www.car.cz
 

Jiří Janeček, Viktor Chytka, Roman Krejčí, Oldřich Bražina i Jan Veselý v cíli !!
     18.1.2010 22:53 - tisková zpráva


DAKAR 2010 - Celkový souhrn po 14. etapě – Dakarské finále
 
Rally Dakar 2010 ve 32. ročníku je minulostí. Ať žije 33. ročník!?
 
A je to za nimi! Nejnáročnější motoristický závod světa Rallye Dakar sice úspěšně dokončila méně než polovina posádek, ale těm, kterým se to podařilo, spadl obrovský kámen ze srdce. Naši (Jiří Janeček, Viktor Chytka, Roman Krejčí, Oldřich Bražina, Jan Veselý a spol.) jsou zpět v Buenos Aires.
 
·         Naši jsou zpět v Buenos Aires
·         14. etapa - minimum techniky, maximum rychlosti
·         Z české a slovenské bohaté účasti v závodě zůstalo v cíli jen torzo
·         Čtvrté místo Macíka v kamionech je famózní úspěch
·         Janečkovi s Chytkou se podařilo Dakar dokončit podruhé
 
Čtrnáctá etapa: Dakarské finále
 
Dakar 2010 zná již všechny své vítěze. Nerychlejším motocyklistou je Francouz Cyril Despres a z rodinného double se v kategorii quadů radují argentinští bratři Patronelliové. Mezi automobily uhájil celkové prvenství "El Matadore" Carlos Sainz a korunu vládce dakarských kamionů získal Vladimír Chagin. Jezdci Czech Dakar Teamu Jiří Janeček s Viktorem Chytkou se postarali o to, že do cíle Dakaru v Buenos Aires dorazilo ve zbytcích, původně hodně početného, startovního pole jediné české osobní auto, Toyota LC 120 se startovním číslem 373.
 
V kamionech si suverénním způsobem letošní Dakar podmanily ruské Kamazy. K etapovému vítězství nepustily žádnou jinou značku. České barvy v této kategorii výtečně hájil Martin Macík na LIAZu a stejně jako v sedmé etapě i ve 14. skončil na třetím místě. 25 let po prvním startu kamionu Liberecké automobilky na Dakaru díky sedlčanském Macíkovi se tato už dnes neexistující značka dostala opět na výsluní. Celkově čtvrté místo Martina Macíka za neporovnatelně lépe zabezpečenými a podporovanými Kamazy a Ginafem je famózní úspěch.
 
14. etapa ze Santa Rosy do Buenos Aires nabídla pěkné klesání do cílové destinace v Carlos De Bolivar, které jezdci dosáhli po 166 km přejezdu a 206 kilometrech rychlostní zkoušky. Poté následoval ještě 335 kilometrů dlouhý přejezd do hlavního argentinského města.
 
V e 14. etapě hrály prim koně ukrytí pod kapotami strojů, vzhledem k tomu, že šlo o dosažení maximální rychlosti na úkor technického stylu. Zároveň, ale důležitá byla i značná dávka jezdecké chytrosti a rozvahy, protože historie už mnohokrát dokázala, že vypadnout se dá i několik kilometrů před cílem.
 
 
14. etapa, sobota 16. ledna 2010, San Rafael - Buenos Aires, první spojovací úsek 166 km, rychlostní vložka 206 km, druhý spojovací úsek 335 km, celková délka 707 km
 
 Czech Dakar Team
 
Úkolem pro jezdce Czech Dakar Teamu, ty, kteří zůstali, v závěru 32. ročníku Dakaru bylo soustředit se na dojezd, pokud možno neudělat chybu a závod dokončit. To se povedlo a výsledkem jsou slušné výkony na hranici dovedností všech, které častokrát překonávaly technické možnosti svých strojů.
 
Jiří Janeček a Viktor Chytka
Mezi slavícími jezdci je také dvojice Czech Dakar Teamu Janeček - Chytka, která se po nekonečných více než 9000 kilometrech dostala do cíle na 41. pozici.
 
V cílovém prostoru vylezli oba borci s českou vlajkou v ruce na závodní Toyotu a s upřímným úsměvem si užívali ovace nadšených fanoušků, kteří jsou v Argentině úžasní. „Bylo to vyčerpávající a jsme rádi, že je to za námi,“ řekl těsně po příjezdu do cíle pilot Jiří Janeček, který tak má na Dakaru stoprocentní úspěšnost. V závodu mezi Argentinou a Chile se objevil podruhé a v obou případech se vrátil do cíle.
 
„Jednoznačně nejtěžší byla část v poušti. Tam to byla velká dřina. Naštěstí jsme to zvládli a jako jediné české závodní auto jsme dorazili do cíle,“ uvedl spokojený Janečkův spolujezdec Viktor Chytka.
 
Roman Krejčí a Jan Veselý
Nováčci na Dakaru, motorkáři, Roman Krejčí a Honza Veselý se oba během soutěže potýkali s většími, nebo menšími problémy, technického i zdravotního rázu. Oba svou dakarskou účast však dotáhli do zdárného závěru.
 
Roman Krejčí se systematicky probojovával kupředu ve výsledkové listině a se svou prakticky sériovou Yamahou udivoval mnohé i z řad světoznámých jezdců. Závěrečnou etapu dokončil na 38. místě.
  
Jan Veselý už od třetí etapy každý den vyrážel na trať se silně pohmožděnou tělesnou schránkou, která „odnesla“ ty z méně podařených neplánovaných „výstupů“ z motorky. Sám sobě byl i mechanikem, což mu ubíralo čas na regeneraci a odpočinek po dojezdech etap. S velkým odhodláním a zaťatými zuby se však dostal do cíle Dakaru, mimo jiné proto, jak řekl: „Abych mohl jednou svým dětem vyprávět, jaké to tady bylo.“ 14. etapu Honza dokončil v 65. čase.
 
 
Oldřich Bražina
Čtyřkolkář Oldřich Bražina se v poslední etapě, podobně jako po celou soutěž, držel ve středu startovního pole, když jel na samé hranici toho co mu jeho Polaris umožňoval a 14. etapu dokončil na 7. místě. Každopádně Odřich svými výkony také nemálo přispěl k viditelnosti českých barev na obtížných tratích Argentiny a Chille.
 
Všichni naši jezdci zdraví do České republiky všechny příznivce a těší se domů. Jak se shodují: “Letos to bylo opravdu náročné a až nepříjemně dlouhé… Všem děkujeme za podporu a těšíme se na Vás.“
 
 
Výsledky
 
Výsledky 14. etapy – Czech Dakar Team
jméno / pořadí v etapě
Janeček - Chytka / 35
Krejčí / 38
Veselý / 65
Bražina / 7
 
Výsledky celkově – Czech Dakar Team
jméno / pořadí celkově
Janeček - Chytka / 41
Krejčí / 37
Veselý / 62
Bražina / 7
 
  
Nedělní finálová oslava
 
Po více jak 9000 km dnes zaslouženě čeká na ty z dakarských jezdců, kteří dojeli až do Buenos Aires, velká oslava spojená s finálovým pózováním na cílové rampě.
  
  
Czech Dakar Tea 

Oficiální webové stránky týmu: http://www.czechdakar.cz/
Zdroj bleskových zpráv: www.twitter.com/czechdakar
Facebook skupina: http://www.facebook.com/group.php?gid=147641458166


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2010 - 12. etapa objektivem fotografů Czech Dakar týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose