www.car.cz
 

Expozice "Závodní historie" v Automuzeu rozšířena o další zajímavé kousky
     22.6.2009 22:53 - tisková zpráva


TISKOVÁ ZPRÁVA 2009 AUTOMUZEUM.CZ

Vratislavické Automuzeum rozšířilo sbírku své expozice "Závodní historie"


Po loňském vystavení závodního automobilu Formule Easter MTX 1-06B z roku 1983 libereckého jezdce Josefa Kružíka, byla letos závodní expozice muzea obohacena také o historické a vzácné oblečení závodníků.

Téměř celou svou kolekci závodnických přileb a kompletní závodní oblečení včetně spodního nehořlavého prádla, rukavic a bot Automuzeu zapůjčil známý jablonecký automobilový závodník Jiří Moskal. Zajímavostí je, že počátkem osmdesátých let, kdy si toto oblečení Jiří Moskal pořizoval ze zahraničí, neboť u nás se koupit nedalo, jej stálo skoro tolik, jako tehdy byla cena nové Škody 105.

Návštěvník zde najde nejen autentickou přilbu, ve které J.Moskal začínal závodit počátkem sedmdesátých let, ale také soutěžní overal s přilbou, ve které jel několikrát i slavný závod kamionů při soutěži Paris - Dakar.

Hned v sousedství je další velmi zajímavý unikát. Jedná se o závodní nehořlavou kombinézu pilota Formule 1 a vicemistra světa na voze Ferrari v roce 1974, Claye Regazzoniho ze Švýcarska. Tento slavný a úspěšný automobilový závodník měl bohužel v roce 1980 při Grand Prix USA nehodu, při které ochrnul na spodní část těla úplně stejně, jako již dříve liberecký závodních Jiří Bergr. Oba tito bývalí závodníci se časem seznámili a Jiří Berger pozval v roce 1985 Regazzoniho do Liberce na návštěvu.

Pro celý liberecký Autoklub to tehdy byla velká událost a Regazzoni jako vzpomínku na tuto událost Bergrovi věnoval právě tuto svou kombinézu, která je dnes s jeho laskavostí vystavena v Automuzeu.

V plánu jsou ale i další podobné expozice, které by měli v brzké době připomenout i ostatní slavné závodníky našeho kraje. V současnosti se připravuje vzpomínka na Zdeňka a Tomáše Vojtěchovi a uvažuje se i o expozici zajímavých artefaktů ze závodní historie Leopolda Lancmana. Rozhodně se ale nezapomene ani na další slavné automobilové a motocyklové závodníky minulých let z Liberce a okolí. Vratislavické Automuzeum pro své návštěvníky neustále připravuje nějaká velmi zajímavá překvapení, že se jej vyplatí navštívit i několikrát do roka.

Otevřeno je každou neděli v čase 10 - 16 hodin a vstupné je pouhých 30,- Kč. Děti platí polovic.




AUTOMUZEUM.CZ
Tanvaldská 164, 463 11 Vratislavice nad Nisou
Tel.: 607 80 25 70 ( Milan Bumba)
info@automuzeum.cz
www.automuzeum.cz  


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose