www.car.cz
 

Tubus tunelu Dobrovského v Brně byl proražen. Sloužit začne v r. 2011
     1.4.2010 10:38 - tisková zpráva


Tubus Královopolského tunelu byl proražen

Ve čtvrtek 25. března byl slavnostně proražen tubus Královopolského tunelu, který je součásti brněnského velkého městského okruhu (VMO). Projekt s oficiálním názvem "Silnice I/42, VMO, Dobrovského B" po svém dokončení podstatně sníží hustotu dopravy ve vnitřním Brně. Stavba je součástí velkého městského okruhu (VMO) a je umístěna na území městských částí Královo Pole a Žabovřesky.

Hlavní část stavby tvoří dva tubusy ražených tunelů. Tunel I je dlouhý 1237 metrů, tunel II má délku 1258 metrů. Mimo vlastních tunelů je součástí stavby dalších 450 stavebních objektů a provozních souborů. Hustá povrchová zástavba se souvisejícími inženýrskými sítěmi a dopravními komunikacemi na povrchu a zároveň specifické geologické podmínky brněnských neogenních jílů řadí stavbu tunelů a souvisejících objektů VMO Dobrovského ke zcela unikátním inženýrským stavbám v České republice. Nadloží tunelu se pohybuje v rozmezí od pouhých šesti metrů u provizorních portálů po maximální hodnotu 21 metrů.

Hlavním investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR. Financování stavby je zajištěno ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V rámci sdružených prostředků přispívá na výstavbu také statutární město Brno. Celková cena se bude pohybovat kolem šesti a půl miliardy korun. Zprůjezdnění silnice č. I/42 VMO je plánováno na rok 2011, kompletní dokončení díla na květen roku 2014.

ibrno.cz, ŘSD

ilustrační foto ŘSD

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Mohelnice 2010- čtyřkolky a malí kluci objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose