www.car.cz
 

Petr Válek a Marcel Kusín připraveni na druhé dějství dubajského šampionátu
     25.2.2009 23:57 - Pavel Jelínek


Na okruhu v Dubaji se opět v nadcházejících dnech představí i čeští závodníci Petr Válek a Marcel Kusín, kteří mají letos v plánech startovat v celém dubajském okruhovém šampionátu 2009 v Arabských Emirátech, nazvaném UAE Touring Car Championship 2009.
 
Ostravský Petr Válek navíc při své premiéře zanechal dobrý dojem a těšit ho může slušný výsledek z prvního vystoupení v lednu, z něhož si přivezl dvě bronzové medaile ve třídě.
Zato Marcel Kusín na medailový post nedosáhl, ale možná již v pátek nebo v sobotu může svoji bilanci napravit a ke čtvrtému místu přidat i medaili. „Zdravíme z Dubaje, je tady 30 stupňů, svítí sluníčko. Přiletěli jsme včera ráno. Měli jsme jeden volný den a ode dneška intenzivně pracujeme na obou autech. Na přípravu máme dva dny a ve středu musíme celý tým převézt na autodrom,“ hlásil se z exotických Emirátů v pondělí Marcel Kusín.
 
„Tento závod se pojede na rozdíl od obou minulých na dlouhé trati tak, jak jsme byli zvyklí ze závodů na 24 hodin. Já i Petr se  nyní věnujeme přípravě na závod. Pokud bude vše ok, tak navíc chystáme na zítřejší podvečer fotbalový zápas,“ dodává ještě pražský jezdec modrého BMW 130i.
 
Také bílý vůz BMW 130i Petra Válka ale utržil při minulém klání řadu šrámů a je na něm spousta práce. „Děláme úpravy podvozku, měnili jsme péra, dělali jsme jiné nastavení geometrie pro jiný okruh a samozřejmě se musela provést také údržba po minulém závodě a opravit šrámy, které jsme utrpěli. Máme tu tři naše mechaniky, kteří přilétli s námi z Česka, přičemž ostatní najímáme zde. Jsou to mechanici obou našich týmu, tedy Válek Autosport a K&K Racing Teamu, ovšem tady pracují na obou autech stejně,“ upřesňuje Petr Válek.
 
Zajímavostí jistě je již zmíněný fotbalový zápas, který čeští jezdci sami organizují nejen pro sebe a své mechaniky, ale i pro další známé a přátele. Otázkou zůstává i rivalita mezi oběma jezdci, z nichž úspěšnější je zatím Petr Válek. Marcel by mu samozřejmě rád oplatil dvojnásobnou porážku ze závěru ledna. „Samozřejmě, že mi chce porážku oplatit. Je to závod a my jsme závodníci. I když jsme kamarádi, tak na trati si nedarujeme nic. Ovšem musím také podotknout, že bojujeme současně o dobré umístěni a proto si navzájem pomáháme,“ dodává PetrVálek. O jejich vzájemných tvrdých soubojích ale svědčí i třeba právě vzájemné šrámy, které si oba jezdci „uštědřili“.
 
„Pojede se dlouhý okruh, takže ten, který se jezdí při závodech GT a 24hodinovce. Trať je delší asi o 3000 metrů,“ pokračuje Marcel Kusín a zároveň odpovídá na otázku ohledně písku na trati, který v minulosti činil z některých míst závodní dráhy velmi záludné úseky: „Pravdou je, že je ho méně,  než dříve, protože je všude kolem autodromu postaveno hodně budov, takže už to není, jako před třemi roky, kdy byla kolem jenom poušt a písku bylo hodně i přímo na dráze.“
 
A dá se zopakovat třetí místo v třídě nebo být i lepší ? „Budeme rádi, když jeden z nás se na stupně dostane. Bude to těžký boj. Účast by měla být zhruba stejná, jako minule,“ říká Kusín.
 
 
Ve čtvrtek jsou na programu volné tréninky, v pátek kvalifikace a první ze dvou závodů, který se pojede odpoledne. V sobotu ráno se pokračuje warm upem a odpoledne je druhý závod. Současně s dubajským šampionátem se zde pojede i závod V8star.
 
Termíny vypsaných závodů v Dubaji jsou 30.ledna, 28. února, 20.března a 10.dubna 2009, takže oba týmy se do Emirátů ještě dvakrát vrátí.. Oba jezdci starty berou předevšímjako trénink na české mistrovství které zahájí v závěru měsíce dubna, ale současně i jako přípravu na 24 hodinovku v Dubaji v roce 2010, kam se plánují opět vydat.
 
 
Tisková informace týmů Válek Autosport a K&K Racing Team
V Brně 25. února 2009
 
Pavel Jelínek
Mediaservis
 
Související odkazy:                        http://www.valek-group.com
                                                       http://www.kkracingteam.cz
                                                       http://www.valek-tour.com 
 
Stránky okruhu:                             www.dubaiautodrome.com
Stránky závodu na 24 hod na stejném okruhu : www.24hdubai.com 
 
 
Předběžný kalendář MMČR v závodech automobilů na okruzích 2009
 
24-26/04    Jarní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)
15-17/05    Most (vytrvalostní + sprint)
05-07/06    Most (vytrvalostní + sprint)
07-09/08    Most (vytrvalostní + sprint)
18-20/09    Podzimní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)
16-18/10    6hrs Epilog (vytrvalostní)

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose