www.car.cz
 

Chystá se jedinečné setkání prototypů v České Republice! Už v Říjnu
     Vladimír Rožánek


Počátky sportovních vozů sahají u nás v ČR až do roku 1954, kdy se začaly udělovat první tituly přeborníkům. Po delší odmlce se čistokrevné sportovní vozy tehdejší skupiny B5 objevily až v roce 1969, ale jen v podobě cestovních vozů, zatímco prototypy se objevily až v roce 1972, kdy poprvé vyjela Škoda Spider I, kterou následovaly Metalexy MTX 2-01, které známe především z našich i současných vrchařských závodů. Ovšem nezájem jezdců z ostatních zemí a tehdejší nezařazení těchto vozů do Poháru míru a přátelství znamenalo na konci 80-tých let zánik samotného Mistrovství v ČSSR  V loňském roce byly prototypy  po letech  stagnace ozdobou divize 4 MMČR na okruzích, ale zásahem funkcionářů FAS, byly opět tyto vozy z okruhových závodů D4 vyškrtnuty.
 
Martin Vondrák PRC ALfa Romeo Most 04 @ foto Vláďa R
 
Většina českých jezdců krásných prototypů se proto přesunula do Supersprint Challenge a v Proto Cupu, poháru pro české jezdce si to letos rozdávají mezi sebou. A je se na co dívat, což viděli diváci v Brně i Mostě. Z našich jezdců se výborně letos prezentuje především Michal Dolák se svým strojem rakouské konstrukce PRC BMW z mosteckého CarDo Racing.
Druhým úspěšným jezdcem je potom Martin Vondrák, který prohání prototyp PRC Alfa Romeo.  Dvojici pravidelných účastníků závodů Supersprint Sport Cars Challenge a Proto Cupu doplňují ještě další tři vozy PRC Opel Kamily Staré, historický spider Škoda Baghira Edity Práškové a Michal Pavlík s PRC BMW, které se zúčastňují domácích závodů Supersprintu.
 
Miloš Beneš Lucchini BMW Vsetín 2004
 
Vrcholem letošní sezóny bude pečlivě připravované setkání prototypů, které společnými silami dávají dohromady závodní stáj Karla Doláka – CarDo Racing a internetový server Vrchy.com. Setkání se uskuteční s maximální podporou mosteckého autodromu, který vyhověl technickému realizačnímu týmu firmy Cardo tuning v zajištění mnoha potřebných věcí nutných k tomuto srazu. Hostem tohoto setkání budou především závodníci, kteří jak v minulosti, tak i v současné době jezdili s prototypy na domácích, či zahraničních tratích.
 
Chybět nebudou Michal Dolák s PRC BMW, Martin Vondrák s PRC Alfa, Edita Prášková se Škodou Baghirou, jezdec Vladimír Doubek s Osellou PA20, oba vozy ÜVMV představí František Bauer, přijede tým okolo Zdeňka Vondráka, Petr Válek možná představí i Tampoli Alfa a velice očekávaná je také účast Otakara Krámského s Osellou a Miloše Beneše s Lucchini BMW. Na setkání, ale potkáte i další osobnosti prototypového závodění včele s legendárním účastníkem Interserie Miroslavem Adámkem. Seznam účastníků se neustále rozšiřuje a aktuální informace naleznete také na http://protocup.vrchy.com .
 
Michal Dolák PRC BMW Most 04 @ foto Vláďa R
 
Proto neváhejte a 16.10.2004 navštivte tuto jedinečnou možnost nahlédnout pod kapotu těchto krásných sportovních vozů a nashledanou na Autodromu Duhové Energie v Mostě! Zváni jsou rovněž novináři a televize, pro kterou budou prototypy vítaným zpestřením motoristických pořadů.
 
Vláďa Rožánek, www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose