www.car.cz
 

Vojtěch Štajf na slovinské Rally Saturnus těsně za medailí
     11.5.2010 11:15 - tisková zpráva


Praha, 11.5.2010

ŠTAJF S ERNSTEM se NA viŠnje gore ZAPSALI DO HISTORIE

 

Už potřetí startoval Vojtěch Štajf na slovinské Rally Saturnus. Jeho doposud nejlepším tamním umístěním byla pátá příčka z předloňska, letos se s hatchbackem Subaru Impreza WRX STI podařilo toto umístění ještě o stupínek překonat.

 

Pod reprezentační hlavičkou Czech National Subaru Teamu se vydala na tratě slovinské Saturnus Rally posádka Vojtěch Štajf – Michal Ernst. Bílomodročerný vůz dostal do vínku startovní číslo 5 a konkurenci domácích závodníků i zájemců o body do Mitropa cupu a hlavně Evropského poháru – central. O čelní pozice tak s naší posádkou bojovala pestrá škála jezdců – domácí Humar, Peljhan, Klemenčič či Trček, zkušený Němec Gassner, ale i čeští reprezentanti Pech, Běhálek a Šlehofer. Hned na úvodní sobotní ´opravdové´ rychlostní zkoušce (po páteční superspeciálce) zajeli Štajf s Ernstem druhý nejlepší čas a podobně se jim dařilo i po celý zbytek soutěže:

 

„Je to další soutěž v řadě, která nám vyšla, ale bylo to skutečně náročné,“ zamýšlí se pražský pilot už po návratu do srdce Evropy. „V sobotu ráno to byla pneumatiková loterie. První zkouška byla většinou suchá, ale začínalo mrholit a pro zbytek sekce jsme čekali vlhčí povrchy. Nasadili jsme proto nezvyklou kombinaci tvrdých sliků dopředu a prořezaných měkkých pneumatik dozadu, naštěstí to byla asi ta nejlepší z možných variant. Na další zkoušky jsme pak prořezaný slik obuli i dopředu, no a protože odpolední zkoušky se pak musely jet už na klasických mokrých gumách, dá se říci, že jsme si vyzkoušeli skoro všechno.

 

Co se výsledků týče, nám seděla v sobotu zejména zkouška Hrastnik, kde jsme mohli využít skvělé brzdění vozů Subaru do ´vracáků´, i na dalších testech jsme ale se soupeři sváděli vyrovnané bitvy. Po první etapě nám patřila čtvrtá příčka za Pechem a dalšími dvěma vozy Subaru, v neděli jsme proto chtěli ještě zkusit zabojovat i o medailové posty. Dali jsme do toho ale energie až příliš. Zatímco v sobotu jsme měli problém na trati jen tehdy, když jsem kuriózně zavadil při brzdění o plynový pedál a skončili jsme nakrátko se zhasnutým motorem v únikové zóně jednoho odbočení, v neděli to bylo horší.

 

Krátce po startu dvanáctého testu jsem v jednom místě byl natolik rychlý, že jsme málem skončili v lese, naštěstí nás břeh odrazil zpátky na cestu. I tak to byl ale pořádný náraz a hodně prověřil zejména pevnost Michalových zad načatých loni havárií s Tomášem Engem. Záda vydržela a i naše Impreza ukázala svou bytelnost a výhody umístění intercooleru nad motorem. Vydržel i chladič a všechna kola, a tak jsme mohli už po pár okamžicích zase začít hledat správné tempo. Na konci jsme opět zrychlili a na závěrečném a nejdelším testu soutěže jsme zajeli dokonce vůbec nejrychlejší čas a vrátili se na čtvrtou příčku před Peljhana.

 

Jak se později ukázalo, náš zajetý čas tu byl vůbec historicky nejlepší, no a protože pro Slovince je ´Višnja Gora´ něco jako u nás Malonty nebo Bystřička, přišli nám v cíli gratulovat a sdělili, že pro příští ročník Saturnusu budou naše jména uvedena v programu soutěže i se zajetým rekordním časem. To byla pro nás třešnička na dortu solidně zvládnuté soutěže.“

 

Spokojen s průběhem úspěšného víkendu byl i navigátor Michal Ernst: „Jsem rád, že skoro roční přestávka od minulé spolupráce s Vojtou nebyla vůbec znát a od prvního kilometru nám všechno v autě klapalo. I přes zmíněná zaváhání a drobné starosti s elektronikou jsme navíc neměli žádné problémy a moc pěkně jsme si zazávodili.“

 

Finiš tedy vyšel a posádka Štajf – Ernst doplnila sestavu tří vozů Subaru v první čtyřce výsledkové listiny, čímž byla znovu potvrzena úspěšnost značky na zdejších tratích. Tým zároveň gratuluje Václavu Pechovi, jenž se na Saturnusu stal jezdcem, který jej jako první v historii vyhrál potřetí v řadě. S ním i s dalšími soupeři se (už zase ta modrá) týmová Impreza poměří už za pár dní na Rally Český Krumlov, která je stejně jako Saturnus Rally součástí Evropského poháru – central.

 

V jeho průběžném pořadí patří Štajfovi zatím čtvrtá příčka za Pechem, Valouškem a Krestou. Do sestavy Subaru Czech Rally Teamu by se na jihu Čech měla opět vrátit i půvabná navigátorka Marcela Dolečková.

 

Karel Špaček, media team

PR


 
 
Fotogalerie:   Václav Pech zlatý na Rallye Saturnus 2010, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose