www.car.cz
 

Malcom Wilson mezi kandidáty na královské vyznamenání
     17.6.2009 23:54 - tisková zpráva


BRITSKÁ KRÁLOVNA ALŽBĚTA II. VYZNAMENALA ŠÉFA SOUTĚŽNÍHO TÝMU FORD

/V Praze, 17. června 2009/ – Malcom Wilson, ředitel týmu Ford v mistrovství světa automobilových soutěží, byl v sobotu při příležitosti oslavy narozenin Jejího Veličenstva královny Alžběty II. jmenován mezi kandidáty na královské vyznamenání. Za své služby britskému motoristickému sportu obdrží Wilson řád britského impéria s hodností OBE (Officer of British Empire).

Toto vyznamenání patří k nejvyšším, jaké Britská koruna uděluje, a slouží k ocenění mimořádných úspěchů v jakémkoli oboru na národní či regionální úrovni. Wilson si ho převezme z rukou Jejího Veličenstva během slavnostního ceremoniálu v Buckinghamském paláci později v letošním roce.

Jako ředitel soutěžního týmu BP Ford Abu Dhabi World Rally Team dovedl Wilson značku Ford k titulu mistra světa v hodnocení značek v sezónách 2006 a 2007.

Řádem britského impéria byly v minulosti vyznamenány také další legendy britského motoristického sportu, jako jsou Sir Jackie Stewart (GBE), Colin McRae (MBE), John Surtees (OBE), Nigel Mansell (OBE) nebo Damon Hill (OBE).

„Je to velká čest a nesmírné překvapení, být takto vyznamenán Jejím Královským Veličenstvem,“ přiznal třiapadesátiletý majitel a ředitel společnosti M-Sport, která technicky zajišťuje angažmá Fordu v MS. „Není to vyznamenání pouze pro mě. Je to také odměna pro všechny zaměstnance M-Sportu, kteří usilovně pracují na tom, aby udrželi Ford v popředí šampionátu FIA WRC. I oni mohou právem cítit hrdost na toto vyznamenání,“ dodal.

S více než třiceti lety zkušeností v rallye patří Wilson k nejznámějším jménům britského motoristického sportu. Jako jezdec se proslavil v 70. letech, kdy na voze Ford Escort získal dva národní tituly. Poté jezdil u tří továrních týmů v mistrovství světa a několik let strávil také na pozici vrchního testovacího jezdce, kde pro Ford vyvíjel nové soutěžní vozy. V roce 1994 uzavřel svoji aktivní jezdeckou dráhu naplněním celoživotního cíle – ziskem titulu v rallyovém mistrovství Velké Británie.

Poté, co založil vlastní servisní společnost, byl v roce 1997 oficiálně pověřen vedením soutěžního týmu Ford v mistrovství světa. Pod jeho dohledem Ford dvakrát získal titul v hodnocení týmů a šestkrát skončil druhý – to vše s vozy Ford Focus RS WRC.

Od podpisu smlouvy o spolupráci mezi M-Sport a Fordem tým vyhrál již 38 soutěží MS a dokázal bodovat v rekordních 113 podnicích za sebou.

Během celé své kariéry se Wilson těší podpoře své ženy Elaine, která je také ředitelkou firmy M-Sport. Jejich syn Matthew patří k největším nadějím britského soutěžního sportu a působí jako stálý jezdec v mistrovství světa.

PR


 
 
Fotogalerie:   Sardinie 2009 objektivem Mírka Knedly seniora

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose