www.car.cz
 

Mirek Janota dostal italskou lekci na Alpi Orientali
     9.9.2010 10:09 - tisková zpráva


Hájek historic rally team dostal italskou lekci

Již popatnácté hostilo okolí italského alpského města Udine elitní společnost pilotů historických klenotů na čtyřech kolech, které psaly historii rallyesportu v letech minulých. Rally Alpi Orientali Historic přilákala kromě takřka kompletní špičky evropského šampionátu také nespočet domácích jezdců. Početné konkurenci přijela vzdorovat i česká posádka Hájek historic rally teamu Miroslav Janota a Pavel Stráský s dvoulitrovým Opelem Kadett C GTE.

Na start soutěže, čítající dvanáct měřených úseků, nastupovali Janota se Stráským s vědomím, že je čeká poněkud rozdílná rallye než na jaře v San Remu. „Mysleli jsme si, že Alpi Orientali bude obtížností podobný závod jako San Remo. Čekala na nás ale extrémně náročná technická soutěž jedoucí se po velmi úzkých asfaltech s nekonečným množstvím zatáček. O to víc nás překvapilo tempo, jaké místní borci hned od úvodních kilometrů nasadili,“ uvedl pokorně jezdec Miroslav Janota. „Začali jsme sice svižněji, ale po deseti kilometrech první klasické rychlostní zkoušky nás přibrzdil defekt. Svou roli hrálo i počasí, které se neustále měnilo. V jedné zatáčce se například stalo, že jsme do ní najížděli na suchém asfaltu a odjezd byl pod vodou,“ doplnil své poznatky pilot, jenž otevřeně přiznal nezkušenost s tamním charakterem tratí.

Po úvodní etapě patřilo dvojici Hájek historic rally teamu osmnácté místo absolutního pořadí s poměrně velkou ztrátou na vedoucí příčky. Janotovo bolestivé zranění z Rally Agropa však jezdce limitovalo čím dál tím víc a nebylo reálné, aby se česká posádka posunula pořadím vzhůru. „Podle dané strategie jsme nejeli na hraně a na našich časech to bylo znát. Hodně mě brzdil zraněný prst, jelikož jsem neustále čekal, jak moc to bude bolet. Navíc jsme se potýkali s nastavením předních tlumičů. Naším cílem tedy bylo rallye dokončit, abychom získali cenné zkušenosti a data pro naše další působení v tříletém evropském programu. Byl by hazard pokoušet se sekundovat těm nejlepším. Mám se ještě hodně co učit,“ uzavřel sebekriticky Miroslav Janota.

V cíli 15. ročníku Rally Alpi Orientali Historic, kam dorazilo z jedenašedesáti startujících posádek pouhých 38 dvojic, skončili svěřenci Ctirada Hájka na sedmnáctém místě absolutně, třináctém mezi registrovanými jezdci do mistrovství Evropy a sedmí v hodnocení evropské Kategorie 2. Nejrychlejším jezdcem soutěže se stal Ital Salvatore Riolo s Porsche 911 RS, jenž byl však ještě před vyvěšením oficiálních výsledků diskvalifikován. Na nejvyšší stupínek tedy nakonec vystoupil jeho krajan Massimo Guerra s totožným vozem, jenž nadělil Janotovi sedm minut! Vítězem ME se stal další domácí rychlík Lucio de Zanche pilotující taktéž porsche.

Náročná byla soutěž rovněž pro navigátora Pavla Stráského: „Jeli jsme na trochu jiný rozpis, než na který jsme byli doposud zvyklí. Bohužel jsem dělal chyby jak já, tak i Mirek… Nebyli jsme v optimální pohodě, což se projevilo na výsledku,“ řekl druhý člen posádky žlutého Opelu Kadett.

Spokojeností tentokrát nezářil ani majitel týmu Ctirad Hájek, jenž zároveň nastínil plány pro další týdny. „Mirek poprvé v mých očích zklamal. Z jeho výkonu mám rozporuplné pocity, a proto na sobě musí kluci dál makat. Kvůli jezdcovým zdravotním potížím, které byly jednou z příčin našeho neúspěchu, vynecháváme Elbu. Nad dalším letošním programem zatím visí otazník. Tři týdny totiž musí zůstat jeho ruka v naprostém klidu,“ zhodnotil Hájek vystoupení posádky na italské soutěži a dodal: „Mám ale radost z práce ostatních členů týmu. I když se servisovalo jako za starých časů na trati, mechanici i manažer odvedli dobrou práci.“


Text: Pavel Kacerovský, Hájek historic rally team,

 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   RALLYE ŽELEZNÉ HORY - rallye cup 2010 foto Luboš Novosád

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose