www.car.cz
 

Citroën C4 WRC na Kypru ve zcela novém designu.
     10.3.2009 23:09 - tisková zpráva


Rallye Kypr 12. – 15. března 20009
Nové barvy, stejný cíl

Jedno velké specifikum čeká účastníky Rallye Kypr 2009, třetího podniku seriálu mistrovství světa FIA - mix dvou různých povrchů. Pojede se jeden den na asfaltu a dva na šotolině. Sébastien Loeb a Daniel Elena stejně jako Dani Sordo a Marc Martí by rádi pokračovali ve vítězném tažení z úvodu sezony na vozech Citroën C4 WRC, které vyjedou v novém designu.

Také juniorský tým Citroënu čeká třetí podnik mistrovství světa. Kombinace dvou povrchů bude náročnou zkouškou pro všechny mladé posádky na C4WRC, Conrad Rautenbach - Daniel Barritt, Jevgenij Novikov - Dale Moscatt a Sébastien Ogier - Julien Ingressia.

Kyperská rallye, soutěž ve východním Středomoří, má za sebou sedm ročníků mezi léty 2000 a 2006 a během nich proslula jako skalnatá a nejpomalejší z celého programu. Letošní ročník zahájí asfaltová etapa a následovat budou dvě etapy na šotolině.

Opět nová soutěž!
Sébastien Loeb a Daniel Elena, kteří tuto soutěž vyhráli třikrát (2004, 5, 6) ze čtyř startů, touží po dalším prvenství. Kdyby jim tento plán vyšel, zapsali by si už 50. vítězství v seriálu WRC. Francouzsko-monacká posádka však dobře ví, že vítězství v tomto případě není předem jasné. "Tahle soutěž se za tři roky obrovsky změnila, takže nyní k ní musíme přistupovat jako k úplně nové," říká Sébastien Loeb.

"Dříve jsme měli ve zvyku přijet na ostrov a jeho asfaltky proto, abychom vystoupili na stupně vítězů a mysleli si, že tento ostrov bude velkým asfaltovým podnikem dál. Organizátoři nám ale pro letošek nachystali šotolinové zkoušky, které nebudou tak klikaté a pomalé jako v minulosti. Navíc budeme muset počítat s počasím. Vždyť na Kypru může pršet dokonce i v březnu."

Zpočátku byl smíšenému charakteru soutěže Sébastien Loeb nakloněn, nicméně postupně o tomto formátu začal pochybovat. To když bylo rozhodnuto o povinnosti odjet zahajovací etapu na pneumatikách Pirelli Scorpion, které jsou konstruované na šotolinu. "Je to škoda dělat věci jen na půl. Pojedeme na asfaltu s nevhodnými brzdami, pneumatikami a zavěšením kol. Naše C4 WRC je i za těchto podmínek dobrá, ale víme, že musíme dávat pozor na pneumatiky.

Pro diváky to možná bude skvělé, když se auta budou sunout bokem, ale pro nás jezdce to rozhodně výborné není. Znamená to, že v pátek večer chceme být nejrychlejší," pokračoval. "Musíme se ale připravit na to, že na sobotních šotolinových tratích budeme ostatním čistit trať. Ale nemůžeme si dovolit taktizování, protože v pátek vyrážíme na trať jako první. Naším cílem je získat co největší náskok po prvním dnu."


Přidat další body
Dani Sordo má za sebou jediný start na Kypru z roku 2006, o dva méně než jeho spolujezdec Marc Martí. Ten startoval na Kypru dvakrát ještě s Carlosem Sainzem. Stejně jako v Irsku a Norsku by chtěl španělský pár zabodovat do Poháru konstruktérů. "Vypadá to na těžkou soutěž," upozorňuje Dani. "I když asfalt je naším oblíbeným povrchem, bohužel budou mít velký vliv platné předpisy pro specifikaci vozů. Testovali jsme na asfaltu se šotolinovými pneumatikami a náš vůz C4 WRC byl silný stejně jako jindy. Zapracovali jsme na nastavení vozu s ohledem na povrchy, které nás čekají a také s ohledem na životnost pneumatik, kdyby panovalo teplé počasí. "

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Norská Rally 2009 2. a 3.den - foto Vladislav Maschl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose