www.car.cz
 

Volkswagen slaví první TDI triumf na Rallye Dakar
     19.1.2009 11:20 - tisková zpráva


Auto s velkým „A“ vyhrává Závod s velkým „Z“

Volkswagen slaví první TDI triumf na Rallye Dakar

·         Historické dvojité vítězství vozů se vznětovým motorem

·         Race Touareg (280 k) nejrychlejším a nejspolehlivějším vozem

 
www.bestapreplica.com

Praha, 19. ledna 2009 – Volkswagen s vozem Race Touareg zvítězil v Rallye Dakar 2009, která se letos konala v Argentině a Chile, a učinil tak významný zápis do historie motosportu. Brilantní výkon, který podalo jihoafricko-německé duo Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz při premiéře slavného závodu na jihoafrickém kontinentu, znamená historicky první vítězství vznětovým motorem poháněného vozu ve své třídě v celé třicetileté historii rallye.

 

Jejich týmoví kolegové Mark Miller a Ralph Pitchford (USA/JAR), kteří v celkovém pořadí následují po vítězné dvojici, mají nesmazatelný podíl na tom, že v tabulkách 30. Rallye Dakar, bude Volkswagen zapsán jako držitel dvojitého vítězství.

 

Volkswagen Race Touareg poháněný inovovaným motorem 2.5 TDI s výkonem 280 koní se ukázal být nejspolehlivějším a nejrychlejším vozem v celém startovním poli, které zahrnovalo celkem 14 vozů se vznětovými agregáty, což bylo více, než kdy jindy. Kromě posádek de Villiers/von Zitzewitz a Miller/Pitchford dokončila Rallye Dakar na šestém místě další tovární dvojice Dieter Depping/Timo Gottschalk (N/N). Carlos Sainz a Michel Périn (Š/F) v dalším z Red Bull Blue Race Touaregů, který vedl kategorii osobních vozů po osm dnů, odstoupil po nehodě během 12. etapy rallye z prvního místa.

 

Šestatřicetiletý Giniel de Villiers pocházející z městečka Stellenbosch v Jihoafrické republice dokázal již v roce 2006 s Touaregem obsadit celkové 2. místo v Rallye Dakar. Svůj první Dakar absolvoval tento bývalý jihoafrický šampion v kategorii cestovních vozů v roce 2003, od roku 2006 je jeho navigátorem Dirk von Zitzewitz. Čtyřicetiletý patnáctinásobný německý motokrosový šampion von Zitzewitz pochází z Karlshofu v Německu.

 

Svůj první Dakar absolvoval na motocyklu a do kokpitu jakožto spolujezdec se poprvé posadil v roce 2002 vedle Marka Millera. Jako tovární jezdec týmu Volkswagen byl také spolujezdcem Robbyho Gordona v roce 2005 a od roku 2007 je dvorním navigátorem Giniela de Villierse. Mark Miller (46) z Phoenixu v Arizoně absolvoval svou první dakarskou rallye v roce 2002, továrním jezdcem týmu Volkswagen je od roku 2005 a od roku 2006 je jeho spolujezdcem a navigátorem Ralph Pitchford z jihoafrické Pretorie.

 

Race Touareg přesvědčoval o svých kvalitách od začátku rallye

Již od startu rallye ukazovaly posádky vozů Race Touareg své kvality. Volkswagen získal celkem deset z třinácti možných vítězství a týmové vozy vedly rallye během dvanácti ze čtrnácti možných dnů. Carlos Sainz a Michel Périn získali šest etapových vítězství, které se čtyřmi etapovými triumfy doplnili Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz.

 

Za pouhých pět let, kdy se Volkswagen účastní tohoto klasického cross-country závodu s prototypy Race Touareg, dosáhl na 31 etapových vítězství. Započteme-li i účast na Rallye Dakar v roce 1980, čítá řádka úspěchů celkem 38 etapových triumfů. O mimořádné vyrovnanosti posádek továrního týmu Volkswagen v letošním roce svědčí také fakt, že během 14 etap tyto posádky obsadily 24 z 39 možných pódiových umístění.

 

Každá z dvojic navíc dokončila alespoň tři rychlostní zkoušky na stupních vítězů.

 

Race Touareg přidává další kapitolu k úspěchu technologie TDI

Pro koncern Volkswagen znamená vítězství Race Touaregu na Rallye Dakar pokračování úspěšného příběhu se jménem TDI.

 

Giniel de Villiers (JAR), 1. místo celkově

„Jsem velmi rád, že se mi povedlo pro Volkswagen dosáhnout takového úspěchu. Toto vítězství je mnohem cennější než jakýkoli titul, který jsem kdy vyhrál s cestovními vozy. Dvanáctá etapa byla tou zásadní – před ní jsem myslel, že dojedeme na celkovém třetím místě a vzpomínal jsem na Stéphana Peterhansela, který v roce 2003 přišel o vítězství a pohodlný náskok den před koncem rallye.

 

Ale po dvanácté etapě jsme najednou celou rallye vedli a Race Touareg i přes neskutečnou náročnost závodu šlapal jako hodinky. To byl také hlavní klíč k úspěchu. Chtěl bych poděkovat všem z týmu Volkswagen. Přestože jsem vyhrál Dakar, který se poprvé nejel na mém domovském kontinentu, můžu rozhodně prohlásit, že se jednalo o nejtěžší Dakar, kterého jsem se kdy zúčastnil.“

 

Dirk von Zitzewitz (N), spolujezdec

„Jsem plný štěstí a naprostého uvolnění. Až do poslední chvíle jsme byli pod obrovským tlakem a v náš úspěch jsem uvěřil až poté, co jsme protnuli cílovou čáru poslední rychlostní zkoušky. Už mnohokrát jsem v motoristickém sportu zažil zklamání, tento výsledek je ale fantastický!

 

Poté, co jsme dokončili neuvěřitelně těžkou 12. etapu, jsem si říkal, že teď už to musí vyjít. Kdy jindy? A vyšlo to. Je to největší úspěch v mé kariéře jak na dvou, tak na čtyřech kolech – je to prostě sen.“

 

Konečné výsledky:

 

#

Posádka:

Vůz:

Celkový čas:

1.

Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (JAR/N)

Volkswagen Race Touareg 2

48h10m57s

2.

Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/JAR)

Volkswagen Race Touareg 2

+ 8m59s

3.

Robby Gordon/Andy Grider (USA/USA)

Hummer

+ 1h46m15s

4.

Ivar Tollefsen/Quin Evans (NOR/VB)

Nissan Navara

+ 6h04m34s

5.

Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (PL/B)

Nissan Navara

+ 6h37m49s

6.

Dieter Depping/Timo Gottschalk (N/N)

Volkswagen Race Touareg 2

+ 8h43m29s

 

 

Import VOLKSWAGEN Group, s.r.o.

AC&C Public Relations

Kontakt:  Jan Klíma

www.volkswagen.cz


 
 
Fotogalerie:   Tovární tým VW na startu Dakaru 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose