www.car.cz
 

Dakar 2010 a úspěšný KM Racing v cíli: Jsme správná parta, opravdový tým
     18.1.2010 00:00 - tisková zpráva


Jsme správná parta, opravdový tým

Tak už jsme v cíli a máme 32. ročník Rallye Dakar za sebou. Opět využíváme pohodlí hotelu Ibis v Buenos Aires, organizuje se nalodění techniky v přístavu, připravujeme se na odlet a nastal čas hodnocení a probírání výsledků a zážitků uplynulých dvou týdnů.

I když jsem měl možnost už zažít KM Racing na dvou soustředění v Tunisku i na dalších akcích, musím říct, že mě znovu překvapil svou vnitřní silou. Teď nechci vyzdvihovat sportovní úspěchy, které by se ale bez skutečného týmového ducha nemohly dostavit. Spíš se chci zastavit u maličkostí a jednotlivců. Neházejte mi na hlavu, že používám možná poněkud otřepané rčení v jednotě je síla. Tady to totiž platí stoprocentně. Měl jsem možnost sledovat, jak to vypadá, když stáj skutečně táhne za jeden provaz. Když jednotlivec ví, že není odkázán sám na sebe, ale má ve svém okolí oporu a může se spolehnout na kamarády.

Martin Macík dokázal tým poskládat ze zkušených harcovníků, z nichž čiší zkušenosti, i ze zástupců mladší generace, kteří mají elánu na rozdávání. Třeba taková čtyřkolkářská osobnost jako Pepa Macháček musel kvůli zranění bohužel skončit svou účast už v úvodní části soutěže. Pětinásobný dakarský vítěz zůstal ale dál s týmem, v Jižní Americe ovšem neprožil žádnou exotickou dovolenou. Zařadil se do party motorkářských mechaniků a svými radami, nápady a dlouholetými zkušenostmi pomáhal kolegům překonávat technická i závodnická úskalí.

I když po něm museli naše řady nedobrovolně opustit i Martin Plechatý a Ivan Jakeš, na oba se dokonce nezapomnělo a jakoby zůstali dál přítomni, i když Dakar už sledovali jen ze svých domovů, kde léčili zranění.

Kapitolou sám pro sebe je další slavný Pepík. Josef Kalina je pro své dřívější dakarské úspěchy a za léta vypracovanými kontakty s pořadateli nepostradatelným týmovým hráčem. Dokáže všechno zařídit, domluvit, mladším poradit a vysvětlit a ještě okolí udržovat svým typickým smyslem pro humor v báječné náladě.

Martin Macík je zase přirozenou autoritou, má rozhodující slovo šéfa, ale nemusí být nutně po jeho, protože je rozeným demokratem. O dalším z Martinů v týmu - Pabiškovi - jako byste v bivaku ani nevěděli. Kolikrát je schovaný ve stanu u počítače, kde sepisuje aktuality pro web nebo přemýšlí nad překážkami nadcházejících dnů. Na rozdíl od svého mladšího bratra a motocyklového jezdce Davida toho moc nenamluví, ale zůstává za ním ohromné množství zdolaných logistických a manažérských úkolů, bez nichž by stáj jen těžko mohla fungovat na úrovni, jakou potřebuje.

Tvůrčí atmosféru doplňují nepostradatelní chlapíci v montérkách. I když letos doprovodný Liaz Jirku Čápa a dvojici Petrů Čedíka a Mandovce notně pozlobil, neúnavně a s minimem spánku trio pracovalo na nemocech ostrého kamionu a je i jejich zásluhou, že ho „kocour“ dovezl ke čtvrtému místu. To samé v bleděmodrém platí o zlatých rukou Davida Srby a Petra Bartůňka, mechanicích motocyklové sekce.


Takže všem veliké díky. Jsme fakt skvělá parta, jen to dělá opravdový tým.


Milan Novotný
KM Racing

www.kmracing.cz


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2010 - 12. etapa objektivem fotografů Czech Dakar týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose