www.car.cz
 

Systém Galileo se přesouvá do Prahy. Bude sloužit i řidičům
     12.12.2010 22:41 - tisková zpráva


Rada EU jednomyslně schválila přesun sídla Galilea do Prahy!

Praha 10. prosince 2010 – Rada Evropské unie pro konkurenceschopnost na svém posledním zasedání během belgického předsednictví EU jednomyslně odsouhlasila přesun sídla agentury GSA, jež má mimo jiné řídit navigační systém Galileo, z Bruselu do Prahy. Doporučení k tomuto kroku Radě již ve středu vydal výbor stálých zástupců členských zemí při EU COREPER po jednoznačném hlasování v poměru 22:4 ve prospěch kandidatury české metropole. Umístění sídla GSA do Prahy zvyšuje mezinárodní prestiž ČR a v dalších letech bude mít také nesporný ekonomický přínos pro řadu tuzemských firem, potažmo pro celé české hospodářství.

„Pro Českou republiku je to zcela zásadní úspěch. Jsem nesmírně rád, že mohu být přitom coby šéf resortu, který vyjednávání o přesunu sídla GSA do Prahy vede již od roku 2006. Chci touto cestou poděkovat spolupracovníkům z ministerstva dopravy i ostatních institucí, kteří mají na dnešním vynikajícím výsledku svůj podíl,“ uvedl ministr dopravy ČR Vít Bárta. „Dnešní rozhodnutí pro Prahu neznamená pouze mezinárodní prestiž spojenou se sídlem jedné z významných evropských agentur, ale především také mnoho navazujících příležitostí, které se díky němu otevřou tuzemským firmám na poli jednoho z nejdynamičtějších odvětví s velkou přidanou hodnotou,“ zdůraznil ministr.

GSA - Úřad pro dohled nad evropským GNSS Galileo (European GNSS Supervisory Autority), je regulační orgán EU, který spravuje evropské programy v oblasti družicové navigace, kontroluje používání finančních prostředků a řídí související činnosti v oblasti marketingu, bezpečnostní akreditace, certifikace prvků systému a v neposlední řadě také další výzkum a vývoj. GSA má mj. právo vydávat koncese subjektům odpovědným za provoz systému Galileo a za poskytování souvisejících služeb.

„Právě v této oblasti se otevírají velké příležitosti českým firmám, jež se mohou snáze zapojit do vývoje aplikací pro Galileo a jeho uživatele. Jde o byznys s nejvyšší přidanou hodnotou, výhledově díky němu mohou místní firmy, potažmo celá ČR, získat miliardy korun,“ uvedl Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro Galileo z Odboru kosmických technologií a družicových systémů Ministerstva dopravy. „Umístěním sídla GSA do Prahy se také naše metropole stane důležitým světovým místem pro různá jednání expertů i předních představitelů států,“ dodal.

Pro sídlo agentury GSA je již nyní připravená budova v Janovského ulici v pražských Holešovicích, v níž dříve sídlila Česká konsolidační agentura. GSA zde bude po dobu pěti let platit nájem v symbolické výši 1 euro, po uplynutí této doby pak 75 % tržní výše nájmu. V následujících dnech a týdnech proběhnou jednání zástupců ČR s představiteli EU i GSA o konkrétních podmínkách a harmonogramu stěhování agentury, včetně jejich současných cca 50 zaměstnanců, do Prahy. Ministerstvo dopravy předpokládá, že by k němu mohlo dojít již v průběhu července až září příštího roku. Ani během stěhování přitom nesmí dojít k výraznějšímu omezení chodu agentury, která již dnes plní významnou úlohu v přípravě spuštění Galilea.


Družicový systém Galileo za cca 3,5 miliardy eur je jedním z největších projektů EU. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva z jeho satelitů, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému v roce 2014 jich bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům, ovšem na rozdíl od amerického systému GPS či ruského GLONASS evropský navigační systém Galileo nabídne také řadu certifikovaných a garantovaných aplikací, využitelných v celosvětovém měřítku v oblastech dopravy, obchodu i v mnoha průmyslových odvětvích.



Jakub Ptačinský
tiskové oddělení

Ministerstvo dopravy ČR
nábřeží Ludvíka Svobody 12, 110 15, Praha 1
www.mdcr.cz 


 
 
Fotogalerie:   Mikuláš rallye Slušovice 2010 objektivem Jana Pořízka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose