www.car.cz
 

Vozidla zimní údržby najezdila 2,4 miliónu kilometrů za 1,5 mld
     11.4.2010 21:08 - tisková zpráva


Vozidla zimní údržby najezdila jen na silnicích I. třídy a dálnicích 2,4 miliónu kilometrů

Ředitelství silnic a dálnic ČR definitivně vyhodnotilo průběh zimní údržby na silnicích I. třídy a dálnicích v letošní zimní sezóně. Celkově bylo letos spotřebováno 142 tisíc tun soli, 44 miliónů litrů solanky. Vozidla ŘSD během tříměsíční údržby projela celkem 2,4 miliónů kilometrů. Za materiál ŘSD zaplatilo prozatím 859 miliónů korun. V porovnání s loňským rokem, kdy zimní údržba stála 1,2 mld. Kč, v letošní sezóně se vyšplhala na částku 1,5 mld. Kč.

Podle předběžných odhadů celkové škody po zimě na silnicích I. třídy, rychlostních silnicích a dálnicích dosáhnou výše 6,3 miliardy korun. Jde o rekordní stav v porovnání s předchozími roky. Už nyní je ovšem jasné, že rozpočet přidělený pro veškeré opravy komunikací po zimním období nebude dostačující.

Končící zima byla jednou z nejdelších za posledních několik let. Tomu odpovídá i finanční náročnost, kterou požadují opravy a údržba komunikací pod správou ŘSD. Prozatím se ukazatel nákladů zastavil na částce 6,3 miliardy korun. Ovšem ani ta nemusí být konečná. „Máme prozatím informace ke konci března a čísla se ještě mohou upřesnit v průběhu dubna,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Finanční prostředky na opravy, které má ŘSD zatím přidělené jsou na silnice I. třídy ve výši 2,8 mld. Kč, na dálnice 0,9 mld. Kč. Rozpočtovým opatřením by mělo ŘSD obdržet další finanční prostředky z Ministerstva dopravy. „Momentálně máme k dispozici již pouze 2,9 mld. na veškeré opravy včetně oprav škod po zimě. Mimo to je samozřejmě potřeba pokrýt opravy mostů a další dlouhodobé rekonstrukce. Dá se říci, že optimálně bychom na veškeré opravy potřebovali cca 9 mld. Kč každý rok,“ doplňuje Alfred Brunclík.


Na základě zmapované situace na silnicích I. třídy a dálnicích tak ŘSD letos chybí ještě přibližně 4 mld. Kč. ŘSD plánuje, že na jaře budou zatím probíhat pouze lokální výspravy těch nejhorších míst. Na souvislé opravy jsou nyní vypisována výběrová řízení na zhotovitele.

 

ŘSD

ilustrační foto z letošní zimy

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   TK půjčovny aut snů, foto Karel Kolečko

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose