www.car.cz
 

Brněnské výstaviště se už za pár dnů zaplní automobily
     28.5.2010 08:18 - tisková zpráva


V Brně se chystá největší motoristický veletrh ve střední Evropě

Brněnské výstaviště se už za pár dnů zaplní exponáty, které potěší znalce stejně jako širokou obec příznivců motorismu. Mezinárodní výstava užitkových vozidel Autotec se letos mimořádně spojila s veletrhem osobních automobilů Autosalon Brno a návštěvníci tak ve dnech 5. až 10. června získají přehled o novinkách a nabídce celého oboru. Ve veletržním areálu je budou čekat nejen užitkové a osobní vozy, ale také servisní a garážová technika, komponenty, příslušenství a samozřejmě zajímavý doprovodný program.


Veletrh Autotec v prostoru střední Evropy nemá konkurenci a je pravidelně zařazován do prestižního kalendáře Mezinárodní organizace výrobců automobilů O.I.C.A. Letos jsou v kalendáři O.I.C.A. z celého světa uvedeny pouze čtyři specializované výstavy užitkových vozidel a brněnský Autotec je jednou z nich. Svědčí to o síle automobilového průmyslu ve středoevropském regionu a především o schopnostech a kvalitách místních výrobců užitkových vozidel. Přes výraznou recesi v tomto segmentu se zejména čeští producenti prezentují ve velké míře a chtějí se porovnat se světovou konkurencí. Zvláštní zmínku si zaslouží branže servisní a garážové techniky a příslušenství, která má početné zastoupení s řadou velmi zvučných značek.

Vzhledem k ekonomické situaci se pořadatelé spolu s klíčovými asociacemi Sdružením automobilového průmyslu a Svazem dovozců automobilů rozhodli k mimořádnému rozšíření letošního ročníku o kategorii osobních automobilů. V tomto segmentu veletrh podpořili zejména největší výrobci osobních vozů působící na českém trhu, kteří představí řadu novinek a premiér. Veletrh tímto spojením získává na atraktivitě a oslovuje daleko širší návštěvnickou klientelu, která získá přehled o dvoustopých vozidlech všeho druhu a zároveň se seznámí s jejich komponenty, příslušenstvím a dalšími obory, které na Autosalonu jindy neuvidí.

Přehlídka silných motorů
Zajímavé novinky avizují výrobci nákladních vozidel, kteří si však detaily zatím schovávají jako překvapení. Mj. uvidíme nákladní elektrovůz na podvozku Avia a světovou premiéru zcela nově koncipovaného vozu Tatra pro civilní sektor. Nebude chybět ani IVECO se svou aktuální nabídkou nákladních automobilů. Sdílnější jsou výrobci autobusů, kteří do Brna přivezou řadu nových modelů se širší výbavou, úspornějším provozem a atraktivním poměrem kvality a ceny. Společnost Iveco Czech Republic zde v české a slovenské premiéře představí třínápravový dálkový autokar Irisbus Magelys HDH s prosklenými střešními panely, který cestujícím nabídne až o 65 procent více světla a viditelnosti než běžné turistické autobusy
. Další českou premiérou značky Irisbus bude nový městský plně nízkopodlažní autobus Citelis v délce 10,5 m a provedení na CNG pohon.

Polská společnost Solaris Bus & Coach v české premiéře vystaví 100% nízkopodlažní městský autobus Solaris Urbino 12 Hybrid s paralelním diesel-elektrickým motorem. Elektrický pohon využívá lithium-iontové baterie a řidiči pomáhá inteligentní kontrolní systém, který pro každou situaci vybere ideální mix pohonů z obou motorů tak, aby úspora paliva a redukce emisí byly co nejvyšší. Druhou novinkou polské firmy je InterUrbino 12 - první autobus Solaris navržený speciálně pro moderní regionální přepravu.
Také domácí výrobce SOR Libchavy si na Autotec 2010 schoval několik novinek.

Tou nejzajímavější bude nízkopodlažní elektrobus v délce 10,5 m, dále se představí celonízkopodlažní trolejbus a kloubový celonízkopodlažní autobus s hybridním diesel-elektrickým pohonem. V kategorii malokapacitních autobusů jistě zaujme nabídka společnosti Turancar CZ, která na českém a slovenském trhu zastupuje japonsko-tureckou značku Isuzu. Návštěvníci si prohlédnou novou generaci pilotního modelu Turquoise s novým designem, větším zavazadlovým prostorem a inovovanou elektroinstalací v zájezdovém provedení až pro 30 cestujících. Novinkou je malokapacitní Isuzu Novo, což je vlastně menší a cenově dostupnější varianta modelu Turquoise, a především zcela nově koncipovaný Citimark, první 9 metrů dlouhý autobus od Isuzu a první s motorem vzadu.

Novinky servisní a garážové techniky

V expozicích této branže se předvedou nejmodernější diagnostické postupy i chytří pomocníci při opravách. Hned dvěma stánky se bude prezentovat značka Bosch. Ten první představí průřez celým autoopravárenským sortimentem včetně nové generace kompletního vybavení pro pneuservisy osobních i nákladních vozů. Vedle tradičních atributů značky jako perfektní zpracování, spolehlivost a bohatě dimenzovaná konstrukce zaujme zejména design, který je plně podřízen ergonomii s cílem ulehčit namáhavou práci v pneuservisu. Druhý stánek Bosch na venkovní ploše je věnován jedinému přístroji - nové 3D geometrii FWA 4630, která se obejde bez překážejícího a nešikovného „totemu“, takže je rychlejší, snadnější a spolehlivější.

Revoluci v měření geometrie slibuje také firma AD Technik. Na veletrhu Autotec 2010 představí plně integrované pracoviště pro měření geometrie HUNTER POWER BAY, které je unikátní propojením počítače kamerové geometrie a řídicí jednotky plošinového zvedáku. Celé pracoviště lze ovládat z řídicí jednotky pro měření geometrie nebo z ovládacího sloupku zvedací plošiny. Další zajímavou novinkou je zařízení pro diagnostiku vibrací, bočního tahu a vyvažování kol vozidel HUNTER GSP 9700. Tento unikátní přístroj umožňuje měření radiálních a axiálních sil, kterými působí zatížené kolo na vozovku.

Firma Technology – Garage vystaví nový přístroj SH. SX G6 na měření geometrie kol s nejmodernější technologií plného 3D měření, která usnadňuje a urychluje práci. Další novinkou je VTEQ 3000 - plně automatická zkušební linka podvozkových skupin pro osobní a dodávkové vozy s maximálním zatížením do 4 tun na nápravu.
S novinkou pro komfortní měření geometrie přichází také společnost Univer, která na českém trhu zastupuje několik desítek renomovaných výrobců autoservisní techniky. Přesný přístroj pro kompletní měření geometrie kol osobních a dodávkových automobilů Launch X-631 CZ v bezkabelovém, osmikanálovém provedení umožňuje vedle standardního programově vedeného měření také rychlé okamžité změření sbíhavosti, odklonu a úhlu geometrické osy. Jinou zajímavostí expozice bude přenosný mycí přístroj Mobile Parts Cleaner 178-0700MB určený pro běžné mytí a čištění součástek, díly strojů apod.

Jeden z největších tuzemských dodavatelů garážové a servisní techniky, opravných materiálů na pneumatiky a dopravníkových pásů společnost REMA TIP TOP INCO - CZ představí novinky pro pneuservisy, mj. speciální řadu strojů pro montáž nízkoprofilových a bezpečnostních (RUN FLAT) pneumatik od renomovaných výrobců BUTLER a MONDOLFO FERRO a elektro-pneumatický stroj AIKIDO, který umožňuje snadnou montáž a demontáž všech typů nízkoprofilových i bezpečnostních pneumatik.

Společnost Miteral chce oslovit zejména servisy užitkových vozidel a autobusů. Premiérově představí soupravu mobilních sloupů STERTIL KONI v bezkabelovém provedení, dále jámové pneuhydraulické zvedáky firmy AC Hydraulic s nosností až o 20 tun a bezsloupový plošinový zvedák STERTIL KONI SKYLIFT s nosností 25 tun v provedení
do myčky a s délkou plošin 14,5 metru.

Firma Siems & Klein v Brně vystaví nový analyzátor benzínových motorů a opacimetr SUN DGA 1500 COMBI, který usnadňuje měření emisí benzínových i dieselových motorů. Přístroj lze kompletně ovládat pomocí dálkového ovladače, který je standardní součástí dodávky, takže pracovník stanice měření emisí nemusí přecházet a veškeré testování řídí přímo z vozu.


Premiéry osobních automobilů
Také kategorie osobních vozidel přinese řadu překvapení a dokonce několik národních premiér. Skutečně velkoryse se chce prezentovat značka Škoda, která kromě kompletního výrobního programu veřejnosti ukáže svoji paletu sportovně laděných verzí RS včetně nové Fabie. Lahůdkou stánku Škoda bude speciální edice modelu Yeti nazvaná příznačně Champion. Automobil s jasně oranžovou barvou a sportovními sedadly spojí terénní výraz
se sportovností. Na sobotu 5. června navíc Škoda Auto ve spolupráci s Veletrhy Brno již podruhé připravila speciální akci určenou majitelům vozů této značky. Každý návštěvník, který se u brány prokáže klíčem od jakéhokoliv vozu Škoda, má v tento den na výstaviště vstup zdarma. Pozornost jistě vzbudí také expozice Hyundai – nově připravená pro prestižní evropské autosalony. Návštěvníci si zde prohlédnou modernizované provedení modelu Santa Fe stejně jako poslední verzi velmi úspěšného vozu nižší střední třídy i30U. Zájemci si tyto i další modely mohou přímo na místě vyzkoušet. K dispozici jim bude testovací dráha o rozloze 800 m2.

Ani další značky nezůstávají pozadu. Renault představí na letošním autosalonu v Brně dva konvertibilní modely: nový Renault Mégane Coupé-Cabriolet a Renault Wind. Renault dále v roce 2010 představí tři nové modely užitkových automobilů. Nabídka je obnovena a obohacena o Nový Renault Master, Nový Renault Trafic a Nový Renault Kangoo Express Maxi. Dacia ohlásila premiéru modelu Duster. Další značky včetně Fordu své exponáty zatím tají.

Program pro odborníky ...
K brněnskému veletrhu neodmyslitelně patří program odborných konferencí a seminářů, který seznamuje s nejnovějšími poznatky a trendy oboru. Již v pátek 4. června, v rámci tiskového a odborného dne, proběhne tradiční konference BRNOSAFETY věnovaná zejména novým bezpečnostním prvkům a technologiím a problematice bezpečně dopravní infrastruktury. Atraktivní součástí setkání bude praktická ukázka chování vozidla při zatopení zátopovou vlnou.

Motto úterní konference AUTOSYMPO 2010 zní „Automobil a příroda – memento budoucnosti“. Jednání se zaměří na dopravní prostředky na elektrický pohon a rozvoj jejich využití. Tradiční součástí doprovodného programu je také odborná konference AUTOTEC PETROL věnovaná problematice distribuce a využití klasických paliv s příměsí biosložek, vysokokoncentrovaných paliv a alternativních paliv na českém trhu v přímé konfrontaci s vývojem nových pohonů vozidel a s praktickými zkušenostmi z provozu. Premiérově zde budou prezentovány výsledky rozsáhlých a dlouhodobých zkoušek těchto paliv u autodopravců a běžných motoristů. V úterý 8. června, kdy se konference koná,
se návštěvníkům zároveň představí nejnovější modely vozidel se sériovou úpravou na spalování moderních paliv CNG a E85 (bioetanol/benzín) s možností zkušebních jízd.

Chybět nebude ani tradiční Mezinárodní konference znalců – analytiků dopravních nehod (5. června) nebo vyhlášení ankety „Automobil 4x4 roku 2010“ (4. června)
a celostátních soutěží Autoservis roku 2010, Autoopravář roku 2010 a Automechanik junior 2010 (4. června). Výsledky ankety AUTOTEC PRIX o technicky nejzajímavější exponáty veletrhu Autotec & Autosalon Brno 2010 budou vyhlášeny v sobotu 5. června.

Oborové dny v servisní technice – série přednášek pro odborníky i laickou veřejnost reagující na aktuální problémy při opravách motorových vozidel - se postupně zaměří
na diagnostiku podvozkových skupin, vybavení pneuservisů a inovace mycích zařízení (7., 8. a 9. června). Ve dnech 8. a 9. června navíc proběhne MOTORSPORT EXPO 2010 – Mezinárodní veletrh dílů a vybavení pro motoristický sport. Veletrh neopomíná ani mladé odborníky a to v projektu Formule 1 ve školách, který je určen týmům studentů středních škol a zaměřuje se na návrh a výrobu závodního modelu formule 1. Finále České republiky této celosvětové vzdělávací soutěže se uskuteční právě na Autotecu.


... i zábava pro širokou veřejnost
V premiéře se na brněnském veletrhu uskuteční výstava historických vozidel ze šedesátých a sedmdesátých let Classic Show Brno 2010. K vidění budou unikátní české osobní i závodní vozy, speciály a formule, americká, japonská a evropská kultovní auta a motocykly. Z domácí produkce potěší ikony českého průmyslu a designu jako skútry ČZ, velorexy, karavany, legendární nákladní auta a autobusy. Classic Show přitom nebude jen statickou výstavou, ale mohou se jí zúčastnit i všichni majitelé jedno-, dvou- i třístopých „mladších veteránů“ vyrobených do roku 1985.

První veletrh historických automobilů, motocyklů, náhradních dílů a renovačních dílen v České republice a zároveň největší setkání klubů majitelů youngtimerů v Brně proběhne o víkendu 5. a 6. června. Nostalgické vzpomínání osvěží sobotní Big Classic Party na koupališti Riviéra, kde zahrají mj. Glass Onion-Beatles Revival, Janis Joplin Revival nebo nejvýraznější osobnost české „drsné“ folkové školy Záviš Jiří Mewald.

V centru pozornosti opět bude zvyšování bezpečnosti silničního provozu, které se letos v České republice velmi daří. Po celou dobu veletrhu poběží rozsáhlý program BEZPEČNOST A AUTO s ukázkami zásahů policie a hasičů, jízdou zručnosti, předváděním záchranářské i armádní techniky apod. Na stánku Ústředního Automotoklubu návštěvníky čeká simulátor nárazu, škola bezpečného couvání a jízdy smykem, ale také dětské dopravní hřiště s elektrovozíky a moderované soutěže.

Na své si přijdou i řidičky, kro které je připraven speciální program ŽENA A AUTO (mj. testovací jízdy, soutěže o ceny a poukazy na masáže, módní přehlídky, taneční vystoupení, exhibice vlasového studia, Coffee Club a Fondue Café).

Nezbytnou veletržní klasikou jsou doprovodné programy pro děti, setkání majitelů vozidel VW Brouk a dalších, prezentace závodních speciálů z Dakaru i odjinud nebo ukázky individuálních úprav automobilů v projektu Tuning.

Speciální lahůdku letos připravila automobilka Renault ve spolupráci s brněnským Automotodromem, kde se o víkendu 5. a 6. června v české premiéře pojedou závody WRS (World Series by Renault). Návštěvníci veletrhu mohou na tuto akci získat volné vstupenky a zdarma pro ně budou přistaveny shuttle busy, které je dopraví z výstaviště na okruh a zpět. Brno se tak může těšit na opravdu pořádný motoristický víkend!


Ing. Jana Hraběová
Manažer PR a reklamy

BVV

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Jarní Most 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose