www.car.cz
 

Čtvrtý Martin Plechatý havaroval, ale měl štěstí
     10.1.2011 17:40 - tisková zpráva


Martin Plechatý měl štěstí, že při havárii čtyřkolky dopadl do měkkého písku

Poslední okamžiky svého účinkování na letošní Rallye Dakar osvětlil při dnu volna Martin Plechatý (na snímku). V páteční šesté etapě poškodil svou čtyřkolku Yamaha Raptor tak, že jí na trati nebylo možné zpojízdnit. Po opravě motocyklu v bivaku by člen týmu KM Racing rád v soutěži pokračoval, ale reglement pořadatelské společnosti A.S.O. to neumožňuje.

„Před čtvrtým „cépéčkem“ došlo zřejmě kvůli vadě na materiálu k vylomení tyče spojovačky řízení. Třistakilová čtyřkolka se zablokovala, udělali jsme kotrmelec a já od ní dostal docela herdu do zad,“ popisoval pětatřicetiletý motocyklista neradostné okamžiky, které nakonec neskončily zraněním. „Jsou to maličkosti, které nestojí za řeč,“ mávnul rukou. „Naštěstí došlo k nehodě v místě, kde byly velké duny a měkký písek, takže jsem dopadl do měkkého. Skoro jako do peřin.“

Hned po nehodě se snažil škody napravit, ale tak velký díl materiálu, jaký by se mu hodil, s sebou bohužel neměl. „Potřeboval bych k tomu větší kus litiny. Vrtulník organizátorů mě pak naložil a dopravil do bivaku v Arice, jinak to nešlo. Strašně rád by v soutěži pokračoval, jenže to řády Rallye Dakar v takovém případě neumožňují,“ krčil rameny jezdec, který byl v době havárie na celkově čtvrtém místě.

Liaz zvládl další překážku

Později než obvykle dorazila v pátek do etapového cíle v chilském městě Arica posádka kamionu Liaz. Přesto zaznamenala šestnáctým časem své letošní maximum, když na vítězného Aleše Lopraise ztratila tři a půl hodiny. Trojice Vlastimil Vildman, Ladislav Fajtl, Jan Bervic tak stráví volnou sobotu na sedmnáctém místě, což je zase nejvyšší průběžná pozice nové sestavy stáje KM Racing.

Páteční výsledky se korigovaly v kategorii motocyklů. Původní vítěz šesté etapy Ruben Faria přišel kvůli dodatečné penalizaci o prvenství. Portugalec chyboval tím, nedodržel předepsanou čtvrthodinovou pauzu při čerpání paliva a z tankovacího prostoru odjel na svém KTM už po pěti minutách. „Ušetřený“ rozdíl 9:47 minuty mu byl přičten k výslednému času, což ho odsunulo na sedmé místo. 

 



http://www.kmracing.cz


 
 
Fotogalerie:   KM Racing a sekce moto v akci v úvodu Dakaru 2011, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose