www.car.cz
 

Nový úsek obchvatu Jihlavy je otevřený a již ulehčuje městu
     31.7.2008 07:40 - tisková zpráva


Stavba ulehčí městu, regionu i dálnici D1. Primátor chce další pokračování

 

Dlouho očekávaný okamžik nastal. Dnes dopoledne byl za přítomnosti primátora Jaroslava Vymazala, hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila a dalších významných hostů, oficiálně otevřen nový úsek obchvatu města Jihlavy. Úsek je dlouhý 3.348 metrů, šířka vozovky je 10,25 metru, vybudováno bylo šest mostů, jedna mimoúrovňová křižovatka a dvě protihlukové stěny. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR, nová část obchvatu přišla na 425,8 milionů korun.

 

Stavba začala v únoru 2006, proti původnímu předpokladu byla dokončena o několik měsíců dříve.

 

„Obchvat je důležitý nejen pro Jihlavu, význam je nadregionální. Silnice ulehčí městu od nákladní dopravy, ale také zpříjemní cestování lidem, kteří přijíždějí z jižní části kraje za prací do průmyslové zóny v Jihlavě, a dosud museli projíždět do severní části města centrem,“ uvedl jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Podle předběžných odhadů by na nejvíce zatížených ulicích Jihlavy měl provoz klesnout asi o 40 procent.

 

Na Hradební ulici podle měření z roku 2006 průměrně projíždí asi 29 tisíc vozidel denně, Znojemskou ulicí asi 20 tisíc vozidel za den. „Nově otevřený úsek je jistým vysvobozením. Vysvobozením Jihlavy od nejtěžší dopravy, vysvobozením cestujících, kteří se museli v kolonách ve městě zdržovat. Tento úsek by částečně mohl pomoci i přetížené dálnici D1,“ řekl hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

 

„Ve spolupráci s krajem Vysočina a dalšími partnery bych chtěl dosáhnout propojení obchvatu i na Brtnickou ulici, aby obchvat pohodlně mohli využít i lidé přijíždějící ze směru od Třebíče. Budeme také usilovat o pokračování silnice směrem k Velkému Beranovu, aby po obchvatu mohla být svedena doprava také od Velkého Meziříčí a Brna,“ představil další záměry města primátor Jaroslav Vymazal.

 

Nová silnice navazuje na první část obchvatu mezi Jiráskovou ulicí a silnicí II/602 na Pelhřimov, která byla uvedena do provozu v červnu 2004. Dále stavba pokračuje severně od místní části Jihlava - Pístov, prochází bývalým vojenským areálem garáží, překračuje Pístovský potok, v blízkosti nejvyššího bodu (vrch Větrník 570 m.n.m.) kříží vojenskou cestu, která zpřístupňuje vojenské areály u Rančířova.

 

Stavba se ke stávající silnici I/38 napojuje poblíž zahrádkářské kolonie „U Ráje“. Silnice I/38 je zařazena do evropského systému dálkových silnic směru sever-jih pod číslem E59 jako velmi vyznaný mezinárodní tah tvořící teoreticky nejkratší spojnici Prahy a Vídně.

 

 

Radek Tulis

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   Obchvat Jihlavy otevřen, červenec 2008

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose