www.car.cz
 

Ital Pedersoli a Francouz Jean-Joseph bojují o evropský titul
     tisková zpráva


  Po čtyřech odjetých podnicích devítidílného seriálu evropského šampionátu vévodí průběžnému pořadí dva jezdci. Třiatřicetiletý Ital Luca Pedersoli na peugeotu a francouzský šampion Simon Jean-Joseph na renaultu  mají před svými soupeři již výrazný bodový náskok a zřejmě se poperou o letošní evropský titul. Úřadující mistr Evropy Bruno Thiry na citroenu ztrácí na vedoucího Pedersoliho již 22 bodů, sympatický Belgičan dokázal bodovat zatím ve dvou rally v Polsku a Belgii. Český jezdec Miroslav Jandík na mitsubishi má na své kontě pouhý bod za osmé místo v Bulharsku, na dalších podnicích skončil mimo bodované příčky nebo nedokončil.   
 
(Pozn.: uvedené závody můžete vídat také v motoristickém magazínu Motortip na kabelových televizích !! - viz sekce Motortip)
 
Třetím podnikem evropského mistrovství byla RALLY BULGARIA s centrem v horském středisku Borovci. Na rychlostních zkouškách v pohoří Rila pokračovalo vítězné tažení třiatřicetiletého Itala Pedersoliho na voze Peugeot 306 Maxi týmu Peugeot Italy. Sympatický Ital se dostal do čela hned na druhé rychlostní zkoušce a své vedení na suchých asfaltech již nepustil. Belgičan Thiry překvapivě vyhrál páteční večerní diváckou erzetu v ulicích letoviska Borovec, kdy za deště dokázal porazit všechny konkurenty. Na začátku druhé etapy však vzdal pro poruchu motoru. O druhou příčku svedli ostrý boj tmavý Francouz Jean-Joseph a bulharský mistr Krum Dončev. Nakonec stříbrnou pozici obsadil rodák z Martiniku, když peugeot Dončeva ztrácel výkon a miláček domácího publika musel zvolnit.
 
Překvapením bylo čtvrté místo Poláka Michala Solowowa na mitsubishi, když dokázal porazit všechny domácí jezdce. Posádka Czech National Team Miroslav Jandík, Radim Chrastecký na voze Mitsubishi Lancer EVO VII vstoupila do závodu nešťastně. Při páteční superspeciálce ztratili po hodinách a následném výletu mimo trať téměř minutu. Devětadvacetiletý zlínský jezdec se během soutšže dostal do tempa, nicméně v závěru rally neodolal náporu domácích jezdců Georgi Geradijeva a Radoslava Kozlekova na mitsubishi.    
 
Za dva týdny se evropský šampionát přesunul do Belgie na YPRES WESTHOEK RALLY. Pořadatelům se podařilo zajistit kvalitní startovní pole, z uchazečů o evropské body chyběl pouze Polák Solowow startující na domácím Rajdu Kormoran. Po pátečním prologu patřil úvod závodu vozům skupiny N, nejdříve se držel v čele Holanďan Peter Bijvelds, poté ho vystřílal domácí Chris van Woensel. Výborným výkonem v sobotní etapě se do čela propracoval mladík Larry Cols na renaultu a své vedení udržel až do cíle. Z Evropanů se nejlépe vedlo Jean-Josephovi, který skončil na druhém místě, Thiry dojel po problémech s elektronikou sedmý.
 
Ještě hůře dopadl lídr šampionátu Pedersoli, který si z belgických silnic překvapivě neodvezl ani jeden mistrovský bod.  Skončil až devátý, když ho zlobil posilovač řízení. Při závěrečné technické přejímce komisaři vyloučili druhého Bijveldse. Ten se odvolal, a tak pořadí Ypres rally je neoficiální. Český pilot Jandík pokračoval v nevýrazných výkonech a v závěru druhé etapy ze závodu odstoupil. V tu chvíli byl po dvojnásobném defektu až v sedmé desítce absolutní klasifikace.
 
Mistrovství Evropy pokračuje koncem července dalším podnikem Rally Vinho da Madeira (30. 7. – 1. 8.) na portugalském subtropickém ostrově v Atlantickém oceánu, šestým podnikem seriálu bude v závěru srpna Barum rally Zlín (26. – 29. 8.) v České republice. Šampionát se dostává do své druhé poloviny.
 
Výsledky Mistrovství Evropy 2004:
 
35. Rally Bulgaria (Bulharsko, Borovec, 18. – 20. června 2004)
  1. Pedersoli – Vernuccio (I, Peugeot 306 Maxi) 2:44:34,8  hod
  2. Jean-Joseph – Boyere (F, Renault Clio S 1600) + 51,2 s
  3. Dončev – Valčev (BG, Peugeot 306 Maxi) + 2:01,5 min
  4. Solowow – Baran  (PL, Mitsubishi Lancer EVO VII) + 6:41,2 min
  5. J. Popov – D. Popov (BG, Citroen Saxo S1600) + 7:40,6 min
  6. Geradiev – Popov (BG, Mitsubishi Lancer EVO VII) + 10:33,2 min
  7. Kozlekov – Sivov (BG, Mitsubishi Lancer EVO VIII) + 10:46,4 min
  8. Jandík – Chrastecký (CZ, Mitsubishi Lancer EVO VII) + 10:55,1 min
40. Ypres Westhoek Rally (Belgie, Ieper, 2. – 4. července 2004)
  1. Cols – Goddé (B,  Renault Clio S1600) 2:56:00,6 hod
  2. Jean-Joseph – Boyere (F, Renault Clio S1600) + 2:41,0 min
  3. Bouche – Melin (B, Mitsubishi Lancer EVO VII) + 2:49,4 min
  4. Snijers - Soenens (B, Mitsubishi Lancer EVO VII) + 2:51,7 min
  5. Casier – Miclotte (B, Fiat Punto Super 1600) + 3:12,1 min
  6. Bruyneel – Meert (B, Mitsbishi Lancer EVO VII) + 3:20,1 min
  7. Thiry – Gilsoul (B, Citroen C2 S1600) + 3:23,7 min
  8. Van de Wauwer – Rosbach (B, Mitsubishi Lancer EVO VIII) + 5:55,6 min
Průběžné pořadí mistrovství Evropy jezdců po 4 podnicích:
1. Luca PEDERSOLI              I           28
2. Simon JEAN-JOSEPH        F          26
3. Giandomenico BASSO        I           10                   
    Larry COLS                        B         10
5. Leszek KUZAJ                   PL       8
6. Michal SOLOWOW           PL       7
7. Paolo ANDREUCCI           I           6
    Krum DONCEV                 BG       6
    Xavier BOUCHE                B         6
    Bruno THIRY                     B         6
 
Další pořadí: 11. Piero Longhi (Itálie), Tomasz Kuchar (Polsko), Patrick Snijers (Belgie) všichni 5, 14. Jasen Popov (Bulharsko), Bernd Casier (Belgie) oba 4, 16. Luca Cantamessa (Itálie), Michal Bebenek (Polsko), Georgi Geradiev (Bulharsko), Dominique Bruyneel (Belgie) všichni 3, 20. Luca Rossetti (Itálie), Radoslav Kozlekov (Bulharsko) oba 2, 22. Stefano Bizzarri (Itálie), Grzegorz Grzyb (Polsko), Miroslav Jandík (Česko), Jean-Pierre Van de Wauwer (Belgie) všichni 1 bod.
 
 
Ve Zlíně 7. července 2004    
 
Roman ORDELT
tiskový mluvčí

Barum rally Zlín 
                                                           

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose