www.car.cz
 

Fenoménem jsou disconehody
     27.7.2009 17:57 - Vladimír Rožánek


Mladí lidé mají o prázdninách více volného času a také větší sklon k nerozvážnosti. Typický je pro ně fenomén takzvaných diskonehod, kdy usedají ve večerních hodinách do vozidel nesoustředění – často pod vlivem alkoholu či drog. Tím se zvyšuje riziko nehody. "Zde je důležité apelovat na rodiče, aby otevřeně upozorňovali své děti na rizika; mimo jiné, aby se vždy domluvili, že kdo řídí, ten nepije alkohol," dodává Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů.

V létě se zvyšuje i podíl nepojištěných škod. "Pokud navíc motorista způsobí škodu nepojištěným vozidlem, vzniká mu i finanční problém, protože veškerou škodu je při neexistenci povinného ručení povinen hradit ze svého. V případech, že došlo k újmě na zdraví s trvalými následky, může jít i o částky v řádech několika desítek miliónů korun," doplňuje Hradec.

Ubývá nepojištěných škod

Zavedení sankčního příspěvku nepojištěných do garančního fondu ČKP již přináší své výsledky. Na přelomu roku výrazně stoupl počet lidí, kteří odhlásili vozidla z registru vozidel. Nyní se toto opatření pozitivně projevilo i v počtech škod způsobených motoristy ve vozidlech bez povinného ručení. V lednu až dubnu 2009 klesl počet nepojištěných škod na úroveň 74 % roku 2008. Zvlášť významný byl pokles v měsících březen a duben 2009, kdy počet nepojištěných škod klesl na úroveň 60 % stejného období roku minulého.

"Domníváme se, že pokles škod způsobených nepojištěnými řidiči za první měsíce roku 2009 je způsoben pozitivním vlivem aplikace příspěvku nepojištěných do garančního fondu ČKP," říká Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP a dodává: "Zatím jsme však opatrní v jakýchkoliv závěrech. Důvod k optimismu nastane, až pokud se tento pozitivní trend potvrdí i v dalších měsících."

infoservis ÚAMK


 
 
Fotogalerie:   Ivoš Kaštan a jeho rekordní ministroj, foto týmu

 
zvětšit

 
 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose