www.car.cz
 

VW získal v 33. ročníku pouštního maratonu třetí „dakarské“ vítězství v řadě
     18.1.2011 12:39 - tisková zpráva


Volkswagen potřetí za sebou vyhrál Rallye Dakar

Praha, 17. ledna 2011 – Po 9600 kilometrech, 13 etapách a extrémním nasazení zvítězil Volkswagen potřetí za sebou v nejnáročnější motoristické soutěži na světě. Vedle vítězné posádky Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk se v neděli 16. ledna 2011 postavily na stupně vítězů v Buenos Aires dvojice Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz a Carlos Sainz/Lucas Cruz, které rovněž reprezentovaly barvy značky s modrobílým logem.

Nový Race Touareg 3 obsadil v celkové klasifikaci klasické pouštní rallye na území Argentiny a Chile před miliony nadšených diváků první tři místa. Díky tomu zůstává Volkswagen jediným výrobcem, který vyhrál legendární soutěž v kategorii osobních vozů se vznětovým motorem.

Volkswagen získal v 33. ročníku pouštního maratonu třetí „dakarské“ vítězství v řadě díky posádce, kterou tvořili Nasser Al-Attiyah z Kataru a Timo Gottschalk z Německa. Suverénní a mimořádně spolehlivá technika nejvyšší úrovně z dílen wolfsburské automobilky přispěla k tomu, že v letošním roce obsadily stupně vítězů tři posádky, které byly vítězné v letech 2009 až 2011. Z toho je zřejmé, jak vyrovnaný a silný tým jezdců dominoval na Dakaru 2011 od první etapy.

Volkswagen získal pro své barvy 12 ze 13 možných etapových vítězství. Carlos Sainz vytvořil etapovým vítězstvím na cestě do Buenos Aires svůj osobní rekord - nikdo z aktivních jezdců v kategorii osobních vozů nemá na svém kontě víc než 24 Sainzových etapových úspěchů. V čele rallye s extrémně náročnými měřenými etapami se od začátku držely jen posádky Volkswagenu.

Mezi výzvy patřily klikaté šotolinové cesty, měkký a hluboký písek v neúprosné poušti Atacama, pasáže vedoucí labyrintem říčních kaňonů náročné na navigaci, vymletá říční koryta a neobyčejné brody. Vynikající týmový výkon značky Volkswagen uzavřeli Mark Miller a Ralph Pitchford na šestém místě. Všechny čtyři vozy Race Touareg 3 dokončily rallye s vynikajícím výsledkem a potvrdily tak svou extrémní spolehlivost. Volkswagen již čtyři roky neodstoupil v dálkové soutěži kvůli technické poruše..

Tři pilíře historického úspěchu
Spolehlivá technika, perfektní týmová práce, silný tým jezdců – to jsou tři pilíře úspěchu, s nimiž Volkswagen kraloval na Rallye Dakar 2011. Technologie TDI, která je v milionech sériově vyráběných osobních vozů Volkswagen symbolem hospodárnosti a spolehlivosti, přinesla revoluci do soutěžních maratonů. Průkopnickou roli sehrává díky svému vysokému výkonu a kompaktní konstrukci také na „dakarské“ rallye. Čtveřice vozů Race Touareg 3 o výkonu 310 koňských sil ujela celkovou vzdálenost 9600 kilometrů s precizností hodinového strojku. Sehraný tým mechaniků je přitom dokázal vždy dokonale připravit na nástrahy následujícího soutěžního dne, zatímco Kris Nissen, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport, vymýšlel nejlepší taktiku. Kromě obětavého nasazení servisního týmu v centru dění byla pro „dakarský“ úspěch nezbytně nutná také pečlivá předchozí příprava, na které se podíleli specialisté ve Wolfsburgu a Hannoveru. S vynikajícím technickým základem, který nebyl od konce roku 2008 poražen, získaly posádky Sainz/Cruz sedm, Al-Attiyah/Gottschalk čtyři a de Villiers/von Zitzewitz jedno etapové vítězství.

Tři nové vozy Race Touareg ihned na stupních vítězů
Třetí generace vozů Race Touareg s motorem 2.5 TDI a pohonem všech kol zvládla svou „dakarskou“ premiéru hned od začátku úspěšně. Technická koncepce s řadovým pětiválcovým agregátem přeplňovaným dvěma turbodmychadly, který se v porovnání s přímou konkurencí vyznačuje kompaktními rozměry a nižší celkovou hmotností, se potřetí za sebou ukázala být nejlepší zbraní pro zdolávání cest typických pro mistrovství světa v rallye i pro úspěšné zvládnutí extrémních přejezdů písečných dun. Motor TDI ve vozech Race Touareg 3 patří k nejvýkonnějším a zároveň nejhospodárnějším vznětovým motorům v motoristickém sportu.

Během etap v neuvěřitelně horkém počasí, kdy se teplota vzduchu vyšplhala až k 60 °C, se pro extrémního sportovce z Wolfsburgu vyplatil nový koncept chlazení. Díky zlepšenému vedení vzduchu a optimalizovanému chladiči odolával Race Touareg 3 extrémním podmínkám, které panovaly především v rozžhavené poušti Atacama v Chile a v pověstných dunách hornaté oblasti Sierras Pampeanas v okolí města Fiambalá v Argentině. Spolehlivost na jedné straně, rychlost na druhé straně – Volkswagen tak prokázal na Rallye Dakar 2011 své technické dovednosti v každém terénu.

Tři vícenásobná vítězství v podání Volkswagenu
Dvojité vítězství v roce 2009 a trojnásobná vítězství v letech 2010 a 2011 – tak vypadá úspěšná série značky Volkswagen na Rallye Dakar. Od přesunu soutěže z Afriky do Jižní Ameriky udává tón značka z Wolfsburgu. V lednu 2009 si Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz zajistili první „dakarské“ vítězství značky od zahájení projektu vývoje prototypů v roce 2004. Hned za nimi následovali týmoví kolegové Mark Miller a Ralph Pitchford. Bylo to druhé vítězství Volkswagenu v nejnáročnějším podniku motoristického sportu poté, co v roce 1980 zvítězili Freddy Kottulinsky a Gerd Löffelmann s téměř sériovým vozem Volkswagen Iltis. V roce 2010 následovalo druhé vícenásobné vítězství, které si na své konto připsala posádka Carlos Sainz/Lucas Cruz s nejmenším náskokem v historii „Dakaru“ před svými týmovými kolegy Nasserem Al-Attiyahem s Timo Gottschalkem a Markem Millerem s Ralphem Pitchfordem. Třetím v pořadí je letošní podařený revanš posádky Al-Attiyah/Gottschalk, který je největším úspěchem v jejich kariéře.

Výstava fotografií z Rallye Dakar pokračuje
Zatímco Rallye Dakar 2011 v Argentině a Chile je již historií, „dakarská“ výstava je veřejnosti i nadále do konce ledna přístupná během domácích hokejových utkání klubu HC Sparta Praha v Tesla Areně. Výstavu fotografií Dakar pořádanou značkou Volkswagen lze zhlédnout ještě ve dnech 21., 23., 25. a 30. ledna 2011. V útrobách jednoho z největších krytých stadionů v České republice s kapacitou pro 14 000 diváků je vystaveno 20 velkoformátových fotografií z Rallye Dakar, které návštěvníci najdou v severozápadním rohu arény pod hlavní tribunou. Patřičnou atmosféru dotvářejí pro akci speciálně upravené a dakarskými motivy polepené vozy Volkswagen Touareg a Volkswagen Amarok
.


Import VOLKSWAGEN Group, s.r.o.
AC&C Public Relations

www.volkswagen.cz  
PR


 
 
Fotogalerie:   Vítězný VW na Dakaru 2010 - druhá část, foto týmu VW

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose