www.car.cz
 

"Car" Čagin bude dál působit v dakarském týmu Kamaz
     16.2.2011 15:15 - tisková zpráva


"Car" nečekaně ukončil kariéru
Sedminásobný vítěz Dakaru Vladimir Čagin má dál působit v týmu Kamaz-Master

Necelý měsíc po skončení 33. ročníku Rallye Dakar oznámil překvapivě jeden z jeho hrdinů ukončení kariéry. Příští rok se už na jihoamerickém kontinentu pojede bez sedminásobného dakarského šampiona v kategorii kamionů Vladimira Čagina. Jeho další působení bude nicméně dál spojeno s mateřskou stájí Kamaz-Master.

Znalce poměrů dálkových motoristických soutěží Josefa Kalinu zpráva o konci Čaginovy kariéry příliš nepřekvapila. „Stájový šéf Jakubov v lednu několikrát naznačil, že bude jmenován technickým ředitelem soutěžního oddělení Kamazu. Asi to má být postupná cesta k omlazení stáje, i když Čaginovi je teprve jednačtyřicet. Roli v jeho rozhodnutí mohl sehrát i nějaký utajený zdravotní problém. Tomu bych se při jízdním stylu, který předvádí, ani nedivil,“ přemítal navigátor, který se s Čaginem mnohokrát utkal ať už v liazu Martina Macíka v týmu KM Racing nebo při svém působení v tatrováckých posádkách.

Skutečný mistr volantu

Legendární Čagin své úspěchy získal díky nekompromisní jízdě. Buď vyhraje, nebo nevydrží technika. Podle Kaliny si takový brutální projev mohl dovolit hlavně díky tomu, že je skutečným mistrem volantu. „To se nedá zpochybnit. Není to pilot, který umí jen šlapat na plyn. Byl prvním skutečným profesionálním závodníkem v kamionech. Ve dvaceti se začal v týmu otloukat jako mechanik a dotáhl to tak daleko, že má nejlepší auto ze všech, s nímž umí v etapě zajet za čtveřicí volkswagenů pátý nejrychlejší čas,“ upozornil Kalina.

Otázkou je, kdo se stane místo Čagina jedničkou se špičkově připraveným vozem. „Bude určitě zajímavé sledovat, jak se celá situace v týmu Kamaz-Master vyvine. Podle všeho se ale jeho nástupcem stane mladý Nikolajev. Sice mi letos ještě nepřipadal nejjistější, ale určitě se bude rychle vyvíjet. Je teoreticky možné, že dojde k rošádě a z Čaginovy posádky přesadí k Nikolajevovi exceletního navigátora Savostina,“ dodal Kalina.

Jedna z největších hvězd ruského sportu se na Rallye Dakar objevila poprvé v roce 1990. Nositel přiléhavé přezdívky „car“ se v pouhých dvaceti letech posadil do kamazu, který tehdy řídil Viktor Moskovskich. V roli řidiče se Čagin poprvé představil v roce 1996. Na nejslavnějším motoristickém maratonu je rekordmanem jak v počtu kamionových titulů, tak i vítězných etap – vyhrál jich 63. Vítězství v Rallye Dakar získal v letech 2000, 2002-04, 2006 a 2010-11 a vedle toho si připsal i vavříny z dalších maratonských soutěží. 


http://www.kmracing.cz/


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2011 a vítězné vozy týmu Kamaz

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose