www.car.cz
 

Palmi nezabránil Mičánkovi letos počtvrté vyhrát v NF
     tisková zpráva


 
Král v premiéře vybojoval bronz a s dalšími mladíky závod zdramatizoval
 
V pátém mistrovském souboji Národní formule 1400 na mosteckém autodromu dosáhl Jiří Mičánek junior svého čtvrtého vítězství v letošním ročníku mezinárodního českého šampionátu v závodech automobilů na okruzích. Marně jej v průběhu třinácti kol pronásledoval David Palmi, nakonec cílem projel na druhém místě se ztrátou více než dvě vteřiny. Bronz v premiéře za volantem formule po nádherné bitvě se zkušenějšími soupeři získal Josef Král.
 
Po startu Mičánek nedal soupeřům šanci, využil svého nejvýhodnějšího postavení  na startovním roštu a na vedoucí pozici vjížděl do prvních zatáček. Už v prvním kole si vytvořil velký náskok a stíhaný Palmim si pak dojel pro dvacet vítězných bodů. „Nic speciálního jsme pro závod nevymýšleli. Taktika byla jednoduchá, dojet. Bylo jedno s jakým výsledkem, ale musela to být bodovaná pozice,“ prozradil Mičánek. „Začátek jsem jel na maximum. Asi po třech kolech jsem pak malinko zvolnil a udržoval si před Davidem takový náskok, abych jej viděl v zrcátkách stále stejně velkého. Pořád se ovšem jelo hodně rychle, nemohl jsem si dovolit něco vypustit,“ říkal dále brněnský jezdec a jeho slova dokazovaly v porovnání s kvalifikací rychlejší časy naměřené při průjezdech jednotlivých kol. „Snažil jsem se Jirkovi přiblížit, ale nešlo to. Byl rychlejší,“ dodal k souboji Palmi.
 
Zcela jiný průběh měl souboj o bronz. Na třetí místo se po startu dostal Tomáš Chabr a svým pronásledovatelům postupně ujížděl. Ve druhé polovině závodu ovšem začal zpomalovat a nakonec svůj nový monopost odstavil kvůli vibracím v motoru. O uvolněnou třetí příčku pak svedli nádhernou bitvu se sérií předjíždění Igor Lešinský, Radek Mifka a Josef Král. Nakonec nejmladší z nich Král svůj první start v Národní formuli 1400 ozdobil ziskem dvanácti bodů za třetí příčku.
 
 „Udělal jsem chybu na startu, nešla mi zařadit dvojka. To mě odsunulo na páté místo. Jsem hodně spokojen, že se mi podařilo dostat na třetí místo. Mám velkou radost. Byl to moc pěkný závod,“ pochvaloval si Král poté, co porazil zkušenějšího Igora Lešinského a Radka Mifku, který nakonec obsadil čtvrtou příčku. „Překvapil mě Král. Nevěřil jsem, že dojede. Skoro před každou zatáčkou se mu kouřilo od pneumatik,“ říkal Mifka a ke svému výkonu dodal: „Měl jsem tragický start, už dlouho jsem ho tak nepokazil. Pak jsem musel brzdit dříve než soupeři, abych se s nimi do zatáček vůbec vešel.“
 
Martin Matzke startující z poslední patnácté pozice za sebe v závěru neodsunul Lešinského a zůstal šestý. „Chybělo ovšem málo. Ještě jedno kolo a měl bych ho,“ komentoval mladý pilot. „Jel jsem po celý závod téměř na hraně, jen s malou rezervou. Nejvíc mě při předjíždění zdržel Černohorský, visel jsem za ním příliš dlouho,“ uvedl Matzke, za něhož se po jezdecké chybě propadl Adam Kout, který měl předtím šanci bojovat o čtvrtou příčku. „Povedl se mi start, ale jak jsem se dotahoval na skupinku před sebou, byl jsem příliš rychlý a zadním kolem vyjel mimo trať, což mě rozhodilo,“ vypověděl debutující čtrnáctiletý jezdec ke svému výletu mimo závodní dráhu.
 
Na osmé místo se ve druhé polovině závodu dostal Pavel Sukop, když předjel Radka Krakoviče. Toho v závěru dojížděla Věra Vostrá poté, co v nájezdu do retardéru na konci cílové rovinky za sebe odsunula Zdeňka Černohorského a Lubomíra Plačka.
 
tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose