www.car.cz
 

Dakar dělají mravenci. Stovky lidí v zázemí. Neznámí hrdinové
     11.1.2009 12:26 - tisková zpráva


Neznámí hrdinové neexistují

Dakar dělají mravenci. Stovky lidí v zázemí. Ta černooká krásná slečna u výdeje jídla, dvoumetrový pilot televizní helikoptéry, novináři v letadlech i ti co jedou, řidiči pořadatelských aut, časoměřiči, mechanici. A celé to mraveniště se teď přesunulo do přístavu Valparaíso v Chile a žije dál svým životem. Jen s tím rozdílem, že mraveniště má dneska den volna.

Což na Dakaru znamená, že je víc času na práci. Kluci mechanici z týmu MS Rallytruck Marka Spáčila nemohou přivyknout „normálnímu“ režimu dnešního dne – v noci spali a ve dne budou pracovat. Do této chvíle to bylo tak, že v noci pracovali, pak si dali kávu a jeli denní přesun mnoha set kilometrů. Sem tam urvali hodinku spánku – ne víc. Kdo nikdy nezažil tenhle typ chlapíků s olejem ve vlasech, válející se v prachu nebo písku celou noc v šílených pozicích pod koly či převodovkami, to celé v pekelné kulise puštěných kompresorů, generátorů a nastartovaných motorů, nikdy tak úplně nepochopí moji následující větu.

Skutečnými hrdiny Dakaru nejsou jen ti za volanty, ale také mechanici. A protože nemám rád vyhýbavé alibistické kecy o bezejmenných hrdinech, rád jim teď skládám poklonu. V týmu MS Rallytruck to jsou Luděk Podhorný. Kamil Grygar a Tomáš Hubený. Myslím, že Marek Spáčil měl při výběru mimořádně šťastnou ruku. Protože tihle kluci mají ještě něco navíc. Něco, co ve velkých továrních týmech dobře placených lidí tak často nepotkáte.

I v těch nejtěžších situacích a nejšílenějších nočních či ranních hodinách tam panuje pohoda a jistý druh nepřenosného šibeničního humoru. A tak tráví dnešní „den volna“ opět pod zeleným závodním Liazem, stejně jako stovky dalších bláznů z celého světa všech 49 národností na letošním rally. Protože Dakar dělají mravenci z celého světa.

Standa Berkovec, Valparaíso 10.1.

www.ms-rallytruck.cz  


 
 
Fotogalerie:   Marek Spáčil v úvodu Dakaru 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose