www.car.cz
 

Zmoklá Horácká 2009 : Jarek Orsák vyhrál po dramatickém souboji o sekundu a kousek
     19.7.2009 10:58 - tisková zpráva


Orsák vyhrál po dramatickém souboji s Valouškem Horáckou rally

Dvojice ARC Slovakia Jaroslav Orsák, Karel Vajík na voze Mitsubishi Lancer EVO IX se stala vítězem jubilejního 20. ročníku Horácké rally v Třebíči, která byla čtvrtým dílem osmidílného seriálu AutoCont Mistrovství České republiky v rallysprintech. Na druhém místě skončila se ztrátou pouhých 1,6 sekundy posádka Seznam.cz Rally Team Pavel Valoušek, Zdeněk Hrůza (Mitsubishi Lancer EVO IX), třetí byla dvojice Roman Odložilík, Pavel Odložilík na voze Peugeot 207 S2000, soutěžící TRT Czech Rally Sport.

Horáckou rallye provázely nepříznivé podmínky. Těsně před startem první rychlostní zkoušky se snesl na trať hustý déšť a pořadatelé z bezpečnostních důvodů úvodní test zrušili. Tím se soutěž zkrátila na devět erzet o celkové délce 65 km. O prvenství tvrdě bojovali od startu Orsák s Valouškem, kteří také vyhráli po čtyřech zkouškách. Pouze jednou byl nejrychlejší Odložilík, který jezdil s nepatrným odstupem za vedoucí dvojicí.

Po pátém testu se dostal do vedení Valoušek, ale po sedmém jej opět vystřídal Orsák. O celkovém vítězi rozhodla v deštivém dramatu definitivně až poslední zkouška Číchov - Brtnice. Tu sice vyhrál Valoušek, ale z Orsákova náskoku ubral pouze 1,9 sekundy a musel se smířit s druhým místem. Těsně za medailovými stupni na čtvrtém místě dojel Tomáš Enge na voze Mitsubishi Lancer EVO IX CNG na zemní stlačený plyn.

Páté místo obsadil třebíčský jezdec David Komárek (Škoda Octavia WRC), který se do rally úspěšně vrátil po dvou letech. V první desítce dále skončili Lumír Firla, Tomáš Mifka, Karel Trněný, Slovák Igor Drotár a Jan Dohnal. Právě Dohnal na voze Renault Clio S1600 byl nejrychlejším jezdcem ve třídě A6.

Už po druhé rychlostní zkoušce odstoupil kvůli technickým problémům svého mitsubishi šestý jezdec průběžného pořadí Josef Semerád a po páté ze stejného důvodu vzdal také třetí jezdec celkové klasifikace rallysprintů Jan Štěpánek ve Škodě Octavia.

Mezi historiky vyhrál Miroslav Janota, druhý skončil Zdeněk Tichý (oba Opel Kadett Coupe), třetí byl Milan Blahout (VAZ 21074). Horácké rally se zúčastnilo celkem 87 posádek, v cíli bylo klasifikováno 59 vozů.


Osmidílný seriál AutoCont Mistrovství České republiky ve sprintrally bude pokračovat 8. srpna při Rallye Krkonoše v Trutnově.


Hlasy nejlepších jezdců v cíli:

Jaroslav Orsák: "Po první erzetě začalo hustě pršet. Měli jsme informace, že na dvou dalších erzetách je sucho. Dali jsme slicky, což nebyla dobrá volba, ale nakonec jsme to přežili. Soutěž byla znásobená počasím, ale počasí dalo našemu souboji s Pavlem správné grady. Musím ocenit všechny pořadatele, kteří v tomto strašném počasí odvedli velký kus práce."

Pavel Valoušek: Pro nás to byl první start na Horácké rally a byl plný očekávání. Počasí bylo velmi těžké. Nedokážu si představit například všechny časoměřice, kteří v tomto nepříznivém počasí stáli podél tratě. Byla to velmi náročná rally ovlivněná především počasím. Byly tu pěkné rychlostní zkoušky, nicméně ve druhém průjezdu už bylo na trati vytahané bláto, což bylo místy nebezpečné. Sprinty bereme jako přípravu na velký mistrák a na blížící se barumku a nechtěli jsme vyrobit žádný velký problém."


Neoficiální pořadí 20. Horácká rally 2009:

1. Orsák, Vajík (Mitsubishi Lancer EVO IX) 39:29,5 min

2. Valoušek, Hrůza (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1,6 s

3. R. Odložilík, P. Odložilík (Peugeot 207 S2000) + 30,6 s

4. Enge, Ernst (Mitsubishi Lancer EVO IX CNG) + 1:49,6 min

5. Komárek, Rojka (Škoda Octavia WRC) + 2:19.0 min

6. Firla, Dresler (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:19,9 min

7. Mifka, Plachý (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:26,2 min

8. Trněný, Pritzl (Škoda Fabia WRC) + 2:38,1 min

9. Drotár, Bánoci (Škoda Octavia WRC) + 2:43,2 min

10. Dohnal, Latif (Renault Clio S1600) + 2:59,9 min



V Třebíči 18. července 2009 Roman ORDELT
tiskový mluvčí

20. Horácká rally 2009


 
 
Fotogalerie:   Horácká ralllye 2009 a čtvrtý Tomáš Enge, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose