www.car.cz
 

Vrcholný podnik sezóny odstartoval velkým karambolem
     29.8.2009 07:26 - tisková zpráva


V prvním volném tréninku tahačů potvrdil roli favorita David Vršecký a několikanásobný mostecký vítěz Antonio Albacete zajel až čtvrtý nejrychlejší čas. Druhý byl Jochen Hahn a třetí Vršeckého stájový kolega Markus Bösiger. Markus Altenstrasser v šestém kole přetáhl nápřah do rychlé zatáčky u postu 7 před obloukem Matadoru, vyletěl z trati, prorazil svodidla a svůj Renault dost zdemoloval. Následoval výjezd odtahové techniky a těžký truck musel „z lesa“ dokonce vytahovat autojeřáb, který je v paddocku pro tyto případy připraven. Jezdec z hrůzostrašně vyhlížejícího karambolu vyvázl jen s otřesem a byl převezen do mostecké nemocnice na pozorování. V kuloárech se hned vyrojily spekulace o příčině celého incidentu. Brzdná dráha před osudným místem byla totiž údajně vyznačena jen od pravých kol tahače a to by mohlo znamenat, že zkušeného jezdce poslal z trati problém s brzdami.
Ve druhé volné jízdě tahačů byl nejrychlejší Španěl Albacete před Hahnem a Bösigerem. Vršecký odjel jen tři kola a musel se vrátit do týmového ležení s poruchou diferenciálu. „Ještě štěstí, že se to stalo teď a ne při závodě,“ konstatoval David. „Myslím, že připraveni jsme jinak dobře, kluci teď mění diferák a zítra začneme na ostro. Jede to rychle a v kvalifikaci se rozhodne. Je pravda, že Antonio je tu hodně rychlý. Bude záležet na štěstí a taky na počasí. Že má o víkendu zapršet? To není dobrá zpráva. Nedá se nic dělat, podmínky budou mít všichni stejné. Každopádně pořád platí, že když jedeme doma, budeme se chtít vytáhnout,“ dodal úřadující mistr Evropy David Vršecký.
Ve volném tréninku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu podle očekávání zajel nejlepší čas polský mladík Mateusz Lisowski před Petrem Fulínem a Alešem Jiráskem. Dvoulitrových formulí Renault se na trati prezentovalo celkem 24 a nejrychlejší byl Portugalec Antonio Felix da Costa před Kevinem Magnussenem z Dánska a Britem Adrianem Quaife – Hobbsem. Z našich pilotů byl nejlepší sedmý Adam Kout a s ním budou české barvy během tréninků a závodů hájit ještě i David Palmi a Jakubové Knoll, Horák a Klášterka, kteří zajeli časy ve druhé půlce startovního pole.
Jako poslední bod pátečního programu se na mostecké trati objevily sportovní vozy a prototypy ze seriálu Sports Car Challenge. Mezi nimi kraloval Rakušan Gerd Beisel na prototypu Norma s agregátem Nissan. Druhým nejrychlejším pilotem byla žena. Pohledná Sabrina Hungerbühler dokázala na stroji PRC s motorem BMW zajet jen o čtyři desetiny sekundy pomaleji, než Beisel. Třetí nejlepší čas, ale až dvě sekundy za švýcarskou závodnicí, zajel na Radicalu V8 Němec Jürgen Güllert.
Autodrom Most tedy už během pátku zažil všechno, co k velkému závodnímu podniku patří. Je to příslibem, že letošní víkend trucků bude skutečně velkolepou podívanou.

TZ AMD Most


 
 
Fotogalerie:   Mostecké naftové řádění © V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose