro 2 drží na 14.místě s 69 body. Ve svém premiérovém učinkování v soutěži mistrovství světa se prosadil i Jan Zaremba na KTM 125 v kategorii Enduro 1, kde kraluje především svými výkony na čtyřtaktní Yamaze 250 Australan Stephan Merriman. První den vybojoval osm bodů za 13.místo, i když mu stejně jako Kuklíkovi zamotané travnaté testy bez tobogánů vůbec neseděly. Druhý den se Honzovi podařilo na testech zrychlit. Na jednom testu zajel dokonce 5. a 8.čas. V polovině posledního třetího kola, v delším kamenito-hlinitém sjezdu, ale přišel po nájezdu na kámen pád, navíc se přimotal strom a po nárazu se Honza nestačil divit. Vytržené držáky řidítek z

horních brýlí zastavily cestu za dalšími body. Cenné zkušenosti z náročné soutěže, i když druhý den nedokončený, ale zůstaly v hlavě. Na "body" za dvě 14.místa se podařilo dojet ve třídě Enduro 3 Michalovi Rudolfovi, který se ale na měřených testech s travnatým povrchem spíše trápil. Ve třídě Enduro 2 startoval kromě Kuklíka na KTM 400 4T Pavel Melichar. Ten dojel po velmi solidním výkonu první den na 15.místě a druhý den, kdy už se projevila i únava dojel na 17.místě.

 Svůj křest si v náročném terénu prodělali i mladíci současného českého endura Loukota, Císař, Horák, Sedláček a Marek, kteří přijeli na Slovensko sbírat především zkušenosti. Loukotovi, Císařovi a Sedláčkovi se nakonec navíc podařilo vybojovat své premiérové body z "velkého" podniku, ve kterém by se měli v blízké budoucnosti prosazovat více.

Mistrovství světa bude pokračovat předposledním podnikem po šestidenní 2.a 3. října v Řecku.

Výsledky:

1. den: Enduro 1: 1. Merriman (Austr./Yamaha), 2. Albergoni (It./Honda), 3. Oblucki (Pol./Yamaha), ...13. Zaremba (ČR/KTM), 20. Loukota (ČR/KTM), 21. Sedláček (ČR/Yamaha).

Enduro 2: 1. Salminen (Fin./KTM), 2. Edmondson (Brit./Honda), 3. Botturi (It./KTM), ...13. Kuklík (ČR/KTM), 15. Melichar (ČR/KTM), 28. Horák (ČR/KTM), 29. Marek (ČR/TM).

Enduro 3: 1. Aro (Fin./KTM), 2. Knight (Brit./KTM), 3. Guillaume

(Fr./Gas Gas), ...14. Rudolf (ČR/Gas Gas)

2. den: Enduro 1: 1. Merriman, 2. Albergoni, 3. Oblucki, ...18. Loukota, 19. Císař (ČR/KTM), 20. Sedláček.

Enduro 2: 1. Salminen, 2. Butturi, 3. Vilanova (Šp./Honda), ...13. Kuklík, 17. Melichar, 26. Horák.

Enduro 3: 1. Aro, 2. Knight, 3. Cervantes (Šp./KTM), ...14. Rudolf.

Průběžný stav seriálu:

Enduro 1: 1. Merriman 285 bodů, 2. Oblucki 229, 3. Albertoni 220, ...27. Zaremba 8, 37. Loukota 4, 38. Císař 2, 40. Sedláček 1.

Enduro 2: 1. Salminen 272, 2. Edmondson 238, 3. Botturi 216, ...14. Kuklík 69, 31. Melichar 10.

Enduro 3: 1. Aro 280, 2. Knight 257, 3. Cervantes 241, ...27. Rudolf 14.

Osobní komentář z průběhu soutěže Víťi Kuklíka:

"Pořadatelé připravili asi 80km dlouhý okruh, který byl převážně po lesních cestách, kamenitých výjezdech, sjezdech a jelo se i v potokách a kaňonech.No prostě enduro jak má být. Na pátek navíc celou noc pršelo, takže trať byla hodně podmáčená a vyjely se místy hodně hluboké koleje.

Testy byly 3: 2 crosstesty (5-6minut) namotané na loukách.Na mě byly ale moc zamotané a vůbec mi neseděli. Endurotest byl byl dost náročný.zhruba plovina byla v lese, kde byly dlouhé koleje amísty to hodně klouzalo a bylo to dost rychlé. Druhá polovina byla na loukách a taky to hodně zamotali.

Endurotest se jel něco kolem 8-9minut.

1.den: Začal jsem tragicky.Na prvním testu jsem asi 4x přejel zatáčku až mimo trať a navíc jsem jel nějak "ospale", takže kdybych upadl a jel normálně, tak by to bylo rychlejší.Do tempa jsem se dostával pomalu.Druhý test lepší, ale pořád špatný.Od druhého kola se mi už jelo líp, ale to bych nebyl já, kdybych to nepodělal a neupadl.Lehký pád na prvním crosse ve 3.kole ještě takovou ztrátu neznamenal. Ale pád na endurotestu ve velké rychlosti už byl horší. 13.místo první den nebylo až tak špatné, víc mě mrzela 10sekundová ztráta na 10.místo. Jo holt kdo padá jak trouba, nemůže jezdit do desítky....

2.den: Jelo se mi celkem normálně.Žádná hrůza, ale žádnej extra výkon se nekonal.Endurotest mi celkem šel, ale ty crossy, to bylo trápení.Nakonec ani pádu jsem se nevyhnul.

Zase 13 místo. Prostě chyběla rychlost na crosstestech.

V průběžném pořadí jsem na 14.místě.

Teď trošku orazím a pak hurá do Dvora Králové na mistrák."


L. Krupička

výsledky a foto  : zde


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose