www.car.cz
 

DTM: Tomáš Kostka se na Zandvoortu kvalifikoval jako šestnáctý !!!
     19.7.2009 21:54 - tisková zpráva


DTM: Tomáš Kostka v náročné kvalifikaci na Zandvoortu zajet nejlépe z jezdců na dvouletých autech

KOSTKA V HOLANDSKU ŠESTNÁCTÝ V KVALIFIKACI

Zandvoort, 17.7. 2009

Pilot KOLLES Futurecom-BRT Tomáš Kostka v náročné kvalifikaci na nedělní čtvrtý podnik DTM v Zandvoortu dokázal opět zajet nejlépe z jezdců na dvouletých autech a nechal za sebou i slavné piloty na novějších evolucích kevlarových speciálů. Do nedělního závodu tak bude startovat ze šestnácté pozice.

Holandský okruh na břehu moře Kostkovi sedí. Mluvil o tom už před odjezdem a prokázal to i během sobotní kvalifikace. S časem 1 minuta a 32,970 sekundy zaostal o dvě sekundy za prvním Oliverem Jarvisem. Zajel i rychleji, než jeho týmový kolega Christian Bakkerud a za Kostku si na start stoupnou i Ralf Schumacher a Mathias Lauda.
"Zandvoort je specifický hned několika okolnostmi a jednou z nich je charakter zdejšího hrubého asfaltu na trati," hlásil Tomáš po sobotní kvalifikaci.

"Jisté je, že tu budou všichni mít problémy s vysokou mírou opotřebení hlavně zadních gum. Hrubozrnný asfalt sice zajišťuje perfektní grip, ale je to zároveň neuvěřitelný žrout pneumatik. Už tak ve třetím kole je cítit, že zadní gumy jsou hodně horké a kloužou. Vlastně každá zatáčka pak při jízdě na hraně vede auto do driftu. Šestnácté místo je každopádně maximum možného," dodal Tomáš.


Přiznal taky, že se během soboty trápili s brzdami, které nefungovaly úplně optimálně. "Je jasné, že funkční brzdy jsou u tak silného auta nezbytností. A já měl najednou pocit, že ačkoli maximálně tlačím na pedál, auto brzdí tak na dvacet procent. Dlouho jsme se s tím potýkali a mechanici pak našli v brzdiči kamínek. Těch se tady po trati povaluje spousta po výletech z trati.

Pak se zase zavzdušňovaly přední třmeny. Bylo toho prostě víc a musel jsem se několikrát vracet do boxů, než se brzdy dostaly do obstojné kondice. Jenom doufám, že při závodě nás nic podobného nepotká," dodal Tomáš.


Nedělní závod na 41 kol jako obvykle startuje ve 14,00 a přenášet jej budou živě například německá Das Erste (ARD) a z českých kanálů kabelový Sport 5.



odkazy:
http://www.dtm.com/
http://www.futurecom-tme.com/
http://www.circuit-zandvoort.nl




PR


 
 
Fotogalerie:   DTM na Lausitzringu 2009, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose