www.car.cz
 

Vrchaři amatéři premiérově vyrazili na mostecký autodrom
     7.4.2009 00:24 - tisková zpráva


Mostecké otvírání sezóny.

V neděli 5.4. jsme na mosteckém autodromu zahájili prvním dvojzávodem druhou sezónu našeho amatérského motorsportování.

Po zimní přestávce byl hlad po závodění značný a tak se startovní listina s limitovaným (jak se v neděli ukázalo, celkem přesně stanoveným)počtem startujících naplnila nebývale časně před vlastním závodem.Jak už to bývá, někdy má technika svou hlavu a tak došlo i na několik náhradníků.Celkem se na přejímkách prezentovalo … jezdců.

Ranní program začal seznamovacími třemi koly za pace carem pana ředitele autodromu, aby si závodníci do vrchu zvykli i na jízdu s kopce na části okruhu.Po tomto probuzení a zahřátí začala ve svižném tempu první tréninková jízda.Díky uspořádání autodromu jsme bez čekání na svozy mohli plynule pokračovat druhou tréninkovou jízdou a hned po skončení tréninků odstartovat první závodní jízdu.Zpočátku tento kvapíkový rytmus dělal některým jezdcům problémy se správným odhadem doby najetí na start, ale postupně se vše doladilo.

Jen bych pro příště některé z Vás poprosil, pokud si vybíráte někoho, podle koho řídíte svůj odjezd z depa, vybírejte někoho zodpovědného, např. Ivoš K. se řídil podle jednoho z opozdilců, který má vždy celkem dost času, až přišel o druhý trénink.

Závod sám probíhal bez vážnějších zádrhelů, jen zřejmě charakter okruhu umožňující převážnou část závodní jízdy s maximálním zatížením prověřil kvalitu zimní přípravy a výsledkem byl dost velký počet technických závad vystavujících jezdci stopku pro další program dne.

Po krátké pauzičce na oběd odmávl startér Václav ve 13:45 prvního trénujícího druhého závodu.Někteří u vědomí splněné tréninkové povinnosti vynechávali a tak trénink uběhl ještě rychleji než voda a po chvíli se startovalo do závodní jízdy.Závody odsýpaly, v předstartovním prostoru už byli shromážděni jen všichni historici, kteří celé závody uzavírají, resp. mysleli si, že budou uzavírat, když došlo v poslední zatáčce před cílem k intimnímu kontaktu nádherného bavoráka se svodidly.Jestli vás to zajímá tak svodidla vydrží podstatně víc než okevlarované BMW, jehož řidič splakal nad výdělkem.Kromě škod na vozidle samém došlo i ke znečištění dráhy takovým způsobem, že v rozumné době nebylo možné trať uvést do odpovídajícího stavu a ředitel autodromu podnik ukončil.Doufám, že tato kaňka nepokazila dojem z hezkých závodů.

Podtrženo a sečteno, jezdci si zazávodili, diváci se měli na co koukat, ve startovním poli bylo mnoho krásných a rychlých aut, od Trabanta po Corvetty, myslím že svou závodní premiéru v Čechách si odbyl Nissan GT-R.Myslím, že se ukázalo, že volba autodromu, jako dějiště prvního závodu našeho seriálu, se ukázala šťastnou.Teď tedy vstřebáme dojmy, opravíme a připravíme závodní auta a hurá na Zbraslav!

DE -
Tato třída měla u nás premiéru a nejlépe svůj vůz připravil Václav Valášek a jasně po oba závody kraloval. Vždy druhý byl zkušený soutěžák Láďa Kopelent a třetí Filip Taubner.

SE-1400
Ač se zde plejáda vozů Suzuki Swift silně rozrostla, tak loňský šampión Tomáš Mach s přehledem zvítězil. Konkurovat Suzukám dokázal Láďa Rosička na Peugeotu 106 /3.,2./. V dobrém světle se představil nováček Azsoth junior.

SE-1600
Po odchodu loňského šampióna je jasným favoritem Radek Chamola, který přezbrojil na Hondu CRX. Ovšem Petr Crhák s ním dokázal držet krok a věřme, že u nás pojede častěji než vloni. Třetí byl dvakrát Petr Černý na loňské Radkově Hondě.

SE-2000
Zde svedli souboj o prvenství Jan Semlbauer a Martin Čábela a každému se povedlo jednou vyhrát. Třetí byl vždy Petr Černý, který střídal dva vozy.

SE+2000
Předpokládalo se, že naše kopcová špička s vozy Evo a STI bude mít na autodromu silné konkurenty v silných sportovních supersportech. Kraloval Petr Zúbik na Corvette, vždy druhý byl matador Jiří Jírovec na Nissanu GT-R. Třetí byl Roman Široký na Porsche Carrera GT3 a v druhém závodě jediná klasická čtyřkolka, která se dostala na bednu, byla Evo IX Teemu Tirronena.

E1-1400
Bohužel hned v prvním závodě odstoupil Radim Mach na přestavěné Suzuce a tak se předpokládal souboj Míry Černého /2x první/ a Honzy Holečka /2x druhý/. Třetí byl vždy junior Lukáš Kubíček.

E1-1600
Loňský šampión Víťa Novotný vybojoval vítězství v obou závodech, a tak jezdec MM MČR Roman Štilec se musel spokojit s druhou příčkou, třetí byl jednou Radim Kudr a jednou Petr Krejza.

E1-2000
Zvědaví jsme byli, jestli skvělý Martin Nesvadba dokáže na svém novém speciálu atakovat Honzu Kočiše. Martin se však s vozem teprve sžíval, ale výsledek druhého závodu naznačil, že bychom se mohli dočkat napínavých soubojů. Třetí byl jednou zkušený Tomáš Bek a jednou navrátilec a Mistr ČR 2003 Oskar Beneš.

E1+2000
Neskutečných 25 jezdců nastoupilo v nejsilnější třídě! Naprosto šokem skončil první závod, kdy vyhrál Petr Tomášek / pro rozvoj této discipliny je dobře, že již ukončil „vývoj“ svého Enterprise a startoval na starém dobrém Subaru GT/, bohužel v druhém měl technickou poruchu a tak se z vítězství radoval Aleš Komárek na svém karbonovém, 600koňovém Evu IX. Vždy třetí byl Ondra Fencl na Corvettě a druhým místem v odpoledním závodě se blýskl Lukáš Chudomel na Lotusu.

H-1300
V nejslabších historikách se sešla hvězdná konkurence. Kraloval P. Kolář na krásné Škodě 130RS. Druhé místo patřilo slavnému jezdci, který tu snad najezdil nejvíce, a to Mírovi Adámkovi na NSU TT. Loňský vítěz, Tonda Muzikant se musel spokojit s třetím místem

H-1600
Zde dokončili pouze dva jezdci a legendární Jiljí Chmelař nedal Ladislavovi Rosičkovi šanci.

H+1600
V krásné konkurenci deseti vozů se radoval z vítězství Petr Mužík, který na svém krásném Datsunu 240Z přes zimu asi hodně zapracoval... Ondra Lorenz na Audi byl vždy druhý a taktéž Jirka Šaroch na BMW 2002 vždy třetí.

-eda-


 
 
Fotogalerie:   BB Elektro Cup 2009 - úvodní závod do vrchu v Mostě, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose