www.car.cz
 

Novodobý lednový Dakar v Jižní Americe, Argentině a Chile se rýsuje
     3.10.2008 23:23 - tisková zpráva


DAKAR 2009 - co čeká OFFROADSPORT.CZ?!

Po nešťastném zrušení 30. ročníku kvůli pohrůžkám teroristických útoků se soutěž přesunuje na další kontinent. Tentokrát se, jak je již všeobecně známo, pojede Dakar v Jižní Americe přes Argentinu a Chile a to od 3. do 18. ledna. Na letošní ročník přišlo skoro 600 přihlášek.

Ne všichni se mohou vysněného závodu zúčastnit, ale přihláška OFFROADSPORT týmu je potvrzena. Tým OFFROADSPORT pojede s vyzkoušeným ex-továrním vozem MITSUBISHI L200 Strakar, pilotovaný Miroslavem Zapletalem s navigátorem Tomášem Ouředníčkem.

Rychlou asistenci na trase bude poskytovat závodní speciál MAN 4x4, který bude pilotovat Robert „Rupi“ Randýsek a ve kterém také pojede šéfmechanik Petr Zábranský. A nezbytné servisní zázemí zabezpečí speciální kamion VOLVO 6x6 s posádkou Roman Šiška a Antonín Černý.

Závodníky čeká téměř 9500km v různých terénech, především v písku a hlíně. Na své si přijdou také posádky asistenčních vozů. I ty absolvují 6300km a z toho 1200km přímo v terénu.

Startovat i končit se bude v Buenos Aires, kde také proběhne druhá fáze přejímek hned poté, co všechna auta z Evropy dorazí po 25 dní trvající cestě lodí. Veškerá technika bude totiž odjíždět už 27. listopadu z francouzského přístavu Le Havre, kde se bude konat první část přejímek.

Teď něco málo k místu konání. Vše tedy vypukne 3. ledna startem z Plaza de la Republica v Buenost Aires. Vzhledem k popularitě motosportu v Jižní Americe očekávají pořadatelé statisíce fanoušků na startu a kolem tratí. Trasa povede přes Patagonii a účastníci budou muset překročit Andy, než si užijí zaslouženého dne odpočinku na pobřeží Pacifiku ve Valparaiso.

Jak už název napovídá, měl by to být přímo ráj. Při cestě zpět do Buenos Aires závodníky cesta zavede do pouště Atacama a do argentinských provincií Catamarca, Rioja a Cordoby.

A ačkoli si v Evropě zatím budou užívat zimních radovánek, na druhé straně zeměkoule bude právě léto v plném proudu, což znamená, že teploty mohou dosahovat tropických 45 stupňů Celsia. Jak už bylo řečeno, pro všechny trasy se pořadatelé snažili vybrat písečný a hliněný povrch. Oproti Africe by mělo ubýt nepopulárních kamenitých cest. Ovšem překvapením bude pro Dakar zřejmě déšt. V Africe jsme se s deštěm sice potkávali, ale opravdu velice, velice zřídka. V tomto závodě můžeme s deštěm počítat spíše až v Chille, ale kombinace deště a hlíny by mohla způsobit ještě větší obtížnost daných úseků.


Právě v těchto dnech tým OFFROADSPORT.CZ dokončuje v Dřevohosticích přípravy. V říjnu náš tým čekají ještě 2 závody a to 17. – 19.10. Cocaine Energy Drink Kupa v Maďarsku a pak hned 30.10. - 2.11. Portalege Baja v Portugalsku.

OFFROADSPORT.CZ
Jarka Maierová

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Šéf MotorTipu atd Pavel Jelínek osobně na Dakaru 08, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose