www.car.cz
 

Dobrý duch Dakaru nemůže být všude. To znamená neustálou pozornost
     11.1.2009 12:23 - tisková zpráva


Dakar 2009: Čile do Chile se Standou Berkovcem

Čile do Chile

Dobrý duch Dakaru nemůže být všude. To znamená neustálou pozornost. Liaison - přesuny jsou náročné a vedro únavné. Přesto si rally vyžádala další oběti na životech – tentokráte právě při přemísťování asistence po silnici. Na palubě našeho novinářského Nissanu Patrol s číslem 904 jsme propluli kolem Lomas Blancas, místa odkud vyrážejí horolezecké expedice na Aconcaguu (6965 m n.m.). V třítisícovém průsmyku nás zvědavě očichal pes chilských celníků a jeho páníček si nechal otevřít bedny na střeše aby se ujistil, že z Argentiny nevezeme žádné jídlo. A hlavně ne jablka!

Pořadatelé postavili na chilských hranicích malou stanovou celnici a odbavení proběhlo de jure už v bivaku v Mendoze. Šlo to hladce a po nádherných serpentinách klouzáme dolů, obdivujíc stavitele chátrající úzkokolejky. I v Chile nás vítají čile, jen žádosti o čepice a trička jsou razantnější a méně zdvořilé, než na atlantické straně hřebenu Kordilier. Frčíme parádně až do chvíle, kdy nás nekompromisně staví policista. Následuje chvilka strachu – pořadatelé upozorňovali na to, že místní policie bude stran dodržování rychlosti nekompromisní. Následuje úleva, připomínající padající kamennou lavinu z hřebenu největší aktivní sopky na světě Nevado Ojos del Salado (6893 m n.m.), ležící také v Chile.

Tu situaci známe dobře z naší nedávné minulosti – místní policejní náčelník se fotografuje s chilskou posádkou závodního vozu číslo 332 (pilot Salazar Eliseo a navigátor Garcia Ruben), jedoucí před námi. A tak máme na několik kilometrů policejní motocyklový doprovod a o překročení rychlosti se moc nestaráme. Po cestě se najednou objevuje mezi mávajícími davy Mirek Zapletal. Vracíme se a navazujeme Mirka na tažný popruh – jeho „Myšákovi“ došla šťáva.

Při cestě k pumpě si střihneme nečekaný adrenalin – najednou se ocitáme na kaskádovitém kopci s takovým sklonem, že San Francisco je proti tomu mírně zvlněná Haná. A dole na hlavní je pěkný provoz. Nakonec jsme zdárně dobrzdili a jako zázrakem s celou soupravičkou vpluli do proudu autobusů a aut. Jura Žák se Mirkovi na pumpě přiznal, že z off roadů je zvyklý na ledascos, ale tohle že na asfaltu nezažil.

Mirek se mu zase přiznává, že už dlouho nedržel ruční brzdu tak vřele. Všechno dobře dopadlo, protože dobrý duch přátelské pomoci na Dakaru tady naštěstí byl.



Standa Berkovec, Valparaíso 9.1.

www.ms-rallytruck.cz


 
 
Fotogalerie:   Marek Spáčil v úvodu Dakaru 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose