www.car.cz
 

AUDI DTM českého týmu BRT vyhrálo tříhodinovku v polské Poznani
     26.7.2008 23:07 - tisková zpráva


BRT získal v Polsku zlato v tříhodinovce

 

Poznaň 26.7. 2008

 

Další dějství Mezinárodního mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích probíhá na trati v polské Poznani. Tomáš Kostka a Thed Björk v sobotní tříhodinovce vyhráli a získali tak další velice důležité body.

 

Kostka v kvalifikaci na nedělní sprint navíc zajel nejrychlejší čas a v první desítce se umístil i Milan Maděryč. Oba budou ještě v nedělním desetiminutovém pokračování kvalifikačních tréninků bojovat o co nejlepší postavení na startovním roštu. Kostka si bude chtít potvrdit Pole Position a Maděryč pojede za jakýmkoli lepším postavením.

 

Všechno začalo už v páteční kvalifikaci pro tříhodinovku, když posádka na rudostříbrném AUDI A4 DTM dlouho držela první místo. Němec Mücke na konkurenčním mercedesu z DTM ovšem v samém závěru kvalifikace dokázal mezi velkým množstvím soupeřů najít na trati skulinku a zajel o tři desetiny sekundy lepší čas. „Je pravda, že konkurence měla výhodu ve větší znalosti tohoto okruhu. Už tady zkrátka absolvovali jak závody tak i několik testů, kdežto my jsme museli během hodně krátké doby najít co nejlepší možné nastavení, což nebylo vůbec jednoduché a nebyl prostě prostor auto vyladit na maximum.

 

Samozřejmě i pro jezdce byla trať úplně nová, ale na druhou stranu je zdejší okruh skutečně zajímavý a jezdci si ho pochvalují. Zázemí okruhu, upřímně řečeno, není takové, jak by se nám líbilo, ale není to zase nic tragického, týmovou infrastrukturu se standardním vybavením si přeci vozíme s sebou,“ usmál se manažer týmu Petr Najman.

I tak startoval tým z výhodného místa v první řadě. Je pravda, že tropické počasí s teplotami přes třicet stupňů připravilo závodníkům neuvěřitelně náročné podmínky. Jako obvykle rozjížděl tříhodinovku Thed Björk.

 

Dostal jasné instrukce. Samozřejmě co nejrychleji, ale bezpečně! Velký počet aut na trati představoval opravdu velké riziko v každém kole. Kvůli opravdu vysokým teplotám bylo také nezbytné šetřit gumy, aby s jistotou vydržely po celou dobu jeho jízdy. Hned po startu začal ujíždět a první místo udržel zhruba prvních 10 kol. Tomáš Enge, který jel s konkurenčním mercedesem hodně na hraně, pak převzal vedení. Po havárii, která se stala po dvou hodinách závodu, následoval výjezd Safety Caru, během kterého se podařilo Kostkovi dotankovat palivo a získat tak během pomalé jízdy ostatních vozů cenné vteřiny.

 

Po několika kolech byl závod opět restartován, ale Kostka najednou nepochopitelně dostal trest Drive Through. Velice diskutabilní verdikt se tedy vedení týmu rozhodlo akceptovat. Zpět na první pozici se AUDI vrátilo pod vedením Tomáše Kostky zhruba půl hodiny před koncem závodu, kdy konkurenční Mercedes pilotoval Antonín Charouz. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že Mercedes absolvoval poslední pit stop a že Nimč už nebude střídat Charouze, následovala  strategická porada vedení týmu a její výsledek zněl:

 

„Chceme vyhrát a je třeba tomu vše podřídit“ Stejně, jako u Charouzova týmu, došlo i v BRT k rozhodnutí, že poslední pit-stop se tedy realizovat nebude. „Poslední pit-stop by nás prostě připravil o vítězství. Bylo to spočítané a jen tak tak vyšel benzín. Navíc Tomáš strávil v autě v 70 stupňovém vedru déle než hodinu a půl v kuse, což při působení přetížení o síle 2 až 3 G v zatáčkách i při brždění je opravdu extrémní výkon a těsně před koncem závodu jsme byli na hraně i s jeho silami. Nakonec to ale zvládl, technika také, benzín vyšel, vyhráli jsme a to je hlavní,“ okomentoval průběh tříhodinovky Petr Najman.  

 

V neděli tým čeká ještě patnáctikolový sprint. Před ním se bude konat dopolední desetiminutová kvalifikace pro deset nejrychlejších jezdců ze sobotního prvního kola. V sobotní první kvalifikaci startovali všichni na starších gumách, aby jen otestovali situaci. V neděli se bude obouvat zcela nově.

 

Kostka i Maděryč udělají zcela jistě maximum pro to, aby cesta z Polska domů byla okořeněna těmi nejkrásnějšími pocity – pocity vítězů.

 

 

 

 

Více informací a aktuální fotografie naleznete v průběhu celé sezóny na: www.brt.cz.

 

Kontakt: Petr Najman, BRT a.s., tel: 603 888 863, najman@brt.cz

PRE


 
 
Fotogalerie:   Carbion AB Grand Prix ČR Brno 2007 - 125 ccm - od Jirky Navrkala

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose