www.car.cz
 

V Mostě dosud nejvyrovnanější bitva sezóny v rámci Octávia cupu
     30.8.2008 18:44 - tisková zpráva


Polák Lisowski se stal čtvrtým kvalifikačním vítězem
V dosud nejvyrovnanější bitvě sezóny necelé tři desetiny vteřiny dělily první trojici


Zatím žádný z účastníků dvanáctého ročníku prestižního okruhového seriálu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup nevyhrál dvakrát kvalifikaci určující postavení jezdců na startu prvního z nedělních závodů. Vítězem v pořadí čtvrté kvalifikace, která předcházela podniku konanému na Autodromu Most při závodech evropského poháru tahačů Matador Czech Truck Prix, se stal mladý Polák Mateusz Lisowski. Druhý byl Jan Dostál a třetí Václav Brejla. V dosud nejvyrovnanější bitvě sezóny přitom dělily nejrychlejší trojici jezdců necelé tři desetiny vteřiny a ještě necelou sekundu na vítěze ztratil osmý Jan Bohuslav.

Výsledek kvalifikačního souboje potvrdil, co už předtím naznačila výsledkově velice vyrov-naná dvojice volných tréninků. V nich byl nejprve nejrychlejší Polák Mateusz Lisowski a posléze Michael Vorba, jehož čas 1:52,314 je na 4219 metrů dlouhé mostecké trati s pohárovou Octavií rekordní. Bohužel se jednadvacetiletému jezdci nezapočítával do souboje o postavení na startovním roštu.

Po první třetině kvalifikační půlhodiny výsledkům vévodil Jan Dostál následovaný Václavem Brejlou, Petrem Fulínem, Ivanem Vršínským a Janem Bohuslavem zaskakujícím za hospitalizova-ného Františka Doška. Spolu s nimi byli v jedné vteřině ještě srovnáni Laura Hájková a Chorvat Tiki Ivoševič. Pak se ovšem ke svému nejlepšímu času rozjel Polák Lisowski, vylepšil své maximum na mosteckém okruhu o více než jednu desetinu vteřiny a časem 1:52,607 poskočil na první místo. "Auto bylo super, perfektně připravené, prima nastavený podvozek. Tým odvedl vynikající práci a moc jim za to děkuji. Myslím, že jsem měl ještě malou rezervu na případně další zrychlení. Ale už ho nebylo třeba," komentoval spokojeně osmnáctiletý polský pilot svůj kvalifikační triumf.

Jan Dostál do posledních okamžiků vyčkával, zda nezrychlí ještě někdo další. "Druhé místo je dobré, jsem spokojen. Byl jsem pomalejší jen o dvě desetiny vteřiny. A pak startovat na mostec-kém okruhu z druhé pozice je myslím si lepší," uvedl Jan Dostál.

Uspokojivě výsledek hodnotil také třetí Václav Brejla. "Je to slušný a při pohledu do výsled-ků pěkně našlapaný. Jsou to rozdíly jen v setinách a desetinách vteřiny," řekl Brejla.
Čtvrtý Petr Fulín nastupující do čtvrtého pohárového podniku z vedoucí pozice průběžného pořadí také pozitivně hodnotil velmi malé rozdíly v časech jednotlivých jezdců, ale se svým umís-těním už tak spokojen nebyl. "Když jsem byl rozjetý na nejlepším čas, zbrzdila mě skupina poma-lejších jezdců. Pak už nebyla šance zrychlit," sdělil Fulín.

Marně se snažil do posledních okamžiků vylepšit svůj výsledek Michael Vorba. Nasadil kvůli tomu také nové pneumatiky, ale za svým rekordním časem zaostal o šest desetin vteřiny a v kva-lifikaci skončil pátý. Postupné vylepšování naopak vyneslo na šestou pozici Aleše Jiráska, o jehož účasti v závodech se rozhodlo v posledních chvílích podobně jako v případě Jana Bohuslava, jenž na osmé příčce uzavřel skupinu jezdců s jednovteřinovou ztrátou na vítěze kvalifikace. Před Bo-huslava se ještě vklínil Ivan Vršínský, který doufal v lepší umístění, ale poté co musel prudce brzdit po manévru jednoho ze soupeřů, se musel spokojit se sedmým místem.

V souboji dvou děvčat o devátou pozici slovenská blondýnka Michaela Pešková o tři tisíciny vteřiny zdolala o rok mladší Lauru Hájkovou a pochvalovala si svůj nejlepší letošní kvalifikační vý-kon. Spokojen byl také jedenáctý Tiki Ivoševič. "Pomohla mi naše nová pěkná psycholožka. Jel jsem v pohodě, dvě kola auto zahříval a dvě kola jel naplno. Pak už nemělo smysl auto trápit, raději jsem pošetřil pneumatiky na závody," vypověděl chorvatský jezdec.

První ze dvou samostatně bodovaných závodů začíná zítra v 11.20 hodin, druhý závod startuje v 14.20 hodin.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Havarie a krizovky při Barum Rally 2008 Zlín, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose