www.car.cz
 

Le Mans 2009: Dvojnásobného vítěze Darrena Turnera čeká velká premiéra
     5.6.2009 01:01 - tisková zpráva


Le Mans - Dvojnásobného vítěze třídy GT1 Darrena Turnera čeká premiéra s prototypem LMP1 - (04.06.2009)
Do startu závodu 24 hodin Le Mans 2009 zbývá pouhých devět dní. Darren Turner se může pochlubit dvěma výhrami ve třídě GT1 v minulých dvou ročnících slavné čtyřiadvacetihodinovky, letos před sebou bude mít ale mnohem náročnější úkol: s vozem Aston Martin LMP1 bude bojovat o nejvyšší příčky v absolutní klasifikaci francouzského maratónu.

Narozdíl od závodů šampionátu Le Mans Series se Darren tentokrát představí ve voze se startovním číslem 008, za jehož volantem se bude střídat se dvěma bývalými jezdci formule 1: Anthonym Davidsonem a Josem Verstappenem. “Myslím si, že vůz s číslem 008 bude mít dobrou posádku a těším se na spolupráci s Anthonym a Josem. S Anthonym jsme dobří přátelé od roku 2003, kdy jsme společně jeli v Sebringu a Le Mans. Bude zajímavé naše vzájemné porovnání po tak dlouhé době. Jos má obrovské zkušenosti z formule 1 a už také předvedl, jak rychlý dokáže být s prototypem v Le Mans. Proto si myslím, že budeme velmi dobrým týmem,” věří Darren Turner.

Ve třídě LMP1 se letos sejde nebývale silná konkurence. O vítězství se utkají hned dvě desítky špičkových prototypů. Největšími soupeři budou pro vozy Aston Martin rychlé dieselové prototypy Peugeot a Audi. “Našimi hlavními soupeři by měly být další týmy nasazující vozy s benzinovými motory, ale bylo by skvělé, kdybychom se dokázali zamíchat do souboje Audi a Peugeotů. Náš testovací program neprobíhal tak hladce, jak bychom si přáli. Došlo k několika haváriím, takže tým má drobné zpoždění. Letos nebude snadné probít se na stupně vítězů, ale tomuto závodu se žádný jiný nepodobá a vy se musíte pořád snažit, protože nevíte, co se může stát v dalším okamžiku,“ pokračuje britský jezdec.

Jako dvojnásobný vítěz třídy GT1 Darren Turner dobře ví, jaké je Le Mans z pohledu pilota GT vozu, nyní jej však bude poznávat z kokpitu sportovního prototypu. “Je úžasné, že se mohu po dvou výhrách v kategorii GT1 do Le Mans vrátit s vozem třídy LMP1,” těší se Turner. “Prostudoval jsem data z Le Mans, která porovnávají rychlosti LMP1 a GT1, abych si udělal představu o rozdílech mezi auty a o tom, co mě čeká. Rozdíl je obrovský, hlavně pokud jde o rychlost při průjezdu zatáčkami. Nemohu se dočkat, až si to vyzkouším na vlastní kůži. Jízdu s naším vozem si teď velice užívám, protože jsem měl k dispozici dva závody Le Mans Series, abych si na něj zvyknul. Pro mě je velkou ctí, že mohu v Le Mans závodit v barvách týmu Aston Martin, zvlášť když letos uplyne padesát let od předchozího vítězství Astonu v Le Mans.“

První volný trénink letošního ročníku 24 hodin Le Mans odstartuje ve středu 10. června v 18 hodin. Kvalifikace začíná ve čtvrtek 11. června v 19 hodin. Samotný závod pak odstartuje v sobotu 13. června v 15 hodin.

 24 HODIN LE MANS 2009

13-14/06 24 hodin Le Mans




Oficiální stránky týmu Aston Martin Racing www.astonmartinracing.com
Oficiální stránky společnosti Prodrive www.prodrive.com
Oficiální stránky Jana Charouze www.jan-charouz.cz
Oficiální stránky Tomáše Engeho www.tomas-enge.cz
Oficiální stránky Stefana Mückeho www.stefan-muecke.jgsm.de
Oficiální stránky Le Mans Series www.lemans-series.com
Oficiální stránky 24h Le Mans www.lemans.org

BPA



 
 
Fotogalerie:   FIA GT3 2009 v noční Adrii objektivem Karla Kubeše

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose