www.car.cz
 

V neděli v Kramolíně pokračuje MMČR v motokrosu
     26.6.2009 00:15 - tisková zpráva


V neděli v Kramolíně pokračují mistrovské závody v motokrosu PROFI AUTO IVECO CUP 2009

V neděli v Kramolíně pokračují mistrovké závody v motokrosu PROFI AUTO IVECO CUP 2009 a tak přinášíme základní info


Jak do Kramolína:
Mezinárodní silnicí E55 z Plzně na dolní okraj Nepomuku, poté u benzinové stanice odbočka doprava (od Písku doleva) ke Kramolínu (vzdálenost 4 km) a závodišti dle směrových tabulí.


Kramolín - dlouholetá tradice
Vesničku Kramolín s několika desítkami obyvatel, vzdálenou od Nepomuku pouhé 4 kilometry, zviditelnil motoristický sport široko daleko za hranicemi České republiky. Stalo se tak hlavně díky členům Automotoklub Nepomuk, jehož křestní list vznikl 8. září 1946. K nejtradičnějším pořadatelským aktivitám AMK Nepomuk patří 25 ročníků proslulého Nepomuckého trojúhelníku, závodu mistrovství republiky silničních motocyklů. Nepomučtí mají na svém kontě i další motoristické podniky v podobě ploché dráhy, závodů motokár, superkrosu či mistrovství Evropy a světa v motocyklovém trialu.

Nejpočetnější je v jejich pořadatelské činnosti zastoupen MOTOKROS, kdy kromě podniků mistrovství republiky a regionálních přeborů zavítalo do Kramolína dvakrát sajdkárkrosové mistrovství světa a v roce 1996 i mistrovství světa v motokrosu třídy 500 ccm. Z nemotoristické nabídky patří k chloubám AMK Nepomuk Autokemp Nový Rybník, jednoho z nejlepších rekreačních zařízení svého druhu v České republice.

Také motoristický areál v Kramolíně se řadí k republikovým špičkám. Vedle náročné, rychlé a členité 1.800 km dlouhé hlinité motokrosové tratě disponuje bazénem, zábavním amfiteátrem a prvotřídním sociálním zázemím.

Jezdecká síla
Hned úvodní podnik PROFI AUTO IVECO CUPU 2009 v Pacově charakterizoval vysoký počet jezdců a jejich zájem neutuchá ani uprostřed rozjeté sezóny. Dokonce se zdá, že o víkendu by mohl v Kramolíně padnout účastnický rekord. Předběžné přihlášky totiž poslalo 189 jezdců, z nichž 80 by mělo startovat ve třídě MX2, 55 jezdců hlásí třída MX3 - Open a zbývajících 54 jezdců hodlá zasáhnout do třídy Veterán. Už dnes je jisté, že kvalifikační síto bude hodně neúprosné, protože k závodům jednotlivých tříd může nastoupit maximálně 40 jezdců. Vedle české motokrosové elity očekávají pořadatelé také start jezdců ze Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska.

Třída MX2:
Obhájce Kohút se chopil taktovky
Po zaváhání v úvodní jízdě v Pacově, kde doplatil na postartovní kolizi, ujal se taktovky nejslabší třídy MX2 obhájce loňského titulu Martin Kohút. Slovenský jezdec poté vyhrál v Kaplici obě jízdy, když mu úlohu usnadnil nešťastný pád týmového kolegy Josefa Kulhavého v první jízdě. Kulhavý skončil v nemocnici s frakturou čelisti, ale podle svých slov by v Kramolíně už rád startoval. Znovu vystrčit ostré drápky by měl František Smola, jehož výkon v Kaplici trochu poznamenaly maturitní starosti. Zamíchat pořadím může i talentovaný mladý Rakušan Pascal Rauchenecker, ve druhé jízdě v Kaplici šestý.

„Trať v Kramolíně mi velmi sedí. Dám do závodu všechno a pokusím se o co nejlepší výsledek,“ vzkazuje Rauchenecker. Nepomučtí budou spoléhat zejména na Luboše Drástu, reprezentující jejich Středisko motokrosového sportu. „Do Kramolína mám blíž než na jiné tratě seriálu, takže to tam znám. Kramolínská trať mi sedí, takže se budu snažit posbírat co nejvíc bodů,“ tvrdí průběžně devátý Drásta.

Třída MX3 - Open:
Jako přesýpací hodiny
Tato třída představuje současný vrchol motokrosového závodění v České republice. Souboje elitních jezdců servírují napínavou podívanou s četnými proměnami v pořadí. Favorizovat jediného jezdce si po Pacově a Kaplici nikdo netroufne, horkých kandidátů na mistrovskou korunu je nejméně šest. Úřadující mistr republiky Martin Žerava sice v Pacově dobře začal, ve druhé jízdě však slavil vítězství předloňský šampión Jiří Čepelák. V Kaplici situace zhoustla ještě víc. První jízdu vyhrál rekonvalescent Jan Zaremba, po druhé jízdě se naopak radoval Petr Bartoš. Ve velmi dobré formě letos jezdí Petr Masařík a až nečekaně rychlý je Michal Kadleček. Martin Žerava souběžně jezdí seriál mistrovství světa MX3 a nedávno se v Holicích vyznamenal vítězstvím v první jízdě.

Za pozornost stojí i vzrůstající forma zkušeného slovenského jezdce Tomáš Bučence, jen tak pro zábavu určitě nepřijede do Kramolína přední rakouský jezdec Manuel Obermair. „Chtěl bych se v Kramolíně umístit mezi prvními pěti. Tamní trať se mi líbí, ostatně vy v Čechách je máte snad všechny pěkné,“ chválí Obermair, startující stejně jako Rauchenecker v dresu jihočeského týmu MOTOSPORT CHÝNOV v AČR. „Myslím, že po mém loňském zranění se mnou letos málokdo počítal. Snad budu fit i v Kramolíně a zadaří se mi alespoň jako v Kaplici. Konkurence je hrozně těžká a vyrovnaná, tipovat výsledek závodu se ani nebudu pokoušet,“ říká Jan Zaremba, momentální lídr třídy MX3 - Open.

Posilu do Kramolína ve třídě MX3-Open hlásí i agilní moravský OSIČKA MX TEAM a to v podobě startu předního německého motokrosaře Daniela SIEGLA. Ten je letos v národním německém mistrovství třídy Open na druhém místě a budeme tak mít možnost pozorovat souboje naší a německé špičky.

Třída Veterán:
Nepolapitelný Kučírek
Trochu nečekaný závodnický návrat třináctinásobného mistra republiky Miroslava Kučírka jasně předurčil letošní vývoj třídy Veterán. Legenda českého motokrosu vyhrála v Pacově i v Kaplici obě jízdy, posbírala zatím všechny holeshoty a ještě navíc stačí působit v roli spolukomentátora televizních přenosů. Boje za Kučírkovým zády jsou však vyrovnané, mezi druhým Romanem Heinrichem (obhájce titulu) a šestým Jaroslavem Potůčkem je rozdíl pouhých šestnácti bodů. „Kdyby se Kučírka podařilo před závodem zdevastovat na party, mohlo by v neděli dojít k překvapení.

To se ale nestane,“ směje se v Kaplici druhý Jan Froněk. „Ale i tak se do Kramolína moc těším. Tratě seriálu považuji za to nejlepší, co v České republice máme. A o Kramolínu to platí dvojnásobně,“ dodává aktér letošní Rally Dakar. Ještě pro připomenutí: poslední závod před přechodem do třídy Veterán absolvoval Miroslav Kučírek předloni právě v Kramolíně. Bylo to mezinárodní mistrovství České republiky družstev a Brňan vybojoval se svým týmem UFO racing stříbrný věnec.

Forsage


 
 
Fotogalerie:   CRASH - Lukáš Vítek- Autokros Dolní Bousov 2009 - foto Luboš Novosád

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose