www.car.cz
 

Jirka Janák ve Valencii usedl do modro-bílého Porsche týmu Konrad Motorsport a dojel 13tý
     25.8.2008 01:07 - tisková zpráva


Těžká seznamovací jízda ve Valencii 23.08.2008

Jirku Janáka čekalo ve Španělsku poměrně náročné seznámení jak s týmovým vozem tak i se samotnou městskou tratí. Dění Porsche Mobil 1 Supercupu navíc provází opravdové jižanské vedro, které neustoupilo ani odpoledne, v čase volného tréninku.

Jirka dnes usedl do modro-bílého Porsche týmu Konrad Motorsport po tak trochu zmatečném čtvrtku. Po přistání na tamním letišti totiž zjistil, že zavazadla s veškerou jeho závodnickou výbavou zůstaly na přestupovém letišti v Düsseldorfu. Naštěstí se podařilo vše vybavit a dnes si své zavazadla našel. Mladý Čech skončil ve volném tréninku na 20. místě.

„Musím přiznat, že tato seznamovací jízda byla opravdu moc náročná. První kola jsem vůz zajížděl, aby se zajely zcela nové brzdy a aby jsem si osvojil chování auta. K tomu se přidalo i to, že se na zítřek musí kompletně předělat pozice pedálů, protože si při brždění značně škrtám o plyn a nezastavím auto tak, jak mám.

Tomu zodpovídá i výsledek. Připravujeme tak zcela jiné nastavení, takže týmoví mechanici mají plné ruce práce,“ upřesnil Jirka průběh dnešního tréninku. Zdejší okruh se mu však zalíbil. „Musím říct, že okruh ve Valencii se mi moc líbí. Jsou zde rychlé pasáže i pomalejší části a co mě mile překvapilo, je jeho velkorysá šířka,“ pochvaluje si Jirka, avšak dodává: „Jedinou výtku mám vůči nečistotám na trati, díky kterým jsou některá místa hodně kluzká.“

Jirka vkládá do nového týmu své zbývající supercupové naděje. Jestli se mu je podaří naplnit, může naznačit již zítřejší kvalifikace.

 

Jirka Janák 13. se smůlou v patách     24.08.2008


Závod ve Valencii byl jeden z těch, do kterých Jirka vkládal obrovské naděje, a to i proto, že ho měl absolvovat v barvách zkušeného a profesionálního týmu. Jako se to však často stává, když se věci naplánují, obvykle nevyjdou. S menším nadhledem se dá říct, že přesně o tom byl tento závodní víkend pro Jířího Janáka.

Po pátečním tréninku prošel vůz potřebnými změnami, které měly v sobotní kvalifikaci umožnit našemu pilotovi zajistit si dobré startovní místo. Jirkovi se však nepodařilo zajet dostatečné rychlé kolo a ve výsledcích se nemilosrdně objevil na 20. místě. Nasledovala týmová rozprava, kde po prostudování dat Jirka společně s hlavním inženýrem objevil nedostatky, jenž mají výsledku podíl. Krátce po zveřejnění kvalifikačních pozic však přišla nečekaná zpráva. Tým dostal penalizaci za nedostatek zbytkového benzínu. Podle předpisu totiž po měřeném tréninku musí zůstat v nádrži každého vozu minimálně 2 litry pohonných hmot. Jezdcům Franze Konrada naměřili méně. „Byla to opravdu smůla. Benzín se tankuje podle průměrné spotřeby auta, a samozřejmě, nikdo netankuje zbytečně navíc.

V kvalifikaci ale byla spotřeba vozu podstatně vyšší,” řekl Jirka, jenž rozhodně neztratil tolik, jako jeho týmový kolega Sean Edwards, který si dnes mohl vyrazit z pole position možná i pro zlato. Místo toho díky přísnemu verdiktu komisařů oba jezdci uzavírali startovní listinu dnešního závodu. Navzdory absolutně nepříznivému začátku se jim podařilo dostat jak z techniky, tak i ze sebe maximum a bez větších problémů se probojovali do patnáctky nejrychlejších. „Vzhledem k tomu, že jsem se musel prodírat ze zadní řady, jsem s výsledkem spokojený.

Jinak je celý víkend pro mě velkým zklamáním. Opravdu jsem se těšil a věřil, že ve Valencii konečně nastane průlom této smolné sezóny. Ale není to zase tak jednoduché. Probrali jsme to i s vedením týmu, byl to náš první společný start, a tak sme se k tomu i postavili. Každopádně se už těším na závod v Belgii,” dodal Jirka těsně před odjezdem na letiště.

PR


 
 
Fotogalerie:   FIA GT Bucurest©FIA GT DDPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose