www.car.cz
 

Po týdnech sporů kolem nové povinné výbavy na Slovensku je jasno
     19.5.2009 16:16 - tisková zpráva


AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY
Opletalova 29, 110 00 Praha 1
tel.: 224 212 123, fax: 224 213 133, mobil: 602 363 032
e–mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

KARTA PRVNÍ POMOCI (SLOVENSKO)
NEZÁKONNÉ POKUTY KVŮLI ZMATKŮM SE SLOVENSKOU VYHLÁŠKOU


Po pár týdnech sporů ohledně nové povinné výbavy na Slovensku je konečně jasno. Povinnost nové výbavy autolékárničky mj. kartou první pomoci se vztahuje pouze na vozidla registrovaná na Slovensku, nikoliv na cizozemská vozidla užitá v mezinárodním provozu. V souvislosti s tím se na Autoklub ČR obrátili někteří čeští řidiči, kteří byli slovenskými policisty pokutováni, a to – jak se nyní potvrzuje – nezákonně.

V této souvislosti se dotazují, zda mají nějakou šanci se proti postupu slovenských policistů, kteří je nezákonně pokutovali, bránit.

Díky posledním novelám slovenského zákona č. 372/1990 Zb., o priestupkoch., zejména v souvislosti s přijetím zákona č. 8/2009 Z.z., o cestně premávke, bohužel pro takto postižené řidiče nemáme pozitivní informace. Slovenský přestupkový zákon totiž v § 84 odst. 3 stanoví, že proti blokovému řízení (resp. proti sankci v tomto řízení uložené) se nelze odvolat, toto řízení nelze obnovit ani přezkoumat mimo odvolací řízení.

To jinými slovy znamená, že každý, kdo zaplatil blokovou pokutu, nemůže uplatnit žádný opravný prostředek předpokládaný slovenským zákonem č. 71/1967 Zb., o správnom konaní, v platném znění (původně stejný správní řád platil v ČR do 31.12.2005), a to ani řádný, ani mimořádný. Soudní přezkum je rovněž vyloučen, neboť osoba, které byla pokuta uložena, jejím zaplacením v blokovém řízení sama o své vůli nevyčerpala zákonem stanovené řádné opravné prostředky (§ 247 odst. 2 zákona č. 99/1964 Zb., občiansky súdny poriadok, v platném znění), resp. se fakticky vzdala jejich pozdějšího uplatnění.

Teoreticky tak připadá do úvahy pouze zrušení rozhodnutí v rámci řízení o protestu prokurátora, což však není z celé řady důvodů příliš praktické ustanovení. Každopádně má každý, komu taková pokuta byla uložena, dát prokurátorovi podnět, aby protest uplatnil, na uplatnění protestu však není právní nárok.

Všem řidičům, kteří nesouhlasí s pokutou, kterou jim slovenští policisté ukládají, resp. kteří se domnívají, že se porušení pravidel, které jim slovenští policisté kladou za vinu, nedopustili, lze proto napříště doporučit, aby tuto skutečnost policistům na místě sdělili, včetně důvodů takového postupu, a blokovou pokutu na místě neplatili. Podobně jako v ČR totiž i podle slovenské úpravy platí, že přestupek nelze projednat v blokovém řízení, není-li obviněný ochotný pokutu zaplatit (§ 84 odst. 1 zákona o priestupkoch). V takovém případě musí být věc projednána ve standardním přestupkovém řízení, kde je dána možnost bránit se prostřednictvím opravných prostředků, včetně možnosti napadnout správní rozhodnutí soudní žalobou. Důležité je, že v takovém případě nemohou slovenští policisté přistoupit ani k zadržení řidičského průkazu, jak to vyplývá z § 71 odst. 1 zákona o cestnej premávke.

Pro Autoklub ČR vypracoval JUDr. Jan Kněžínek

Květen 2009



 
 
Fotogalerie:   Jarní Most 2009, následky havarie Lamborghini při 3hodinovce, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose