www.car.cz
 

NF: Mičánek junior se zapsal do historie jako nejmladší mistr
     tisková zpráva


 
Palmi chyboval při předjíždění a Chabr pokřtil novou formuli bronzem
 
Šestý z osmi závodů Národní formule 1400 v mezinárodním českém okruhovém šampionátu rozhodl, kdo bude letošním mistrem republiky. Pátým vítězstvím v sezóně si jej na mosteckém autodromu zajistil Jiří Mičánek junior, který se v sedmnácti letech zapsal do více než třicetileté historie mistrovské třídy jako nejmladší šampión. Na stupně vítězů nového mistra doprovodili David Palmi a žezlo loňského mistra předávající Tomáš Chabr, jenž bronzem pokřtil start svojí nové formule.
 
Na startu využil Mičánek své nejvýhodnější postavení a do úvodních zatáček najížděl na první pozici sledován Palmim, Chabrem a mladým Josefem Králem, jemuž se excelentně vydařil start a podél zdi oddělující trať od boxů se protáhl ze šesté pozice na čtvrtou příčku. Mičánek se potom s Palmim ve vzájemné honičce začali svým pronásledovatelům vzdalovat a ve čtvrtém okruhu se dostal zkušenější David Palmi na první pozici. Předjížděcí manévr ovšem dokončil v úseku, kde to nebylo dovoleno, protože tam byla vyvěšena žlutá vlajka kvůli odstavenému vozu Pavla Sukopa. Za porušení zákazu byl jezdec penalizován povinným projetím boxy a to znamenalo ztrátu první pozice. „Zahlédl jsem vlajku a zpomalil, protože jsem nevěděl, jak to tam vypadá. V tom mě Palmi začal předjíždět,“ komentoval rozhodující situaci Mičánek.
 
 „V souboji o první místo bych jinak Davidovi neustoupil, i když jsem věděl, že i s body za druhé místo bych měl už titul na dosah,“ dodal spokojeně nový šampión Národní formule 1400.
 
Palmi po projetí boxů klesl na třetí příčku za Chabra, kterého však následně předjel a cílem projel druhý se ztrátou necelých dvaceti sekund. „Zdrbal jsem si to sám. Startoval jsem na nových gumách a měl jsem na to, abych Jirku normálně pojel. Vyvěšené žluté vlajky jsem si ovšem všiml, až když jsem se dostal před něho,“ říkal Palmi a Chabr k následující bitvě o stříbro dodal: „Nemohl jsem za sebou Davida udržet. Asi jsme přefoukali zadní gumy a klouzalo to. Nová formule ještě postrádá větší rychlost, zatím mi moc velkou radost nedělá.“
 
Z bitvy o čtvrtou příčku postupně odpadli Král, Igor Lešinský a Martin Matzke, který nejprve za předčasný start musel podobně jako Palmi projet boxy a pak se jeho vůz zastavil s porouchaným motorem. Závada na hnací jednotce vyřadila také Lešinského, Krále zase zradila převodovka, v níž zůstal viset třetí rychlostní stupeň. Snadnější cestu za čtvrtým místem tak měl Radek Mifka, i když musel být na pozoru před hodně dotírajícím nováčkem Adamem Koutem, jemuž v cíli na zkušenějšího soupeře chybělo nakonec jen šest desetin vteřiny.
 
Šestý projel cílem Radek Krakovič následovaný Věrou Vostrou, jenž si sedmé místo zapsala do své osobní bilance jako dosud nejlepší výsledek. Za osmým Zdeňkem Černohorským skončil Lubomír Plaček sžívající se naostro se svým nově přestavěným monopostem. Obsazení desáté příčky pro Václava Koudelu po předchozí sérii technických potíží znamenalo připsání letos prvního mistrovského bodu.
 
tisk info KLap

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose