www.car.cz
 

Dakarský šampión Roma testoval Nissan. Uvidíme ho už na Dakaru?
     Pavel Jelínek


Leckterý špičkový dakarský motocyklista skončil za řidítky automobilu a nevedl si špatně. Jmenujme Stephana Peterhansela, Juttu Kleinschmidt, Andreu Mayer, Ediho Orioliho, Franca Picca. Jako navigátoři se později osvědčili třeba Gilles Picard nebo André Azevedo. Že by jejich řady rozšířil i úřadující dakarský šampión jedné stopy Nani Roma?

Roma koncem června oficiáně testoval tovární Nissan Pickup, spolu s ním i Kenži Šinozuka, Giniel De Villiers a Pierre Lartigue, a to má japonská automobilka v záloze i Colina McRae a už se nechala slyšet, že jej v roce 2005 opět nasadí.

"Jezdit dálkové soutěže byl vždycky můj sen, ale na kvalitní účast v autě nezbývaly prostředky, takže jsem začal v jedné stopě. Byl to však naprosto jiný zážitek. Chování vozu, jízdní vlastnosti, ochrana před pádem, vše je úplně jiné," řekl po testování Roma. Sám byl před letošním vítězstvím vyhlášeným dakarským pechfóglem, všech osm jeho dosavadních účastí skončilo předčasně, pokaždé z medailové pozice a povětšinou v nemocniční sádrovně.

Šéf týmu Nissan Gilles Martineau neskrýval své nadšení: "Nani je přírodní talent, každým kilometrem - s tím, jak si na auto zvykal - se zlepšoval, pokroky byly jasně patrné."

Takže - je přestup na spadnutí? "Až dosud probíhá vše, jako bych se připravoval na Dakar na motocyklu KTM. Ale zda se nakonc neobjevím v autě, to je stále otevřeno," podotkl Roma.

A autor těchto řádků se ptá sám sebe: nepíšu už nějaký rok, že konkurence ve dvou stopách se na Dakaruv obou kategoriích neustále zkvalitňuje? Kam až tento růst může vést?

Jiří Vintr, pro www.car.cz
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose