www.car.cz
 

Vítězem dvanáctého ročníku Octávia cupu je nakonec po zásluze Michael Vorba
     22.9.2008 10:54 - tisková zpráva


zdramatizoval déšť, poslední závod sezóny kvůli němu startoval nadvakrát

 

Vítězem dvanáctého ročníku Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu se stal Michael Vorba. Triumf si jednadvacetiletý jezdec zajistil v závěrečných dvou velice dramatických závodech, které se konaly na brněnském automotodromu v rámci Podzimní ceny Brna. Vorba v nich obsadil druhé a osmé místo a v celkovém součtu vyhrál s náskokem dvou bodů. Zlato v posledních dvou bitvách získali polský mladík Mateusz Lisowski a Jiří Jupa. S Vorbou se o stříbro podělil Ivan Vršínský a třetí místa obsadili Petr Fulín a Jiří Gottwald.

Start do prvního ze závěrečných dvou závodů měl nejvydařenější Polák Mateusz Lisowski, ale ještě v prvním kole jej na druhou pozici odsunul Michael Vorba a za polského mladíka se zařadili v rozestupech desetin vteřiny Jan Dostál, Ivan Vršínský, Petr Fulín a Václav Brejla sledovaný Miloslavem Kárným. Ve čtvrtém z dvanácti okruhů začala vedoucí dvojice soupeřům ujíždět a následně Lisowski úspěšně zaútočil na Vorbu. V té chvíli začala také hodně zajímavá bitva o třetí místo. Vršínský, Fulín a Brejla atakovali virózou sužovaného Dostála, zkoušeli to zleva i zprava a předjížděli se navzájem mezi sebou, až prokřehlí diváci zapomínali, jaká je zima. Nakonec nejvíc ze souboje vytěžil Fulín, který se posunul na třetí příčku a ostatním se začal vzdalovat. Zbývající jezdci pokračovali v souboji mezi sebou a tři kola před koncem jejich duel vyvrcholil střetem Dostála s Brejlou, jenž svému soupeři uštědřil políček na pravý bok. "Honza přede mnou jezdil ze strany na stranu, za tu strkanici nemůžu," komentoval Brejla příhodu, která oba jezdce zpomalila a připravila o čtvrtou pozici, na níž se protáhl Vršínský. Ten ovšem musel vzápětí svůj vůz odstavit, protože jeho motor přestal mazat a nakonec se z něho vyvalila oblaka dýmu. Čtvrté místo tak zůstalo Brejlovi, Dostál skončil pátý a výrazně se tak omezily jeho šance na celkové prvenství. Podobně se zmenšila naděje pro třetího Fulína, jezdec byl přesto spokojen. "Už jsem smířen s tím, že nevyhraju pohár, ale tenhle závod byl letos nejlepší, pěkně jsme si zazávodili, byla to paráda," řekl Fulín.

Vorba sice až do konce tlačil na Lisowskeho, ale ten se už nenechal připravit o svůj první pohárový triumf ozdobený navíc nejrychlejším kolem v závodě. "Je úžasné vyhrát v první sezóně. Zvítězil jsem díky výborně připravenému autu," vypověděl Lisowski. "Ani jsem nezkoušel útočit na první místo, říkal jsem si, že druhé je taky dobré," říkal v cíli Michael Vorba.

O šestou pozici se v závěru připravil Miloslav Kárný, když se roztočil do hodin. Toho využila Slovenka Michaela Pešková a šestou příčku obsadila po nádherné bitvě s Martinem Zajíčkem, Danielem Skalickým a svým krajanem Patrikem Nemcem. Smůlu naopak měla druhá dívka ve startovním poli Laura Hájková, která po vynikajícím výkonu z kvalifikace startovala sedmá, ale ve skrumáži po startu se postrčila s Jiřím Jupou a následně musela s poškozeným vozem odstoupit.

Úplný závěr dvanáctého pohárového ročníku zdramatizoval déšť, kvůli němuž bylo poslední klání po čtyřech kolech přerušeno a odstartováno znovu jako "mokrý závod" na sedm kol s tím, že jezdcům se časy sečtou a tím bude určeno jejich pořadí. Ze všech jednadvaceti borců nakonec pět volilo suché pneumatiky a většina na tom vydělala. Na osychající trati tak dominoval Jiří Jupa, za něhož se zařadil Ivan Vršínský a Jiří Gottwald. Situaci neustál pouze Jan Dostál, který vyletěl z trati. "V prvních zatáčkách jsem si nadával, ale dvě třetiny trati byly suché a postupně okruh osychal víc a víc, takže volba se ukázala být správná. Tohle vítězství mě moc potěšilo," svěřil se Jupa a podobně hodnotili rozhodnutí pro suché pneumatiky také Vršínský a Gottwald.

O celkové vítězství v poháru bojující Petr Fulín a Michael Vorba museli po projetí cílem počkat, na jakém místě byli po součtu časů klasifikováni. Fulín nakonec obsadil sedmé a Vorba osmé místo, čímž pečetil svůj celkový triumf. "Za normálních okolností jsem věděl, že mě stačí dojet do třetího místa. Takhle to pro mě i pro Petra bylo napínavé až do konce. Oddechl jsem si, že to vyšlo," říkal nadšeně Vorba. Fulín skončil v poháru druhý, třetí byl klasifikován Jan Dostál. V klasifikaci soutěžících potvrdil prvenství tým DHL-Autocentrála Hlučín.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Tříhodinovka na PC v Brně od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose