www.car.cz
 

Tradičnní festival Porsche opět na podzim v Liberci a Vratislavicích nad Nisou !
     2.8.2009 11:15 - tisková zpráva


16. Porsche Classic Festival 2009
 
U příležitosti oslav 134. narozenin geniálního automobilového konstruktéra 20. století a rodáka z Vratislavic nad Nisou u Liberce, prof. Dr.Ing.h.c. Ferdinanda Porsche, se ve dnech 4.- 6.září 2009 uskuteční v Liberci a Vratislavicích nad Nisou největší setkání automobilů Porsche, pořádané v České republice.
 
Pořadatelem akce je nejstarší Porsche klub u nás, který vznikl již v roce 1985 a který se dnes jako jediný klub na světě může pyšnit skutečností, že má své sídlo přímo v rodném domě Ferdinanda Porsche, ve Vratislavicích nad Nisou.
 
V posledních letech se již stalo tradicí, že první víkend v září do Liberce, jehož součástí jsou dnes i Vratislavice nad Nisou, přijíždí více jak stovka automobilů Porsche všech ročníků i modelů, aby jejich majitelé ale i příznivci vzpomenuli na místního rodáka, Ferdinanda Porsche, který se právě ve Vratislavicích nad Nisou (tehdy Maffersdorf) 3.9.1875 narodil.
 
Každý rok zde na tomto setkání mohou příznivci stuttgartské sportovní značky PORSCHE spatřit ty nejstarší sportovní automobily Porsche od prvních modelů typ 356, které jsou pak v hojném počtu doplněny mladšími modely Porsche 912, 914, 924, 944, 928, 968 a mnoha dalšími až po současné typy Boxster nebo Cayman. Samozřejmě, že největší počet automobilů Porsche je neslavnějšího a nejoblíbenějšího modelu Porsche 911. Tyto vozy jsou zde k vidění od těch nejstarších z let 1965 až po ty téměř poslední z let 2007 nebo 2008. Přesto je hlavní důraz Porsche Classic Festivalu věnován především na historické automobily Porsche starší minimálně 20 let.
 

Vedle mimořádného počtu sportovních vozů Porsche a pestrosti všech modelů se pravidelně Porsche Classic Festivalu účastní i významné osobnosti sportovního života, které třímali v roku volanty vozů Porsche. Přímo klenotem celého setkání je v posledních letech dnes již 88 lety Jaroslav Juhan, který na setkání Porsche pravidelně přilétá ze Ženevy.

Tato významná osobnost světového motoristického sportu není u nám mnoho známa, ale v análech automobilky Porsche je zapsána zlatým písmem. Jaroslav Juhan byl mezi prvními, kdo s vozem Porsche podnikl v roce 1953 náročný dálkový závod Carrera Panamericana napříč latinskou Amerikou a následně svým činem i výbornými výsledky přiměl stuttgartskou automobilku k tovární účasti v letech následujících. Téměř neznámé je, že Čech Jaroslav Juhan jel za tovární team Porsche legendární závod 24 Hour Le Mans v roce 1953 a skončil na krásném 6. místě v absolutní kvalifikaci.

 
V loňském roce se Porsche Classic Festivalu účastnil i se svým závodním vozem Porsche 911 GT3 úspěšný brněnská jezdec Jan Vonka. Letos se s jeho účastí opět počítá a tato bude doplněna i o další zajímavé závodní automobily Porsche dalších jezdců.
 
Se svým historickým Porsche 911 z roku 1965 by měl přijet známý automobilový závodník Arnošt Neubauer. Ten se s ním dodnes pravidelně účastní Evropského šampionátu v závodech historických automobilů do vrchu a přiváží si nejeden vavřín včetně titulu Mistra Evropy.
 
Představit legendární soutěžní automobil Porsche 911 svého otce přislíbil i Richard Trajbold. Jeho otec, Jan Trajbold st. dominoval na přelomu tisíciletí se svou lznámou žlutou „911“ v šampionátu Mistrovství Evropy historických vozidel v rallye, za kterého si přivezl 4 tituly mistra Evropy.
 
Úplnou premiérou před náročnou dálkovou rallye historických vozidel bude po důkladné renovaci a přípravě soutěžní vůz Porsche 911, který na setkání představí známý automobilový jezdec Jiří Kotek. Tento známý soutěžák se již v minulosti účastnil s tímto vozem tak náročných soutěží jako je Safari Rallye Historic a jiné.
 
Jednání o účasti na letošním Porsche Classic Festivalu probíhají i s dalšími zajímavými osobnostmi motoristického sportu, jako je například český účastník v evropském Porsche Cupu, Jiří Janák nebo německý Vícemistr v rallye Matthias Kahle a další.
 
 
Program Porsche Classic Festivalu:
 
První účastníci Porsche Classic Festivalu se již podle tradice sjedou v pátek 4.9.2009 odpoledne do vratislavického pivovaru Konrad. Zde v 18 hodin odstartuje Spanilá Porsche jízda po stopách Ferdinanda Porsche, která povede přes Vratislavice nad Nisou a část Liberce až na úplný vrchol hory Ještěd.
 

Hlavní program setkání je však naplánován na sobotu 5.září 2009. Tak jako loni, se i letos setkání uskuteční v novém sportovním areálu Vesec, který je znám ze zimního Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Zde je dostatek prostoru na parkování více jak stovky sportovních automobilů Porsche a na přilehlých asfaltových komunikacích bude možné uskutečnit bezpečné ukázky jízd jak civilních vozů účastníků, tak i závodních automobilů pozvaných hostů.

Ve 13 hodin se uskuteční společné fotografování všech zúčastněných vozidel a přibližně v 17 hodin bude sportovní den v areálu Vesec ukončen. Účastníci se přesunou do zábavného Centra Babylon, kde pro ně bude připraven společenský večer.

 
V neděli 6.9.2009 bude možné spatřit část automobilů Porsche z letošního setkání ještě na náměstí Dr.E.Beneše před libereckou radnicí, kde bude uskutečněna přibližně od 11.00 do 13.00 hodin jejich výstava. Poté již se i ti poslední účastníci rozjedou ke svým domovům.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pořadatel akce:
 
Porsche Classic Club ČR
Tanvaldská 38
463 11 Vratislavice nad Nisou
 
Zodpovědná osoba: Milan Bumba, prezident klubu
 
Tel.: 607 80 25 70

 
 
Fotogalerie:   Sraz kachen v Mostě 2009 začal

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose