www.car.cz
 

Loeb má zlato také ze zasněženého Norska 2009!
     18.2.2009 12:57 - tisková zpráva


Rallye Norsko 2009
Loeb, Elena a Citroën šampiony všech povrchů!

Sébastien Loeb a Daniel Elena si vítězstvím na Rallye Norsko 2009 připsali už 49. titul kariéry po napínavém souboji s Mikko Hirvonenem a Jarmo Lehtinenem. Francouzsko-monacká posádka tak dosáhla svůj vůbec první triumf v Norsku a dokázala tak vyhrát už dvacet různých soutěží, což je rovněž rekordní série. Dani Sordo a Marc Martí, druhá tovární posádka Citroënu, přidala za 5. příčku v Norsku další body, které značí vedení týmu Citroën Total Sport v Poháru konstruktérů.

Loeb jako sněžný pluh
Poslední etapa přinesla jen pokračování nelítostného souboje mezi obhájcem světového titulu Loebem a jeho největším rivalem Hirvonenem, který začal už ve čtvrtek večer. Do nedělního startu šla posádka Citroënu s náskokem15 sekund a byla na nejlepší cestě ho udržet. "Připadal jsem si jako sněžný pluh, který odhrnuje sníh, pod nímž se skrývá led," nechal se slyšet Loeb po rychlostní zkoušce Valer 1. "Snažili jsme se držet se nejlepších časů Hirvonena a neudělat chybu. S blížícím se závěrem soutěže by pro Mikka mohlo být čím dál těžší ztrátu umazat," hodnotil Loeb před startem do průjezdů druhého kola.

Po třicetiminutové přestávce na servis sice Hirvonen ještě stihl jeden nejrychlejší čas a Loebovi se přiblížil až na 7,7 sekundy. Očekával se útok právě na tento čas během zkoušky Bodum, kde na okruhu vozy dosahovaly rychlosti přes 200 km za hodinu. Jenže nejrychlejšího času právě tady dosáhl Loeb a Norsku zvítězil s náskokem téměř 10 sekund. "Na psychiku to bylo velice těžké. Bylo to velice dramatické, když nám hlásili, jak Mikko stahuje náš náskok. Ale nepolevili jsme, i když jsme měli jeden dva kritické okamžiky.

Když jsme startovali do poslední zkoušky, dobře jsme věděli, že sebemenší chybička může zničit tvrdou práci za celý víkend. Všechno ale dopadlo dobře, je to skvělé vyhrát právě tuhle rallye. Byla to fantastická rallye a podmínky byly perfektní od startu do cíle. Náš C4 WRC byl skvělý, ať co do výkonu, tak i co do spolehlivosti."

Sordo: Cíl jsme splnili

Dani Sordo odstartoval do poslední etapy z pátého místa, které dokázal udržet až do cíle. "Nebyl to zrovna lehký den. Náš cíl - získat body pro Pohár konstruktérů, jsme splnili na sto procent. Zajel jsem jednou druhý nejrychlejší čas a jsem potěšený z výsledku, kterého jsme dosáhli. Náš náskok na čele Poháru konstruktérů tak zůstává 10 bodů."

Quesnel: Nebyli jsme favority, přesto…

S dvěma prvenstvími ve dvou zahajovacích rallye nové sezony může být stájový šéf Citroënu
Total Sport Olivier Quesnel spokojený: "Nebyli jsme tu favority, nicméně jsme rallye rozjeli v podobně velké stylu jako ve Finsku 2008. Klobouk dolů před Hirvonenem. Rozehrál veliký boj, myslím, že oba piloti byli velice vyrovnaní. Bylo to velice těsné. Vyhrát dvacet různých rallye v mistrovství světa, to je důkaz mimořádných kvalit Sébastiena a Daniela. Také Dany odjel výbornou soutěže. Trochu jsme ho v poslední etapě drželi zpátky, protože pro nás bylo zásadní, abychom bodovali, kdyby měl náhodou Sébastien problém. Ale byl to právě on, kdo udělal klíčový výsledek pro Citroën."

Další zkušenosti i body juniorů

Na norské rallye startoval rovněž nový Citroën Junior Team. Sébastien Ogier a Julien Ingressia a Evgeny Novikov a Dale Moscatt pomohli značce dvěma body do Poháru konstruktérů, když obsadili 10. resp. 11. místo.

Nejrychlejší časy:

Etapa 1: RZ 1 : P. Solberg (Citroën Xsara) – RZ 2 : M. Hirvonen (Ford Focus) – RZ 3 : S. Loeb (Citroën C4) – RZ 4 a 5 : M. Hirvonen – RZ 6 a 7 : PG. Andersson (Škoda Fabia) – RZ 8 : M. Hirvonen – RZ 9 : S. Loeb.
Etapa 2: RZ 10 až 13 : S. Loeb – RZ 14 : H. Solberg (Ford Focus) – RZ 15 a 16 : JM. Latvala (Ford Focus) – RZ 17 : S. Loeb.
Etapa 3 : RZ 18 : M. Hirvonen – RZ 19 : S. Loeb – RZ 20 až 22 : M. Hirvonen – RZ 23 : S. Loeb.

Nejlepší časy celkem:
S. Loeb, 9 – M. Hirvonen, 8 – JM. Latvala a PG. Andersson, 2 – P. Solberg a H. Solberg 1.

Vedení v soutěži:
RZ 1 : P. Solberg – RZ 2 : M. Hirvonen – RZ 3 : S. Loeb – RZ 4 až 8 : M. Hirvonen – RZ 9 až 23 : S. Loeb.

Celkové pořadí Rallye Norsko 2009:

1. Loeb/Elena Citroën C4 3:28:15,9 hod.
2. Hirvonen/Lehtinen Ford Focus +9,8 s
3. Latvala / Anttila Ford Focus +1:21,8 min.
4. H. Solberg/Menkerud Ford Focus +3:33,5
5. Sordo/Marti Citroën C4 +3:52,0
6. P. Solberg/Mills Citroën Xsara +6:25,4
7. Wilson/Martin Ford Focus +6:35,6
8. Aava/Sikk Ford Focus +6:49,1
9. Østberg/Unnerud Subaru Impreza +10:00,5
10. Ogier/Ingrassia Citroën C4 +12:49,8
11. Novikov/Moscatt Citroën C4 +15:21,0

Mistrovství světa pilotů a Pohár konstruktérů po dvou soutěžích:




Martina Bedrnová
PR manager
Citroën Česká republika, s.r.o.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Norská Rally 2009 2. a 3.den - foto Vladislav Maschl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose