www.car.cz
 

Kopeckého líheň slaví i v Chorvatsku úspěchy
     tisková zpráva


Rosina junior má znovu pole position
 
V pátek v noci se nad Istrijským poloostrovem přehnala bouře se silným vichrem a průtrží mračen. Sobotní ráno už ale bylo zase slunečné a jezdci Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu 2004 startovali do prvního měřeného tréninku na suchém obutí. Mladý Štefan Rosina zopakoval loňskou historii a skvělou jízdou získal první pozici pro start nedělního sprintu.
 
Jediným rozdílem oproti loňsku bylo, že nejlepší čas, dokonce o dobré dvě sekundy lepší, než v pátek, najel hned v začátku první kvalifikace a za celý den už se jej nikomu nepodařilo překonat. V tandemu s Janem Kopeckým a Jiřím Janákem předvedli skvělou ukázku týmové strategie. Učitelem jim je Josef Kopecký, který zdejší trať dobře zná z doby, kdy tu jezdil středoevropský šampionát v kategorii superturismo. "Kluci se snaží, poslouchají pokyny a je radost je sledovat," přiznal trojnásobný absolutní vítěz poháru octavií, když po prvním měřeném tréninku pořadí na prvních třech pozicích znělo: Rosina, Kopecký, Janák.
 
Za mladíky jen o desetinky zaostali čtvrtý Došek, pátý Brejla, šestý Novotný a sedmý Bohuslav. Všem se podařilo zajet kolo pod 1 minutu a 46 sekund. Bohuslav zajel nejrychlejší kolo, vzápětí však skončil mimo trať a prorazil olejovou vanu. "Kluci už auto spravili, ale odpoledne už nepojedu, bude vedro," lakonicky konstatoval mostecký závodník. Osmý čas najel mladý Matějovský a devátý Jiří Jupa, který pořád hledá loňskou formu. "Hledáme další nastavení podvozku a odpoledne určitě pojedeme, zkusím to ještě zlepšit. Štefanovi se to loni odpoledne povedlo," řekl Jupa.
 
Podobné zpestření první kvalifikace jako Bohuslav zajistil i Jan Dostál, jehož mechanici hlavní poškození auta po výletu do kamení opravili ještě během tréninku. Honza pak ještě vyjel, ale na lepší, než desátý čas to nevydalo a následoval slib, že odpoledne si všechno vynahradí. Jedenáctý byl Vršínský a dvanáctý Gottwald, který se trápil s motorem. Jeho mechanici v pauze mezi tréninky agregát vyměnili a odpoledne už bylo cítit zlepšení.
 
Druhý trénink se jel za znatelně vyšší teploty a tak Rosinův ranní čas 1:45:461 zůstal nepokořen. Dostál ale podle slibu zatáhl a dostal se dokonce na čtvrté místo před Doška! Časy si zlepšili také Páral, Řebíček a Volavka, kteří startovní pole uzavírají. Byť šlo o trénink, mnohdy byly k vidění skutečně krkolomé situace. Kromě občasných výletů z dráhy byly tu a tam vidět i jiskry odlétající od podvozků aut především na konci zdejší cílové rovinky, kde je trať mírně zvlněná.
 
 
Občas někdo na tomto exponovaném místě probrzdil pneumatiky a nad rozžhavenou dráhou se dlouho vznášela bílá oblaka. Karel Volavka předvedl skutečně efektní hodiny, které sklidily nadšené ovace přihlížejících jezdců, mechaniků a pořadatelů. Na předních pozicích výsledkové tréninkové listiny už každopádně, krom Dostálova skoku, k žádné změně nedošlo. Na rošt před startem sprintu si tedy jezdci v neděli dopoledne stoupnou v pořadí Rosina, Kopecký, Janák, Dostál, Došek, Brejla, Novotný, Bohuslav, Matějovský, Jupa a za nimi další.
 
"V noci jsme čekali, že tréninky pojedeme na mokru, když Chorvati tak intenzivně dopouštěli moře," použil zdejší oblíbenou formulaci promotér Luděk Diviš. "Prudké změny počasí tu jsou ale běžné. Na neděli jsou hlášeny zase hodně vysoké teploty a pro jezdce i techniku to bude skutečně veliká zkouška. Zahraniční prezentace poháru je vůbec dost náročná nejen pro jeho přímé účastníky, ale i pro nás jako jeho organizátory. Jistě je ale prospěšná, protože prověřuje schopnost udržení profesionální úrovně za jakýchkoli  okolností," doplnil.
 
Pozdní sobotní odpoledne trávili nakonec někteří účastníci prestižní české série u vody. V mnoha týmových leženích se ale pilně pracovalo na technice a spřádaly plány pro nedělní dvojitou bitvu. Bude těžká a napínavá. Její první díl začne v 9 hodin a 20 minut.
(3.7. 2004)
 
tisk info
 
 
Více na internetových stránkách www.cp.octaviacup.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose