www.car.cz
 

Úvod sezóny formulové divize 3 vyhrál Zbyněk Passer s formulí Van Diemen.
     26.4.2009 08:43 - tisková zpráva


V úvodním závodě sezóny zvítězil Zbyněk Passer

Úvodní závod sezóny Mezinárodního mistrovství České Republiky DIVIZE 3 vyhrál Zbyněk Passer s formulí Van Diemen.

Na startovní rošt dnešního závodu se postavilo všech 9 formulí, které měli diváci možnost shlédnout již ve včerejších kvalifikačních trénincích. První řada patřila dvojici David Palmi (Van Diemen 99 / Palmi Motorsport) a Jan Kašpárek (Formule BMW / AMK ECCE HOMO Štenberk). Ve druhé řadě stáli Tomáš Kašpárek (Formule BMW / Mičánek Motorsport PZ Inntal) a Zbyněk Passer (Van Diemen / Chabr Motorsport v AČR), za kterými následovali Ondřej Loukota (VD 98 VDF - 07 / František Loukota) s Jakubem Klášterkou (FIKS 03 / Křenek Motorsport klub v AČR).

Ve čtvrté řadě pak stáli Tadeáš Spěváček Replica Watches (Škoda F99 / AMK Rokycany v AČR) a Tomáš Chabr (Tomis 99-03 / Chabr Motorsport v AČR). Posledním jezdcem na startovním roštu byl v páté řadě Pavel Pokorný (FiKS 01 / Krakovič Radek). Na startovním roštu z přihlášených jezdců chyběl pouze Jakub Vonšák (Delta III / Pfeifer Bohumil), který ve včerejších kvalifikačních trénincích nezajel ani jedno rychlé kolo, a do závodu tak startoval z boxové komunikace.

Start závodu, který musel být kvůli špatnému postavení Jana Kašpárka opakován (a tudíž o jedno kolo zkrácen), se vůbec nepovedl Polemanovi Davidu Palmimu, kterého "zbrzdili" technické potíže spojky na jeho voze. Do čela se tak hned v úvodu probojoval Zbyněk Passer za kterým následovali Ondřej Loukota a David Palmi.

O dramatický moment, resp. zdramatizování celého závodu se postarala hned první zatáčka do které najíždělo vedoucí trio s Janem Kašpárkem v zádech. Ten přitom musel kvůli opakovanému startu startovat až z poslední pozice na roštu. Při průjezdu první zatáčky došlo ke kontaktu mezi Loukotou a Palmim, na který paradoxně nejvíce doplatil právě Jan Kašpárek, po závodě popsal celou situaci těmito slovy: "Viděl jsem před sebou střet mezi Loukotou a Palmim, který skončil v hodinách, abych se mu vyhnul musel jsem vjet do špinavé stopy, což mě vyneslo až do kačírku. Jediné štěstí je že je auto celé".

Pořadí na čele závodu po průjezdu první zatáčky a také po průjezdu cíle prvního kola bylo následující: Zbyněk Passer, kterého následovali Loukota, Palmi, a Tomáš Kašpárek.

Ve druhém kole skončil závod pro Jakuba Vonšáka, kterému opět vypověděla poslušnost jeho formule Delta III. V cíli druhého kola měl již leader závodu Zbyněk Passer náskok více než 6 vteřin na druhého Davida Palmiho, kterému se v závěrečném stoupání okruhu podařilo předjet Ondřeje Loukotu. Na konci druhého kola zamířil do boxů Pavel Pokorný, kterému v prostorách "stadionu" začal vynechávat motor a v jednu chvíli zhasnul úplně. Pavel Pokorný se na trať později vrátil ale ztráta 4 kol znamenala konec veškerým nadějím na dobrý výsledek.

Mezitím se Passerův náskok před Palmim a Loukotou zvýšil až na 11 vteřin a to i přes to, že z Passerovi formule místy stoupal hustý dým, který nevěstil vůbec nic dobrého (Passer měl ve včerejším 1. kvalifikačním tréninku nehodu a mechanici týmu Chabr Motorsport dali jeho formuli Van Diemen dohromady až v brzkých ranních hodinách). David Palmi pak ve čtvrtém kole "vyrobil" další elegantní půlhodiny, čehož okamžitě využil Ondřej Loukota a vzal si tak zpět druhé místo a kolotoč soubojů o druhou pozici mezi těmito jezdci se rozjel nanovo.

V polovině závodu držel čtvrté místo nadějný, teprve 14ti letý jezdec Jakub Klášterka, za kterým se v závěsu drželi Tomáš Chabr a Tadeáš Zpěváček. Souboje mezi Loukotou a Palmim vyvrcholili v 7 kole, kdy Palmi využil Loukotova zaváhání v nájezdů do jedné ze zatáček a pořadí mezi těmito jezdci se znovu prohodilo.

Po 9ti kolech cílem vítězně prolétnul Zbyněk Passer s náskokem 7 vteřin na druhého Davida Palmiho, který doslova o "jednu délku" porazil Ondřeje Loukotu. Na cílové čáře tyto dva jezdce dělilo pouze 0,034s! Se ztrátou 41,6 vteřiny projel cílem jako čtvrtý Jakub Klášterka, za kterým následovali Tomáš Chabr a Tadeáš Zpěváček.

Vítězem klasifikace Národní Formule 1400 David Palmi

V hodnocení Národní Formule 1400 pak nenajdeme Zbyňka Passera, jehož formule je poháněna motorem Kawasaki. Zbývající pětice jezdců, která dokončila závod, se v pořadí posouvá o příčku výš, tedy - vítězem se stal David Palmi před Ondřejem Loukotou a Jakubem Klášterkou.

Nejrychlejší kolo závodu si připsal David Palmi - 2:07.498, tento čas zajel ve 3. kole závodu.

Divize 3 zakončí své účinkování na Jarní ceně Masarykova okruhu zítra v 15:00, na kdy je naplánován start 2. závodu.

Výsledky 1. závodu sezóny DIVIZE 3:

kompletní výsledky

Výsledky 1. závodu sezóny DIVIZE 3 - NF 1400:


J Hora

 

Zbyněk Passer, vítěz úvodního závodu DIVIZE 3: "Nebylo to úplně těžké vítězství, vzhledem k tomu, že je letos povoleno použít jakýkoliv motor do objemu 1400ccm. Naše sázka již před sezónou vedla k motoru Kawasaki pro její spolehlivost a vysoký krouticí moment. Zástavba proběhla do šasi, na které jsem do loňska nebyl zvyklý, nicméně setup se povedl hned na první pokus a jediná chyba tak byla v "mezikuse" mezi podvozkem, pedály a sedačkou, tedy ve mě! (smích) Ve včerejším prvním kvalifikačním kole jsem dal obrovskou ránu a auto se v podstatě hluboko do noci opravovalo a dokončovací práce pokračovaly i dnes ráno. To že se dnes podařilo vyhrát je dílem štěstí mechaniků a vůbec celého týmu".

A jaký je Váš cíl pro zítřejší druhý závod?
"Rád bych opět vyhrál, nicméně to co dnes předvedli David Palmi a Ondřej Loukota slibuje, že to bude velice těžký závod!"

David Palmi, 2. v cíli celkově a vítěz NF 1400: "Hned u prvního startu mi nefungovala spojka a tak jsem při druhém startu musel držet auto na brzdě. To zapříčinilo, že start nebyl zrovna ideální a že do první zatáčky jsem najížděl až ze třetí pozice. Viděl jsem tam prostor a tak jsem se snažil předjet Ondru Loukotu, který si z vnějšku najížděl na vnitřek zatáčky. Tam už jsem ale byl já a tak došlo ke střetu, po kterém jsem skončil v hodinách, navíc s poškozenou geometrií, takže auto jelo s každým dalším kolem hůř a hůř".

Zdroj: nf1400.cz


 
 
Fotogalerie:   Formule Master - dubnové testy v Brně, foto J. Navrkal

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose