www.car.cz
 

Třebíčská Horácká rally se hlásí - a blíží
     1.1.2000 00:01 - Pavel Jelínek


"Necelé dva měsíce zbývají do startu posledního dílu Mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, kterým je Horácká rally, tradičně startující v Třebíči. Již patnáctý ročník Horácké rally se opět jede pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina Ing.Františka Dohnala a pod záštitou Města Třebíče," připomíná motoristickou událost roku na Třebíčsku tiskový mluvčí rally Miloš Morávek.
 
Ředitelství rally je opět situováno do budovy  Městského úřadu v Třebíči a prostor startu a cíle na Karlově náměstí před radnicí. Soutěž se jede v předposledním říjnovém víkendu, start soutěže je tradičně v pátek je tentokrát posunut o něco dříve než bylo tradicí, swiss replica watches první jezdec odstartuje již ve 13:30 hodin. I tak si jezdci a diváci „užijí“ několika nočních erzet, kterých je v celém mistrovství jako šafránu. Startu budou předcházet čtvrteční odpolední přejímky soutěžních vozidel a představení nejlepších posádek na třebíčském náměstí. "To se nám letos také podařilo posunout na příznivější dobu před setměním," představuje tiskový mluvčí Horácké rally Miloš Morávek jednu z příjemných změn pro diváky.
 

      Výběru tratě pořadatelé věnovali maximální pozornost a nutno říci, že letošní trať Horácké rally doznává opět několika změn. K tomu Miloš Morávek: "Po dobrých zkušenostech z minulého ročníku je plánováno jedno servisní místo pro oba dny, opět na náměšťském vojenském letišti, které v současné době prochází velikou přestavbou." V pátečním odpoledni (i večeru) se první etapa odehraje v blízkosti Náměště nad Oslavou a Velkého Meziříčí. Centrem sobotního dne se pak stává prostor kolem Třebíče a Velké Bíteše, kde se odehraje druhá etapa soutěže. V současné době dochází k upřesnění a schvalování jednotlivých zkoušek.
 
V plánu jsou jak osvědčené zkoušky, tak i zcela nové, případně staronové úseky. "Například tradiční třebíčská rychlostní zkouška je jednou z nejkrásnějších a nejtechničtějších a samozřejmě divácky nejnavštěvovanějších," odpovídá na dotaz po jejím osudu tiskový mluvčí rally, "a i když se nám vlastně do konceptu celé soutěže moc nehodí, protože v blízkosti Třebíče je jinak problém vytvořit trať rychlostní zkoušky." Miloš Morávek ale zároveň třebíčské příznivce uklidní: "I tentokrát však městská erzeta bude, a to v sobotu jako denní, a pojede se dvakrát."

 

       Pořadatele k některým změnám vede snaha o zajištění kvalitních tratí se zachováním maximální bezpečnosti a samozřejmě ke snížení dosahovaných rychlostí, které trápily Horáckou rally v minulosti. Druhým faktorem je pak mnohdy náhlá změna postojů některých obecních úřadů a nedodržení již dříve dohodnutých náležitostí. "Přestože jsme dodrželi své závazky, někde náhle vůči nám či rally změnili přístup," konstatuje s povzdechem Morávek. I s takto nepříjemnou situací si musí pořadatel poradit, jen velká hromada práce přichází vniveč.
 
      "Důležitým prvkem pro úspěšný průběh rally pak je ukázněnost diváků," zmíní se Miloš Morávek o tag heuer replica "strašáku" všech pořadatelů, "pro nás je sice těžké, ale na druhé straně jednoduché zrušit rychlostní zkoušku, jestliže diváci nebudou dbát daných pokynů." Důrazně směrem k divákům ještě dodává: "Raději zrušíme 'rychlostku', než aby se něco stalo!"
 
     
Rally by se neobešla bez podpory a přízně některých institucí. "Velice dobrá je například spolupráce na náměšťském letišti, což si pochvalují zejména jezdci a doprovody," s radostí zdůrazňuje Miloš Morávek příjemnější stránku pořadatelských starostí, "stejně tak jsme vděčni za vstřícný přístup kraje Vysočina a města Třebíče, bez kterého bychom ani soutěž nemohli uskutečnit."
 
     
Také letos se bude na rychlostních zkouškách a v servisu vybírat vstupné, jak je ostatně zvykem téměř v celém mistrovském seriálu. Tiskový mluvčí Horácké rally hovoří o hlavním důvodu: "Pořadatelům se takto daří alespoň částečně pokrýt náklady na opravu silnic po soutěži, což není nijak malá položka rozpočtu." Předprodej vstupenek a programů bude na obvyklých místech.


 
      Uzávěrka přihlášek je 10.října a současné průběžné pořadí mistrovství republiky slibuje opravdové vyvrcholení bojů o mistrovský titul. Již je spuštěna i samostatná stránka Horácké rally, takže informace o soutěži se budete moci dozvědět přímo na adrese http://www.horacka.cz. "Samozřejmě všechny ostatní informace o činnosti našeho autoklubu, o jeho aktivitách i o Horácké rally se dozvíte z oficiálních stránek Auto klubu elektrárna Dukovany na http://www.akdukovany.cz," na závěr říká tiskový mluvčí rally a předseda pořádajícího autoklubu Miloš Morávek.
 
František Jůza
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose