www.car.cz
 

Drift v Praze : Češi ovládli domácí podnik evropského šampionátu. Vítězem Vaněk
     3.8.2008 21:45 - tisková zpráva


O prvním srpnovém víkendu pokračoval na pražském Strahově sedmým závodem evropský šampionát v driftování, který byl zároveň součástí domácí Metrostav Czech Drift Series 2008. Ačkoliv na startu nechyběl ani vedoucí muž průběžného pořadí KW King of Europe Drift Series, početné publikum lemující plochu závodiště sledovalo ryze české finále. Pohár primátora Hlavního města Prahy určený pro vítěze si nakonec po zásluze odvezl Matyáš Vaněk, jenž ve vyrovnaném finále udolal Ladislava Bezoušku.

Na startu pražského závodu se sešla téměř třicítka závodníků. Domácí drifterská špička měla možnost porovnat své síly a jezdecké umění s reprezentanty Maďarska, Polska, Belgie, Norska a Nizozemí v čele s vedoucím mužem průběžného pořadí evropského šampionátu Keesem Kokem. Dvoudenní program jasně dokázal, že přední čeští drifteři jsou již dnes plnohodnotnými soupeři borců ze zemí, kde mají závody, v nichž jde především o jezdecké umění, zvládání vozu v plynulém smyku a co nejefektnější průjezdy, o poznání větší tradici.

O jedinou komplikaci se postaralo počasí, když průtrž mračen proměnila v polovině sobotní kvalifikace závodní dráhu v brouzdaliště, s jehož nástrahami si poradili pouze nejzkušenější piloti. Druhá polovina startovního pole tak bojovala o nasazení do vyřazovacího pavouka hlavního závodu až v neděli ráno. Dnes však počasí organizátorům i jezdcům přálo a stovky diváků lemující závodiště ze všech stran sledovalo atraktivní podívanou.

Vozy řítící se bokem v kontrolovaném táhlém smyku ze zatáčky do zatáčky za ohlušujícího kvílení pneumatik a v oblacích kouře od gumy pálící se o asfalt nemohly nikoho nechat v klidu.

K největším favoritům patřil Kees Kok se svým BMW, fantasticky se tratí proháněl se shodným vozem také jeho teprve šestnáctiletý syn Andre, se kterým si ale ani v nejmenším nezadal teprve patnáctiletý (!) český reprezentant Zdeněk Wertheim mladší, jenž jel svůj vůbec první závod v životě! Oba junioři na sebe narazil už v prvním kole závodu, v němž proti sobě vždy startuje dvojice jezdců.

Ti se samozřejmě snaží prodriftovat co nejlépe vytyčenou tratí, zároveň však vyvíjejí tlak na svého soupeře a snaží se jej donutit k chybě. Oběma mladíkům by však i mnohem zkušenější borci mohli závidět jejich železné nervy. Žádný z nich se nenechal vyprovokovat, jak Wertheim, tak Kok jeli skvěle a porotci měli poprvé pořádně zamotané hlavy, koho pustit do dalšího kola.

Nakonec získal lepší známky český jezdec, na něhož v osmifinále čekal Kokův otec Kees.  Domácí benjamínek ovšem neměl přehnaný respekt ani před leaderem průběžné klasifikace ME, jel s ním naprosto vyrovnaně a porotci nechali jízdu opakovat, což pravidla při rovnosti bodů umožňují. Ani po dojezdu dalšího kola nebylo jasné, kdo půjde dál.

Rozdílem jediného bodu nakonec zvítězil Holanďan, mladý Zdeněk Wertheim ale jednoznačně patřil k největším hrdinům závodu a pokud zůstane driftům věrný, pak musí česká špička počítat s dalším tvrdým rivalem.

Nejen tyto souboje ovšem pořádně prověřily hlasivky přihlížejících fanoušků. V prvním vyřazovacím kole svedl fantastický souboj Ivan Miškovský s unikátním monstrem Tatrabant, v jehož útrobách se ukrývá motor z Tatry 613, proti Belgičanu Das Yourimu. Tentokrát bylo potřeba rozjížďku opakovat dokonce dvakrát, až pak se mohl z postupu radovat belgický jezdec.

Bohužel již v prvním kole se musela se soutěží rozloučit půvabná studentka restaurátorství Nikolett Szántó. Maďarka patřila po celý víkend k nejlepším, ovšem souboj s domácím Františkem Brabencem ji vůbec nevyšel, několikrát chybovala a dále nepostoupila, ačkoliv podle podpory publika se spíše ona musela cítit, jako by jela na domácí trati.

Nedělní závodní odpoledne nabídlo téměř tři desítky vyřazovacích jízd, jimiž se do semifinále probili Polák Mariusz Wasilewski (Nissan), Holanďan Kees Kok (BMW) a čeští reprezentanti Matyáš Vaněk, který na Strahově absolvoval svůj letošní první závod, a Ladislav Bezouška (oba BMW).

Boj o finále byl napínavý do posledních metrů. Nejprve Bezouška udolal Wasilewskiho, když na něj dokázal během jízdy vytvořit větší tlak než soupeř, následně si fantasticky jedoucí Vaněk poradil s velezkušeným Kokem, který sice nechyboval a zářil, ale čtyřiadvacetiletému Čechovi prostě dnes nestačil.

Finále se tak stalo zcela domácí záležitostí. Ačkoliv Ladislavu Bezouškovi patřila před pražským závodem třetí příčka průběžného pořadí Metrostav Czech Drift Series 2008, ani on nenašel protizbraň na Vaňkovu formu a po strhujícím finále se musel spokojit s druhým místem. Kees Kok si pozici leadera  KW King of Europe Drift Series pojistil ziskem bodů za třetí místo.

Evropský šampionát pokračuje osmým závodem ve dnech 22. až 24. srpna v Maďarsku, ve stejném termínu - v sobotu 23. srpna - mohou také čeští fanoušci sledovat další z podniků Metrostav Czech Drift Series, který se uskuteční v rámci tuningového srazu na letišti v Hradčanech u Mimoně.

Výsledky závodu KW King of Europe Drift Series & Metrostav Czech Drift Series 2008, Praha-Strahov, 02-03/08/2008

Umístění St. č. Jezdec Vůz
1. 53 Matyáš Vaněk (CZ) BMW
2. 12 Ladislav Bezouška (CZ) BMW
3. 3 Kees Kok (NL) BMW
4. 35 Mariusz Wasilewski (PL) Nissan
5. 51 Robert Luketič (N) Nissan
6. 14 Stanislav Bezouška (CZ) BMW
7. 6 Jasper Spaan (NL) Toyota
8. 22 Zoltán Lakatos (HU) BMW

 

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   ME v driftech 2008 premiérově v Praze, foto BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose