www.car.cz
 

DTM: Tomáš Kostka měl na Zandvoortu problémy s brzdami i se sedačkou
     19.7.2009 22:09 - tisková zpráva


KOSTKU V HOLANDSKU VYŘADIL KURIÓZNÍ PROBLÉM

Zandvoort, 18.7. 2009

Tomáš Kostka na Zandvoortu bohužel nedokončil ani čtvrtý podnik série DTM. V polovině závodu musel odstoupit pro technické problémy s brzdami a také kvůli potížím s anatomickou sedačkou, které podle jeho slov začaly vyloženě ohrožovat nejen jeho, ale i ostatní závodníky.

Nedělní dění na břehu moře nezačalo pro stáj KOLLES Futurecom-BRT zrovna šťastně. Kostkův týmový kolega Christian Bakkerud totiž ve warm-upu havaroval a za první zatáčkou poslal auto do svodidel. Naštěstí nešlo o velkou ránu a na autě nevznikly fatální škody. Do závodu mohli odstartovat oba jezdci podle výsledků kvalifikace, tedy Kostka šestnáctý a Bakkerud sedmnáctý.

Po startu tentokrát nedošlo k žádné kolizi v první zatáčce, jak bývá v DTM časté a celé startovní pole vedené Oliverem Jarvisem vyrazilo do závodu, který je na Zandvoortu vypsán na 41 okruhů. Hned v prvních kolech se před oba jezdce dostal Ralf Schumacher, který jede na letošním mercedesu a předposlední příčku na startu získal vyloženě nepovedenou sobotní kvalifikací.

V jedenáctém kole absolvoval Tomáš Kostka první povinný pit-stop a zcela logicky měnil obutí, protože jak upozorňoval už po kvalifikacích, o hrubý holandský asfalt se závodní pneumatiky vyložené frézují. Na trať se vrátil na osmnácté místo před Mathiase Laudu a pokračoval v závodě.

Ve třináctém kole se propracoval přes Katherinu Legge na šestnáctou pozici, ovšem bojovná Britka mu hned v dalším kole útok oplatila. Pak se na Tomášově voze začaly projevovat technické problémy a musel podruhé zajet k mechanikům. Vrátil se na trať, ale po devatenáctém kole opět zatáhl do boxů, kde už bohužel zůstal.

„Přesně jak jsem předpověděl, hlavně zadní pneumatiky začaly hodně brzy ubývat a klouzaly. Povedl se mi start, posunul jsem se kus dopředu a držel pozici. Auto začalo mít problémy s brzdami a navíc mě začala trápit sedačka. Uznávám, že to zní kuriózně, ale výplň sedáku se v extrémním nasazení jakoby propadala a já jsem špatně viděl ven. Co je ale horší, nemohl jsem přesně ovládat pedály,“ líčil smutně Tomáš.

„Když člověk letí dvěstě šedesát na horizont a nemůže ubrat z plného plynu, je to dost krkolomá situace. Po druhém pit-stopu jsem ještě zkusil znovu vyjet, ale bylo to nebezpečné nejen pro mě, ale i pro ostatní a tak jsem raději odstoupil,“ dodal jezdec. Za dva týdny si bude každopádně chtít vylepšit reputaci na německém Oscherslebenu.

Během tohoto víkendu hájil barvy BRT také Michal Matějovský. Seat Leon Eurocup totiž pokračoval na britském Brands Hatch a Michal tam v kvalifikaci zajel skvělé druhé místo. V prvním závodě měl ale smůlu, když ho z prvního místa sestřelil Maďar Michelisz. Michal se snažil stahovat vzniklou ztrátu a dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu. Ostré tempo ale nevydrželo obutí a ztráta se ještě prohloubila po prvním defektu pneumatiky. Po bleskové zastávce v boxech v závodě pokračoval, jenomže levá přední guma znovu selhala a Michal musel odstoupit.

Podobně smolný průběh měl i nedělní závod, do nějž startoval ze samého konce roštu. Dokázal se probít až na pátou pozici, jenže z trati ho opět poslala prasklá pneumatika. Michal nebyl sám, komu gumy Pirelli dělaly v Anglii problémy, ale toto vědomí rozhodně nemůže odstranit hořkost nulového bodového přídělu.

Ve Velké Británii se jel i formulový šampionát IFM, kde úspěšně bojuje Josef Král. Po čtvrtém místě z kvalifikace zajel v sobotu skutečně výborně a cíl viděl jako druhý. V neděli pak dojel pátý a s celkem 26 body drží třetí příčku v bodování seriálu.

odkazy:
http://www.dtm.com/
http://www.futurecom-tme.com/
http://www.circuit-zandvoort.nl
http://www.formulamaster.net/
http://www.seatleoneurocup.com/


PR


 
 
Fotogalerie:   Letištní zkouška při Ennstal Classicu, jak ji zachytili Pavel a Tonda Malí

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose