www.car.cz
 

Dakar 2005: Kankkunen podepisuje u Volkswagenu
     Pavel Jelínek


Zvěsti, které jsme avizovali před pár měsíci se potvrzují. Čtyřnásobný mistr světa Juha Kankkunen po ukončení tradiční soutěžácké kariéry také přesedlává na dálkové rallye a na Dakaru 2005 se představí v týmu Volkswagen!

46letý Fin, který je spolu s Carolsem Sainzem a Stigem Blomqvistem asi nejuznávanější rallyovou ikonou, usedne do třetího speciálu Volkswagen Race Touareg, přičemž další dva budou pilotovat dvojice Jutta Kleinschmidt - Fabrizia Pons a Bruno Saby - Michel Perin. Vedle Kankkunena usedne jeho tradiční souputník Juha Repo, kerý s ním odjel i závěrečnou část klasické soutěžní kariéry a na posledním Dakaru četl noty Colinovi McRae.

Pro Kankkunena to nebude první maratónská zkušenost, neboť před 17 lety, v roce 1988, tedy v době, kdy už byl světovou hvězdou v týmu Lancia, jel Dakar s Peugeotem 205 Turbo 16. Poté, co Vatanenovi zmizel z bivaku jeho nedostižný prototyp 405 T16, si Juha nakonec dojel pro vítězství! Tehdy dělal Kankkunenovi parťáka legendární navigátor Juha Piironen, jehož katiéra skončila v 90. letech smutně těžkou mozkovou chorobou. Tenkrát se všichni sešli na nejvyšším stupínku spolu s Edim Oriolim a samozřejmě naší posádkou Karla Lopraise.

Dodejme, že dalším kandidátem na místo ve třetím touaregu byl Američan Mark Miller, jehož angažmá mělo podpořit už tak úspěšný odbyt touaregů v USA.

Jiří Vintr , www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose