www.car.cz
 

Václav Pech začal ve třech letech umýváním oken vozu otce. Rozhovor
     15.12.2008 09:29 - tisková zpráva


Vánoční povídání s Ašínem

Václava Pecha jsem zastihnul v plném pracovní tempu. I tak si na mě tento sympatický Plzeňan dokázal najít chvíli volného času. Nepovídali jsme si o smutných událostech na Pražském rallysprintu. Bavili jsme se o jeho prioritách a novinkách v sezóně 2009 a také o svátcích pohody a klidu o Vánocích.

Vašku, již léta patříte mezi vynikající české jezdce. Co považujete za svůj největší úspěch v kariéře závodníka?
Za můj největší úspěch v dosavadní kariéře považuji vůbec to, že jsem mohl začít závodit. K závodům mě přivedl můj táta. Ve světě rychlých aut se pohybuji již od svých 3 let. Tehdy jsem otci dělal mechanika, umýval jsem mu okna (smích). Vždy mě to k rychlým autům táhlo. Jenže v mých 18 letech přišla stopka právě od hlavy rodiny. Tehdy mi říkal, že závodění je hodně nákladné a náročné jak časově tak finančně. Měl prostě strach, že bych nestíhal činnosti v naší firmě.

Já se ale myšlenky na závodění nechtěl za žádnou cenu vzdát. Naskytla se mi možnost zkusit pohárový závod v rallycrossu. Tehdy se jezdilo s feliciemi. Dokonce i můj táta mi řekl, že by to mohlo bý ;t něco pro mě. Byla to škola. Naučil jsem se jezdit, zvládat krizové situace a snažil jsem se vyvarovat chybám a to vše v relativně bezpečných podmínkách. Když uděláte chybu v rallycrossu, většinou skončíte v kačírku nebo ve svodidlech, když tu chybu uděláte v rally, následky jsou častěji mnohem horší. Navíc tehdy skutečně hodně záleželo na řidiči, jezdci měli prakticky totožné stroje.


Jak jste se seznámil s Vaším spolujezdcem Petrem Uhlem?
My jsme spolu s Petrem vyrůstali. Blbnuli jsme na motorkách a když jsem jezdil pohár v autocrosse, dělal mi mechanika. Logickým vyústěním pak bylo, že jsme spolu usedli do jednoho auta. Vlastně po půl roce v mém snažení se v rallycrosse jsme s Petrem dostali příležitost a to svézt se na rally v Pačejově a nevedli jsme si špatně. Od té doby se soutěží zúčastňujeme pravidelně.


Dá se říci, že Vaši fanoušci Vám neřeknou jinak než Ašíne? Můžete prozradit jak tato přezdívka vznikla?
Když jsem byl malej, babička mě hodně rozmazlovala. Říkala mi Vašíku, Vašínku. Takže se dá říci, že moji přezdívku vymyslela vlastně moje babička (smích). Přezdívka se ujala a teď mi tak říká mnoho lidí. S Petrem jsme už jezdili s různými auty v různých týmech. Časem se vše mění a tak jsme se rozhodli, že naším logem, které vozíme po všech závodech a ve všech týmech je právě má přezdívka Ašín. Můj kamarád, který má reklamní agenturu navrhl grafickou podobu toho, jak by logo "Ašín" mělo vypadat. Chtěl jsem, aby mělo horký a zajímavý tvar. To si myslím, že se kamarádovi povedlo.


Blíží se akce Autoslide 2009, máte od této akce nějaké zvláštní očekávání? Nebo spíše pojedete bavit sebe a diváky?
Samozřejmě, že bych rád bavil diváky. Rád bych dělal šou, jezdil s autem po dráze ve smyku. Chtěl bych bavit hlavně i sám sebe. Jenže ono se to dá do té doby než se jede o výsledky. Jakmile se o ně totiž jede, každý závodník zbystří a jede hranu. Je to prostě v nás.


S jakým vozem AUTOSLIDE pojedete?
Touhletou otázkou jste mě tedy pěkně zaskočil (smích). Díky tomu, že z kalendáře vypadla Jänner rally. Řeším otázku s jakým vozem vůbec na AUTOSLIDE vyrazím. Rozkoukávám se po novém voze. Dá se předpokládat, že to bude opět Mitsubishi.


S mým předchozím dotazem souvisí otázka na Mitsubishi Lancer EVO 10. Přečetl jsem si v deníku, že myšlenkou na něj se právě zabýváte?
Ono v podstatě je EVO 10 další vývojová varianta. Do určité doby se bude jezdit se starou devítkou, ale ten vývoj jde prostě dopředu. Zatím EVO 10 stavět nebudeme, ale je dost možné, že nás příznivci rally spatří s novou desítkou třeba už v příští sezóně. Něco totiž chystáme na Vsetín. Nechte se překvapit.


Co se týče roku příštího - máte už nějaké plány?
Prioritou pro mě stále je a i nadále zůstane mezinárodní mistrovství České republiky. Pokud se nominujeme do národní reprezentace, chtěli bychom opět bojovat o vavříny i ve FIA Evropském poháru v rally - zóny střed.


Uvidíme Vás příští rok na Horáckém rallysprintu nebo na jiných sprintech?
Musím vás zklamat, ale na Horáckém rallysprintu nás pravděpodobně neuvídite a ani na jiných asi ne. Jde totiž o to, že každá soutěž, která se nezapočítává do mezinárodního mistrovstí je pro nás strašně drahá. Nevylučuji účast na sprintech, když budeme chtít testovat auto. Ale že bychom se jich zúčastňovali pravidelně, tak to asi ne.


Jste velice zkušeným pilotem. Myslíte si, že Vás může ještě nějaká událost překvapit, nebo dokonce zaskočit?
Každý metr rychlostní zkoušky je specifický a chyby dělá každý. Samozřejmě, že bych ji chtěl udělat co nejméně. Takže se asi nedá říct, že by mě něco přímo zaskočilo, ale překvapit nás s Petrem určitě něco může.


Teď odbočím trochu od rally? Jak se chystáte na Vánoce? Pár dárků už mám. Na ty největší se chystám 23. prosince, den před Štědrým dnem. Co se týče Štědrého dne, je to pro mě tradice se vším, co k tomu patří. Ozdobený stromeček, rodina, teplo domova a rozbalování dárků. Vsadím se, že se doma opět jako každý rok budeme štengrovat, kdo že vlastně uvidí to zlaté prase. Vánoce jsou pro mě tradicí a navíc pohodou. Mám čas se na chvíli zastavit.


Děkuji Vám za vaše odpovědi, přeji Vám šťastné a veselé Vánoce a pohodový nový rok 2009. Mám vyřídit pozdravy od Vašich fanoušků.
Také Vám přeji štastné a veselé Vánoce a krásný nový rok. Doufám, že se již brzy uvidíme na AUTOSLIDE.
Pavel Janega

Vic info: www.autoslide.cz  



 
 
Fotogalerie:   Rallysprint Praha 2008, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose