www.car.cz
 

Zdá se, že k zavedení přenosných elektronických kupónů nakonec vůbec nedojde.
     15.1.2010 11:45 - tisková zpráva


PŘENOSITELNÉ ELEKTRONICKÉ DÁLNIČNÍ KUPÓNY OD R. 2011 ZŘEJMĚ NEBUDOU

Součástí poslední novely zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, obsažené v zákoně č. 347/2009 Sb., je mimo jiné též zavedení elektronických dálničních kupónů, které by pro vozidla o hmotnosti nepřevyšující 3,5 t s účinností od 1. ledna 2011 měly nahradit dosavadní dálniční kupóny ve formě nálepky. Elektronický kupón by podle zákona měl být přenositelný, přičemž by nebyl vázán na konkrétní osobu ani na konkrétní vozidlo, takže jeho zavedení by ocenili především lidé, kteří střídavě jezdí po dálnici s více auty.

Nyní se ale zdá, že k zavedení elektronických kupónů nakonec vůbec nedojde. Důvod je prostý – ve státním rozpočtu pro rok 2010 na jejich zavedení nejsou peníze. To byl také důvod, proč poslanci Libor Ježek, Josef Čerňanský, Václav Snopek a další předložili v prosinci 2009 do Poslanecké sněmovny návrh „novely novely“ (sněmovní tisk č. 984, www.psp.cz) , jehož přijetím by se od zavedení elektronických kupónů upustilo a nadále by zůstal zachován stávající systém nálepek na čelní sklo.

Jejich návrhem se na své schůzi dne 4. ledna 2010 zabývala vláda Jana Fischera. S návrhem skupiny poslanců sice vláda (svým usnesením č. 17) vyslovila nesouhlas, zejména z důvodů formálních nedostatků návrhu. Vláda ve svém stanovisku zároveň upozornila, že v současné době je Ministerstvem dopravy připravována novela zákona o pozemních komunikacích, která by měla dopracovat a upravit institut elektronických kupónů tak, aby při jeho aplikaci v praxi nevznikaly problémy; přitom se předpokládá nově stanovit nepřenositelnost elektronických kupónů s tím, že s ohledem na nezbytný časový prostor pro výběr dodavatele elektronických kupónů bude pro zavedení těchto elektronických kupónů navržen pozdější termín.

To jinými slovy znamená, že podle představ vlády se zavedení elektronických kupónů přinejmenším odloží z důvodu nedostatečné připravenosti celého projektu.

Autoklub ČR se k zavedení elektronických dálničních kupónů opakovaně nesouhlasně vyjádřil, viz např. tiskové zprávy ze srpna 2008 „Nový hit Ministerstva dopravy – elektronické dálniční kupóny“ z června 2009 „Výzva Autoklubu ČR senátorům: zabraňte neuváženým změnám ve zpoplatňování pozemních komunikací“.



Leden 2010

Infoservis AČR


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na havárii Tomáše Tomečka na Dakaru 2009, foto CRT

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose